четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7555 прочитания

    Как изглеждат бъдещите банкери и от какви позиции се интересуват?

    Вижте какво показват наблюденията на експертите от HR отдела на Пощенска банка
    31 юли 2017, 11:38 a+ a- a

    Смели, упорити, с желание за нови знания и отношение към различни социални инициативи − така изглеждат бъдещите банкери през погледа на Пощенска банка. На какво държат те при избор на работодател, от какви позиции се интересуват, какви качества трябва да притежават, за да бъдат успешни, как дигитализацията променя банковата среда? 

    Вижте какви наблюдения и добри практики по тези и други въпроси, свързани с бъдещето на професиите в банковия сектор и реализацията на младите хора в сферата, очертаха експертите от HR отдела на Пощенска банка за Economy.bg.  

    Какво е важно за бъдещите банкери?

    Днес новите служители в големи банки имат различни приоритети от новоназначените отпреди десетилетие или две. Добри кандидати се намират все по-трудно, затова и работодателите се концентрират върху инициативи и програми за мотивиране на настоящите си служители. Финансовата сфера не прави изключение. За бъдещите банкери е важна не само средата, но и социалната ангажираност на компанията, в която работят. В наши дни дори представянето пред студентите на информация, свързана с финансите и банкирането, често е последвана от дълга дискусия и въпроси относно програмата за корпоративна социална отговорност на банката, както и от по-традиционните за заплатите и перспективите за кариерно развитие. Хората и светът се променят и това е нормално. Самият банков сектор, както всеки друг бизнес погледнат глобално, става все по-конкурентен и иновативен. Няма как да си сред първите, ако не търсиш постоянно нови пътища, за да гарантираш перфектното обслужване на клиентите. Продуктите, които банките предлагат, са важни, но ключов фактор е доверието – а то се гради с компетентност и ангажираност от страна на служителите. Затова едни от най-съществените качества, които трябва да притежава човек, за да бъде успешен банкер са упоритост, желание постоянно да учиш и да си отворен към новите тенденции и добрите нови практики.

    Как дигитализацията променя банките?  

    Дигитализацията определено е фактор, който оказва влияние и върху банковата сфера, подбора на кадри и профила на младия служител в този сектор. Освобождаването на хората от изпълнението на рутинните им ежедневни операции, позволява да насочат усилията си към дейности, при които се изискват специфична компетентност, творчество и комбинативност. В Пощенска банка се стремим да обучаваме служителите си и да развиваме процесите така, че да подпомагат бизнеса по най-добрия начин. Вярваме, че изграждането на добра кариера във финансовия сектор е свързано най-вече с умението за взимане на правилните решения.

    Какво е нужно, за да станеш добър банкер? 

    Както при всяка друга професия, така и в тази, за да станеш истински добър банкер, трябва да го носиш в кръвта си. Нещо повече, от срещите си с младите банкери, специалистите от HR отдела на Пощенска банка разказват, че повечето хора не могат да обяснят точно как се поражда у тях желанието да станат банкери, но често споделят по време на интервютата за работа, че още от деца ги е очаровала специфичната атмосфера на банката, когато с родителите им са посещавали банков клон. Понякога, след опити в други сфери, те отново се връщат към това свое желание. Има много хора, които учат банково дело, банков мениджмънт или финанси, но на много по-късен етап след обучението си започват да градят кариера в банковата сфера. Такива кандидати са по-склонни да се движат нагоре, „когато са готови". Други са привлечени от стабилността на сектора и търсят дългосрочна реализация при утвърден работодател веднага след завършване на университета. 

    Какви са възможностите за развитие? 

    Динамиката и възможностите за развитие са големи, особено в по-големите градове, така че активните млади хора, които влагат сърце в работата си и имат желание да учат нови неща, не трябва да чакат дълго възможности за развитие. Модата на пазара на труда е нестабилна, но ние винаги сме се борили, за да изградим екип от най-ярките и най-добрите кандидати. Затова повече от 10 години стажантската програма на нашата банка предоставя възможност на младите хора да започнат професионалната си кариера и да приложат наученото на практика при нас в реална работна среда. И тази година интересът на студентите от цялата страна е засилен. Стажът при нас е платен и е с продължителност от 1 или 3 месеца, като се провежда в клоновете ни в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Русе. Програмата дава възможност на участниците да натрупат практически умения в банковата сфера чрез разширено обучение и да се запознаят с продуктите и услугите на банката, предназначени за граждани и малки фирми, да участват в процесите по анализ, одобрение на кредити и провеждане на срещи с клиенти.

    От какви позиции се интересуват младите хора? 

    Младите хора се интересуват от позиции като „Експерт жилищно кредитиране“, „Мениджър дигитално банкиране“, „Кредитен експерт“, а ако става дума за позиция в клон на банката, стажантите най-често проявяват интерес към позицията „Банкиране малък бизнес“. Стараем се младежите да придобият задълбочена представа за всички възможности, които банката предоставя за кариерно развитие, за да им бъдем максимално полезни, когато избират в какво направление да се развиват в бъдеще.

    Какви инициативи в подкрепа на младите има банката? 

    Пощенска банка е изключително активна в сферата на корпоративната социална отговорност, като всяка година осъществява редица социално значими проекти в областта на опазването на околната среда, спорта, корпоративното дарителство и отделя специално внимание на образованието. Банката подкрепя проекта на Американския колеж, озаглавен „Училището среща бизнеса“, нещо повече, младежи от XII клас в колежа избират да се срещнат с екипа на Пощенска банка, определяйки я като лидер на банкови услуги, иновативни продукти и отличавана компания за отговорен и устойчив бизнес в България.

    Експерти от финансовата институция за втора година са ментори на младите банкери от Националната търговско-банкова гимназия и тяхната учебна банка Postbank Next. На завършилия ХХ Международен панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ екипът им е отличен с призови места. В оспорвано състезание, журиране от комисия и решаване на учебни казуси на място, Postbank Next получава отличието „Банка на годината“, а Пощенска банка е отличена с втора награда за компания-ментор. 

    Банката участва и в „Европейската седмица на парите“, която се провежда през март тази година. Инициативата цели да подобри нивото на финансово образование на учениците в основните и средните училища в Европа. Експерти от Пощенска банка провеждат и открити уроци за повишаване на финансовата грамотност пред осмокласници от Професионалната търговска гимназия в гр. Бургас и от Профилираната английска гимназия „Гео Милев“ в гр. Русе.

    Банката взема участие и в събитието на Американския университет в България OPEN HOUSE, по време на което екип от банкери разяснява спецификите на различните продукти пред студентите и техните родители. 

    За най-малките и любознателни бъдещи банкери в Централата на банката е изграден специален учебен банков клон, който посреща деца и ученици от всички възрасти, които се интересуват от това какво означава да работиш в банка.

    За служители във финансовата институция, освен стандартните удобства на офис средата, има обособени и специални криейтив зони за творчество и отдих, със свежи цветове и модерен дизайн. „Hey, it's OKEY”, „Think Outside the Box“, „Всеки момент може да бъде вдъхновяващо начало“, „Целта е мечта, която има краен срок“! Това са само част от мотивиращите послания на постерите, които посрещат екипа веднага с влизането в офисите на Пощенска банка.

    Много от смелите и различни идеи на служителите се раждат върху стените за рисуване, покрити със специална боя, върху които може директно да се пише или рисува. Често ще забележите служителите на банката заедно и след края на работния ден. И това не е случайно. Няма значение дали ще играят футбол, джаги, ще отидат на кино, театър или ще посетят туристическа забележителност. Служителите на банката обичат да са заедно и традиционно се включват в различни инициативи. Ако сте любители на тичането за здраве, със сигурност можете да ги забележите на най-голямото благотворително щафетно бягане Postbank Business Run. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място