петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22048 прочитания

    Любимият въпрос на интервю за работа на Александра Щетинска, Programista

    Какъв въпрос обича да задава тя на кандидатите и какво цели с него?
    26 юни 2017, 10:20 a+ a- a

    Повечето HR мениджъри имат любим въпрос, който обичат да задават по време на интервю за работа и с който целят да научат нещо повече за кандидата извън обичайните и клиширани въпроси. Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България: „Кой е любимият Ви въпрос, който задавате на интервю за работа, и защо?“.

    Вижте какво отговори Александра Щетинска, HR and Talent Development Manager в ИТ компанията Programista. 

    „Въпросът, който никога не пропускам да задам на един технически специалист е: 

    Кой е най-интересният проект, по който сте работили до момента и защо? А кой е най-предизвикателният проект?

    Харесвам тези допълващи се  въпроси, защото те въвличат кандидатите да разказват за работата си в детайли, с реални примери от практиката, без изкуствени и хипотетични ситуации. Когато един кандидат разказва за най-запомнящите се и интересни проекти, по които е работил, той се чувства в комфортна и сигурна среда да споделя своите умения, желания и мотивация.  Освен детайли от професионалния си  опит, те демонстрират гладко и освободено своите интереси и желания и своята въвлеченост в технологичната материя. Това са и едни от  най-ценните индикатори дали си пасваме в дългосрочен план  като култура, развитие и работни възможности, които предлагаме на нашите бъдещи служители.

    Допълващият въпрос е  много полезен, защото показва както нивото на трудност на проектите, с което се е сблъсквал кандидатът, така  и подхода при срещане на  предизвикателства, непознати или напрегнати ситуации в работна среда. Разговорите, които отваря този въпрос, индикират ресурсите за справяне, темперамента и упоритостта на кандидата. Тези въпроси са информативни за всеки опитен специалист в ИТ индустрията и като бонус показват уменията за презентиране и обяснение на собствения опит, които са много важни, особено за аутсорсинг индустрията. Силно препоръчвам всички мои колеги в отдела да отделят необходимото внимание и време за тези въпроси.

    Важно е да споделя, че в Programista  не харесваме формалните, изкуствени или изцяло затворените интервюта или въпроси без контекст. Всяко интервю  се води  с внимание и индивидуален подход,  приятелски и  неформално, максимално открито и откровено.

    Оценяваме различни меки умения чрез иновативни подходи от  бизнес психологията, навлизаме в дълбочина и  оставяме разговорът естествено  да ни отведе до момента, в който знаем достатъчно едни за други, за да установим дали човекът отсреща е мотивиран да  участва активно в развитието на бизнеса  и екпертизата ни и дали нашите подходи са тези, които ще му донесат професионално щастие и  напредък в чисто човешки план. В тази връзка ние не разчитаме на предварително написани въпроси, а на интелект, мотивация и и разпознаване на конкретни  компетенции, необходими за екипа.“     

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS