вторник, 17 юли 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2021 прочитания

  Защо жените са спрели да се занимават с програмиране?

  До средата на 80-те години компютърните специалности са били много по-популярни сред представителките на нежния пол
  09 август 2017, 15:01 a+ a- a

  В наши дни компютърните технологии са доминирани от мъжете, но невинаги е било така. По данни на Националния център за статистика в сферата на образованието в САЩ през 1984-85 година 37% от студентите, следващи компютърни технологии, са били жени. След това тенденцията се обръща. През 2011 броят на жените, които следват компютърни технологии в САЩ, достига дъно от 17.6%.

  Въпреки че търсенето на компютърни специалисти расте, средното заплащане в бранша е относително високо, а условия на труд - добри, след средата на 80-те все по-малко жени се насочват към тази област. На какво се дължи тази промяна?

  В средата на 80-те години на миналия век персоналните компютри започват масово да навлизат в домовете на хората. Постепенно благодарение на множество филми със сходна сюжетна линия в публичното пространство се налага образът на момчето-гений, което се занимава с компютри и постига невероятен успех.

  Различни изследвания показват, че родителите през следващите години били много по-склонни да купят компютър като средство за развлечение на своите синове, отколкото на своите дъщери. Това дало отражение в образованието на децата. Покрай компютърните игри момчетата свикват много повече с новите технологии и през началния и средния си курс на обучение проявяват по-голям интерес. Междувременно интересът на много от момичетата не бива поощряван. В обществените представи професиите, свързани с компютри, се налагат като „мъжки професии“.

  Любопитен пример за голямото влияние на начина, по който се представят компютърните специалности, е стратегията на Университета в Бъркли. Там решават да преименуват въвеждащия курс по компютърни системи за символно пресмятане в „Красотата и радостта от изчисленията“. Като резултат през 2014 за първи път в историята на научната дисциплина в учебното заведение записалите се жени са повече от мъжете.

  У нас държавната програма за прием в университетите предполага равен брой на представителите от двата пола. По-слабият интерес от страна на жените отново се проявява, но под формата на по-слаба конкуренция и по-нисък бал за прием.

  Всъщност България е страната с най-много жени ИТ специалисти в ЕС за 2016 по данни на Евростат. Делът на дамите в ИКТ сектора у нас е 30%, което е двойно повече от средното в ЕС -16.7%.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия
  То ще премахне мита, възлизащи на 1 млрд. евро, заплащани всяка година от фирмите от ЕС, които изнасят за Япония
  преди 2 часа
  Ще можем да оставаме без виза до 30 дни на китайския остров Хайнан
  Островът е известен като китайските Хаваи
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Турските туристи в България са нараснали двойно за последните 5 години
  Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за страната ни