четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7070 прочитания

    Защо имаме чувството, че нямаме свободно време и колко от него ни "изяждат" смартфоните?

    Колко време прекарваме, надвесени над малките екрани?
    26 юли 2017, 14:46 a+ a- a

    Имате ли усещането, че нямате свободно време? Психологът Адам Алтър има идея на какво може да се дължи това...   

    Смартфонът е устройството, което днес мнозина от нас използват най-много и най-често. И причината да ни липсва свободно време. Как тази все по-задълбочаваща се „комуникация“ влияе на начина ни на живот и на начина, по който се чувстваме? За да отговори на този въпрос, Адам Алтър дълги години изучава влиянието на малките екрани върху живота ни.  На сцената на TED той представя интересна графика, която показва как човек е прекарвал деня си преди 10 години и какво се е променило днес. За целта той сравнява три периода -  2007, 2015 и 2017.

    Оказва се, че времето, което отделяме за сън и работата не се е променило особено през разглежданите периоди. Същото важи и за дейности като хранене, лична хигиена и т.н. Но начинът, по който прекарваме ценното си оставащо свободно време извън тези ангажименти, се оказва, че се е променил драстично. Докато през 2007 телефоните са „изяждали“ само няколко минути от свободното ни време (в червено на графиката по-долу), то днес те го поглъщат почти цялото. А това е времето, през което по думите на Адам „се случва магията“. Времето, в което можем да изразим себе си и да се отдадем на най-ценните за нас неща. И днес то е все по-малко, както се вижда на графиката (ивицата в жълто).

    Алтер призова хората да преосмислят привързаността си към телефоните, лаптопите и таблетите и да си поставят самоограничения. Като например никога да не използват смартфоните си на масата по време на хранене, каквото ограничение самият Адам си е поставил.

    Телефоните могат да ни свързват или да ни позволят да общуваме с близък роднина, който е далеч от нас, но също така водят до разсейване и до чувство на изолация и неудовлетвореност, казва той.

    Вижте лекцията на  Адам на сцената  на TED: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа