вторник, 24 октомври 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3134 прочитания

  Какъв е потенциалът на пазара за HR услуги в България?

  Вижте резултатите от проучване на Българската асоциация по управление на хора
  17 май 2017, 17:01 a+ a- a

  8400 души е общият брой специалисти в областта на Човешките ресурси в България. Това показа проучване на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), представено от Светослав Богатинов, член на Управителния съвет на БАУХ по време на майската конференция на организацията.

  Според данните от изследването се очаква броят на HR специалистите да достигне 13 хил. до 2018. Към настоящия момент най-много експерти са ангажирани в сектора на преработващата промишленост.

  Вижте в кои сектори и в кои региони са ангажирани най-много HR специалисти.

  Най-голям е броят на хората, занимаващи се с администриране на персонала (3200), следван от броя на общопрактикуващите специалисти (2040) и на занимаващите се с планиране и подбор (1700). Най-малко експерти се занимават само с възнаграждение и признание (620) и обучение и развитие (840).

  Близо 50% от специалистите по Човешки ресурси са позиционирани в Югозападния регион, а 40% от тях са в София.

  Сред най-популярните наименования на длъжности в областта на Човешките ресурси са: HR специалист, HR мениджър и Recruitment consultant.

  Над 50% от юридическите лица, респонденти в проучването, биха сертифицирали свои служители по УРЧР. За над 80% от юридическите лица сертифицирането по УРЧР е задължително или от голяма важност или, най-малкото, би било предимство. Същевременно делът на сертифицираните по УРЧР служители е под 15%.

  Вижте какво сподели Светослав Богатинов за образованието, опита и сертифицирането на специалистите по Човешки ресурси.

  По-голямата част от специалистите по Човешки ресурси притежават образователна степен магистър (70%). Най-голям дял магистри има сред общопрактикуващите специалисти – 75%, най-малък е делът на магистрите в категория „Обучение и развитие“ – 56%. Близо 43% от специалистите по Човешки ресурси имат над 10 години трудов стаж в сферата. 24% имат по-малко от 3 години трудов стаж на подобна позиция.

  Почти половината от компаниите предпочитат да развиват и специализират общопрактикуващите си служители. Близо 20% са склонни както да развият таланти вътре в компанията, така и да наемат хора отвън, а 30% от работодателите предпочитат да наемат вече подготвени експерти.

  Как се развива аутсорсинг бизнесът в сферата на Човешките ресурси? Вижте какво сподели Светослав Богатинов.

  Компаниите, специализирали се в предоставянето на услуги в областта на Човешките ресурси, са 85, сочи проучването на БАУХ, като се позовава на данни от 2015. Това число не обхваща компании за временна заетост и работа в чужбина. Седалищата на над 90% от компаниите се намират в град София. Около 70% от тях са основани след присъединяването на България към Европейския съюз. По-благоприятното икономическо развитие, достъпът до пазар на труда в другите европейски страни и появата на европейски фирми, които инвестират в България, дават тласък в развитието на компаниите в сектора, отчитат от БАУХ. Около 70% от компаниите от сектора са с изцяло български собственици. Процентът на компаниите с изцяло чужд капитал е близо 20%. Няма компании, които да са държавна собственост.

  Пазарът регистрира 200 млн. лв. нетни приходи от продажби през 2015. Очаква се удвояване на приходите до края на 2018 при запазване на наблюдаваната тенденция, посочи Светослав Богатинов. През периода 2013-2015 нетните приходи на компаниите нарастват средногодишно с 29%, докато нарастването на печалбата е 14%.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 15 часа
  Аутсорсинг индустрията у нас с двуцифрен ръст
  Освен в София индустрията на изнесените услуги се развива и в по-големите градове като Пловдив, Бургас и Варна
  преди 15 часа
  Google ще плаща на хакери
  Те ще имат задачата да търсят проблеми в приложения за Android
  преди 18 часа
  Ръст на гръцките фирми, които се местят към България
  С 30% са се увеличили гpъцĸитe компании, peгиcтpиpaни у нас пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2017
  преди 19 часа
  Нова мега сделка в ИТ сектора у нас
  Американски фонд придоби мажоритарен дял в Dynamo Software