четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2407 прочитания

    Как роботите променят начина, по който живеем и работим?

    Въвеждането на автономни системи би могло да доведе до огромни промени в корпоративните модели
    24 юли 2017, 14:10 a+ a- a

    Преди приблизително четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те изпълняват задачи като заваряване, боядисване, вдигане и местене на предмети, всичко това базирано на повтаряемост на процесите. 

    Днешните роботи изпълняват тези задачи и още много други. Сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят. The Boston Consulting Group прогнозира, че по целия свят до 2025 година обемът на продажбите в сферата на роботиката ще надхвърли 67 млрд. долара, в сравнение с едва 11 млрд. долара през 2005 година.

    Но самата автоматизация също се променя и експертите са единодушни, че следващата голяма стъпка ще бъде постепенното въвеждане на автономни системи, се посочва в анализ на Siemens AG. Това означава, че в не толкова далечното бъдеще роботите вече няма да изискват досадно програмиране. Използвайки машинно „зрение”, датчици за движение, разпознаване на изображение и глас и усъвършенстван нов софтуер, те ще могат да се справят с все по-интелигентни задачи, включително комуникирайки със средата и постоянно учейки се от нея, и по-специално от хората.

    Понижаване на разходите

    Това увеличение на производителността ще ускори растежа и ще подпомогне по-нататъшното намаляване на цените. Докато един промишлен робот е струвал средно $150,000 през 2010 г., цената се е понижила до едва $25,000 през 2015 г. – 83% намаление само за 5 години. И тенденцията продължава. Въпреки че разходите може да не се свият драстично през следващите години, те вероятно ще намалеят. Експертите прогнозират, че високотехнологичните компоненти, особено 3D- камерите, скоро ще бъдат много по-евтини, което означава, че ще бъдат инсталирани във все повече и повече роботи. Това ще направи възможно извършването на много нови задачи, които преди това са изисквали скъпи устройства. Освен това разработването на алгоритми, с каквито в момента се занимават експертите на Siemens, може да намали разходите за създаване на нови роботизирани производствени клетки с 50%.

    Все по-гъвкави и прецизни

    В същото време компютрите стават все по-бързи и тяхното програмиране все по-интелигентно. Експертите от The Boston Consulting Group смятат, че в резултат на това задачите, изпълнявани от роботите, ще се увеличат от 10 на сто на 25% до 2025 година. Един обикновен илюстративен пример е месопреработката. Клането на животни е изключително трудна задача за традиционните роботи, защото месото трябва да бъде нарязано в множество различни форми. Този проблем може да бъде разрешен със система , която „сканира” парчетата месо в 3D, предава тези данни на роботите и оптимално настройва техните остриета. Това е пример за това как роботите могат да станат по-гъвкави и прецизни – малка стъпка по дългия път към автономните системи. Това от своя страна допълнително ще увеличи обхвата на приложенията им в текстилната промишленост, селското стопанство, транспорта, здравеопазването и други сектори. 

    Промяна на работната среда

    Анализаторите очакват броят на неквалифицираните работни места, които се състоят от до голяма степен повтарящи се задачи, да намалее в световен мащаб. Експерти на The Boston Consulting Group следователно очакват промяна в парадигмата. Държавите, които вече разполагат с познания и инфраструктура , които дават възможност за автономни технологични системи, ще станат по-привлекателни за производителите, отколкото тези с ниско заплащане на труда. Допълнителни фактори, които се очаква да ускорят тази тенденция, са намаляващите цени на решенията за автоматизация и увеличаването на разходите за труд. Нашето застаряващо общество и намаляващата  работна сила ще ускорят още повече тази тенденция. 

    Пазар за 40 млрд. долара на хоризонта

    Въвеждането на автономни системи би могло да доведе до огромни промени в корпоративните модели, като това се отнася не само за индустрията. Пример за това е пазарът на автономни превозни средства. Например Uber, Google и Apple са в процес на разработване на автомобили със самостоятелно управление. Традиционните производители на автомобили ще бъдат изправени пред нова конкуренция. В края на краищата, тъй като тенденциите за мобилност продължават да се развиват, познанията в сферата на  IT ще бъдат толкова търсени, колкото и тези в областта на производството и логистиката. Разработването на софтуер обаче е непозната територия за автомобилопроизводителите.

    Освен това автономното шофиране ще промени поведението на потребителите и изисква нови бизнес модели. Според скорошно проучване на консултантската фирма Roland Berger то ще доведе до допълнителен обем на продажбите от приблизително 40 млрд. щатски долара в областта на хардуерните компоненти до 2030 година. Новите софтуерни решения за системи за подпомагане на шофьорите ще нараснат до близо 20 млрд. в световен мащаб до 2030 година. 

    Автоматизирането на автомобилите е впечатляваща демонстрация на начина, по който бизнес моделите могат да се променят успоредно с ежедневието ни. В бъдеще ще можем да се обадим на автомобила си или да поискаме това от доставчик на услуги, когато е необходимо, и ще получим колата си, паркирана пред входната ни врата . Ще влезем, ще си изберем дестинация и автомобилът ще ни закара там безопасно – в перфектен комфорт и без да се налага да чакаме в задръстване. Бордови компютър, свързан с други превозни средства  и с инфраструктурата за управление на трафика, ще се справя с всичко.

    Финансовият свят бързо реагира на тенденцията за роботизация. Robo-Stox (ROBO Global Robotics and Automation GO UCITS ETF), индекс на компаниите в сферата на роботиката и автоматизацията, съществува от средата на 2014 година. В него са включени акциите на 79 компании, които се занимават частично или основно с роботика. Сред тях са Rockwell Automation, най-големият производител на автоматизирани и IT решения за промишлено производство в света, iRobot, известни с роботизираните си продукти за почистване на пода, и Intuitive Surgical, производител на медицински роботи. Robo-Stox включва и 5 германски компании: Jenoptik, Krones, Kuka, Leoni и Siemens.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място