четвъртък, 22 март 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1885 прочитания

  Защо жените са спрели да се занимават с програмиране?

  До средата на 80-те години компютърните специалности са били много по-популярни сред представителките на нежния пол
  09 август 2017, 15:01 a+ a- a

  В наши дни компютърните технологии са доминирани от мъжете, но невинаги е било така. По данни на Националния център за статистика в сферата на образованието в САЩ през 1984-85 година 37% от студентите, следващи компютърни технологии, са били жени. След това тенденцията се обръща. През 2011 броят на жените, които следват компютърни технологии в САЩ, достига дъно от 17.6%.

  Въпреки че търсенето на компютърни специалисти расте, средното заплащане в бранша е относително високо, а условия на труд - добри, след средата на 80-те все по-малко жени се насочват към тази област. На какво се дължи тази промяна?

  В средата на 80-те години на миналия век персоналните компютри започват масово да навлизат в домовете на хората. Постепенно благодарение на множество филми със сходна сюжетна линия в публичното пространство се налага образът на момчето-гений, което се занимава с компютри и постига невероятен успех.

  Различни изследвания показват, че родителите през следващите години били много по-склонни да купят компютър като средство за развлечение на своите синове, отколкото на своите дъщери. Това дало отражение в образованието на децата. Покрай компютърните игри момчетата свикват много повече с новите технологии и през началния и средния си курс на обучение проявяват по-голям интерес. Междувременно интересът на много от момичетата не бива поощряван. В обществените представи професиите, свързани с компютри, се налагат като „мъжки професии“.

  Любопитен пример за голямото влияние на начина, по който се представят компютърните специалности, е стратегията на Университета в Бъркли. Там решават да преименуват въвеждащия курс по компютърни системи за символно пресмятане в „Красотата и радостта от изчисленията“. Като резултат през 2014 за първи път в историята на научната дисциплина в учебното заведение записалите се жени са повече от мъжете.

  У нас държавната програма за прием в университетите предполага равен брой на представителите от двата пола. По-слабият интерес от страна на жените отново се проявява, но под формата на по-слаба конкуренция и по-нисък бал за прием.

  Всъщност България е страната с най-много жени ИТ специалисти в ЕС за 2016 по данни на Евростат. Делът на дамите в ИКТ сектора у нас е 30%, което е двойно повече от средното в ЕС -16.7%.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 7 часа
  85% от работните места на бъдещето още не съществуват
  Смяната на хора с роботи може да съкрати разходите за труд с до 90%, посочват анализатори от Dell
  преди 9 часа
  Telus откри новия си бизнес център в София
  Компанията планира да инвестира 150 млн. евро в българската икономика до 2020
  преди 10 часа
  Google води преговори за придобиването на Lytro
  Компанията иска да развиe продуктите си за виртуална реалност
  преди 12 часа
  Средната цена на земеделската земя в Югозападния район е най-ниска
  Вижте колко струва обработваемата площ в различни държави от ЕС