петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9987 прочитания

    Защо трябва да дефинираме страховете си?

    Вижте какво лесно упражнение предлага Тим Ферис, автор на бестселъра „4–часовата работна седмица“
    16 юни 2017, 13:04 a+ a- a

    Преди да стане известен с бестселъра си  „4–часовата работна седмица“, Тим Ферис дълго време се лута в търсене на онова, което иска от живота. През 2004 се случват две събития, които го отвеждат до повратна точка в живота, разказва Тим на сцената на TED във Ванкувър. Един от най-близките му приятели умира внезапно от рак на панкреаса, а връзката му се разпада, след като приятелката му го напуска заради дългите часове, които прекарва в работа. По това време Тим развива първия си бизнес с хранителни добавки и работи над 14 часа на ден, използва стимуланти, за да остане буден, и успокоителни, за да заспи. „Това беше катастрофа - признава той. Чувствах се напълно в капан.“

    Тогава решава да си купи книга за опростяване на живота, в която да потърси отговор. В нея попада на цитат от  древния римски философ Сенека, който дълбоко резонира с неговото състояние: „Ние по-често страдаме от въображението си, отколкото от действителността“. Това го подтиква да започне да чете „Нравствени писма до Луцилий“ и се натъква на едно упражнение на философа, наречено premeditatio malorum („преднамереност на злините“). Простичко казано, това означава подробно визуализиране на възможно най-лошите сценарии, от които се страхуваме и които ни пречат да предприемем действие. И едва тогава ние вече можем да предприемем действие и да преодолеем тази парализа. 

    Ферис прави някои малки корекции в това упражнение и му дава по-достъпно име - страхополагане, подобно на целеполагане. С негова помощ Ферис се връща на пътя към успеха и за да е сигурен, че е там, продължава да го прави най-малко веднъж на три месеца. 

    За да направим това упражнение, са ни нужни само три листа и химикал. Техниката изисква да осъзнаем дълбоко нашите страхове и да ги опишем подробно. Състои се от три лесни стъпки: 

    1. Вземете първия лист хартия и го разделете на три колони: „Дефиниране“, „Предотвратяване“ и „Поправяне“.  Изяснете страховете си и всичко, което ви плаши и безпокои. Това може да е приключване на връзка, искане на повишение, напускане на работа, стартиране на компания и т.н. В първата колона избройте всички лоши неща, които може да си представите, че ще се случат, ако предприемете тези стъпки. Например: „Ако напусна работа, ще ...“. В тази колона избройте от 10 до 20 неща. В следващата колона избройте какво може да направите, за да предотвратите тези неща, а в третата – как може да поправите щетите, ако най-лошият сценарий се случи, и към кого може да се обърнете за помощ.     

    2. На втория лист хартия отговорете на въпроса: „Какви ще са ползите от опита или постигането на частичен успех?“. Отделете 10-15 минути за това. 

    3. На третия лист пресметнете колко ще ви струва бездействието. Това според Тим е най-важната част на упражнението. Пресметнете какви разходи за липсата на действия ще платите (емоционални, физически, финансови и т.н.) в рамките на 6 месеца, 1 година и 3 години. Хората сме много добри в обмислянето какво може да се обърка, ако направим нещо ново, като например да поискаме повишение. Но дори и не подозираме за огромните разходи, които ни костват запазването на статуквото и бездействието. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове