сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3386 прочитания

    Защо жените са спрели да се занимават с програмиране?

    До средата на 80-те години компютърните специалности са били много по-популярни сред представителките на нежния пол
    09 август 2017, 15:01 a+ a- a

    В наши дни компютърните технологии са доминирани от мъжете, но невинаги е било така. По данни на Националния център за статистика в сферата на образованието в САЩ през 1984-85 година 37% от студентите, следващи компютърни технологии, са били жени. След това тенденцията се обръща. През 2011 броят на жените, които следват компютърни технологии в САЩ, достига дъно от 17.6%.

    Въпреки че търсенето на компютърни специалисти расте, средното заплащане в бранша е относително високо, а условия на труд - добри, след средата на 80-те все по-малко жени се насочват към тази област. На какво се дължи тази промяна?

    В средата на 80-те години на миналия век персоналните компютри започват масово да навлизат в домовете на хората. Постепенно благодарение на множество филми със сходна сюжетна линия в публичното пространство се налага образът на момчето-гений, което се занимава с компютри и постига невероятен успех.

    Различни изследвания показват, че родителите през следващите години били много по-склонни да купят компютър като средство за развлечение на своите синове, отколкото на своите дъщери. Това дало отражение в образованието на децата. Покрай компютърните игри момчетата свикват много повече с новите технологии и през началния и средния си курс на обучение проявяват по-голям интерес. Междувременно интересът на много от момичетата не бива поощряван. В обществените представи професиите, свързани с компютри, се налагат като „мъжки професии“.

    Любопитен пример за голямото влияние на начина, по който се представят компютърните специалности, е стратегията на Университета в Бъркли. Там решават да преименуват въвеждащия курс по компютърни системи за символно пресмятане в „Красотата и радостта от изчисленията“. Като резултат през 2014 за първи път в историята на научната дисциплина в учебното заведение записалите се жени са повече от мъжете.

    У нас държавната програма за прием в университетите предполага равен брой на представителите от двата пола. По-слабият интерес от страна на жените отново се проявява, но под формата на по-слаба конкуренция и по-нисък бал за прием.

    Всъщност България е страната с най-много жени ИТ специалисти в ЕС за 2016 по данни на Евростат. Делът на дамите в ИКТ сектора у нас е 30%, което е двойно повече от средното в ЕС -16.7%.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 18 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд