петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20782 прочитания

    Светлин Наков: Мечтая до 2025 да имаме 100 000 работещи в софтуерната индустрия

    Стартират безплатни курсове по програмиране в 38 български града
    27 септември 2017, 17:14 a+ a- a

    От октомври 2017 започват безплатни курсове по програмиране в 38 български града. Инициативата е на СофтУни и има за цел да запали по програмирането нови 5000 младежи. Обучения ще се провеждат едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Добрич, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Хасково, Шумен, Враца, Кюстендил, Горна Оряховица, Видин, Кърджали, Габрово, Търговище, Перник, Пазарджик, Казанлък, Асеновград, Монтана, Димитровград, Ловеч, Дупница, Петрич, Смолян, Самоков, Сопот, Ботевград, Троян, Ямбол, Разград, Силистра и Свищов.

    Срещнахме се със Светлин Наков, основател на СофтУни, за да ни разкаже повече за инициативата. Каква е целта ѝ, кой и как може да се включи, какво ще се изучава и как ще промени индустрията? 

    За целта на инициативата и избора на градовете

    Каква е целта на инициативата и как избрахте градовете? 
    Целта на инициативата е да запалим възможно повече хора по програмиране и технологии и да им покажем, че има такова нещо да правиш софтуер, да се занимаваш с ИТ и дигитални технологии. Инициативата не е нова, но за пръв път е в толкова голям мащаб. Ние сме правили такива безплатни курсове по програмиране, в които целим хората да се запалят, и ако това се случи, им предлагаме да учат при нас или някъде другаде. Стартирахме първо със София, след това включихме Пловдив, Варна и по-големите градове. Миналата година инициативата обхвана 28 града, а тази вече са 38. Като критерият за избор беше основно големината на градовете. Постарахме се да включим всички градове с население над 20-30 хил. души. Единственият град, който отговоря на този критерий и не влезе, е Сандански, защото там не успяхме да намерим добре подготвен лектор. Аз съм много радостен, че успяхме да включим градове като Петрич, Дупница, Видин, Силистра, Ботевград. Като че ли почти забравени от ИТ и дигитализацията, която така или иначе се случва в по-големите градове.

    В този проект участват над 150 души. Във всеки град сме интервюирали по двама трима човека за лектори. Получихме подкрепата на много общини и лично на кметове. Това е голяма кауза за мен и затова аз гледам повече на този проект като на едно хубаво начинание за обществото и народа, отколкото като на бизнес. Няма значение, че една част от хората ще дойдат да учат при нас. Те така или иначе идват. И без този проект, ние имаме по 2000 кандидати на месец в СофтУни, които искат да учат при нас широк кръг от професии.

    Основната цел е човек да пробва, да види, да се докосне и да разбере за себе си дали това го пали и дали ще се занимава занапред. Не твърдя, че човек ще се научи от един курс. Това е невъзможно и който твърди противното, или лъже хората, или има някаква уловка.

    За какви хора са подходящи обученията?

    Кой може да се включи?
    За да се запише човек и да учи ефективно този курс, трябва да е минал поне 4-5 клас. Освен за ученици, обученията са подходящи и за работещи хора, които искат да добавят нещо към своята професия или да я сменят и да станат ИТ и програмисти. Вариант са и за хора, които са студенти и паралелно искат да добавят допълнителни знания и умения. 

    Ние знаем, че това не е за всеки. Хубаво е човек да има инженерно мислене, да му се стои по 10 часа на компютър. Наясно сме, че някои хора имат нужда от движение, трябва да гледат деца, готвят и т.н. Но пък нека постигнем максимума от хора, които имат интерес и желание да се занимават с дигитални технологии. Защото това е хубаво за България и за икономиката. Повече хора в ИТ индустрията, означава повече хора на добре платена работа, които са доволни от професията си, които се развиват, които индиректно харчат едни добри заплати тук, в България и подпомагат останалите сектори.

    Как се кандидатства?

    Как става записването? 
    В момента тече кандидатстването, което продължава до 28 септември. Има възможност за избор между присъствен безплатен курс с лектор и онлайн обучение с видео уроци.  Записването става от сайта на СофтУни от бутона „Кандидатствай“. След като кандидатът въведе града и избере формата на обучение, ще получи имейл с учебни материали, насоки в коя група ще е, ако има повече от една в съответния град, както и всички останали детайли около обученията. 

    Кога стартират безплатните курсове?

    Кога стартират обученията и как ще протичат? 
    Курсовете във всички градове, с изключение на един-два, стартират в събота, 7 октомври 2017. В София курсът ще бъде от 9:00 до 13:00 часа, в другите градове планираме да започва в 10:00 ч.  

    Този курс дава основи на програмирането. Той не те прави програмист. Това няма как да се случи за една седмица или две. Обучението на един програмист обикновено отнема няколко години. От 1 до 3 години е нормално в зависимост колко си напреднал и колко усилия и време влагаш.

    Курсовете ще се провеждат всяка събота по 4 часа и накрая ще има изпит, който не е задължителен. Той ще се проведе в 5 града – София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас. Който желае, може да се яви, да се бори за сертификат и при желание да продължи обучението си при нас или някъде другаде. 

    Аз ще водя лично курса в София и ще стриймвам на живо с въпроси в реално време. Всеки от записалите с в отделните градове, които се обучават онлайн или присъствено, могат да зададат въпрос и да получат отговор в реално време от мен или от някои от колегите. Всеки може да се включи активно, благодарение на виртуалната класна стая, която сме изградили.

    За мен това е голяма кауза, в която трябва да запалим повече хора и да напълним софтуерната и ИТ индустрия с квалифицирани кадри, които работят с удоволствие и го правят, защото им е интересно, а не защото заплатите са големи. Защото тогава стават истински добрите специалисти, истински добрите иновации и истински готините проекти. 

    Какви са лекторите?

    Какви са преподавателите? 
    Преподавателите по градовете са няколко вида. Голяма част от тях са работещи програмисти, които сме тествали за преподавателски умения с пробни занятия.  Вторият вид са вдъхновени и начетени учители, които са в час с новите технологии. Третият са наши бивши и настоящи студенти, които са на първи места по резултати и които преди това са работили при нас като асистенти. Много внимателно сме филтрирали две неща – от една страна технически знания и умения, а от друга – преподавателски подход, т.е. да можеш да говориш пред публика.  Разбира се, като допълнителен ресурс, хората могат да слушат и мен от София.

    Какво ще научат записалите се в курсовете?

    Каква е програмата и какво ще научат записалите се в курса?
    Курсът обхваща 8 учебни занятия по 4 часа. Той включва показване на учебен материал, на концепции и писане на код. Ние много държим на писането на код. Така например обученията в СофтУни са 70% практика. Т.е. пишеш код, решаваш задачи, работиш в група, помагате си, имаш подкрепата на лекторите, асистентите и менторите.

    Учебният материал е на български език и е един и същ във всички градове. Написан е увлекателно, с много прости примери и без излишна теория. Има и задачи, като първите са с подсказки и с насока, като следващите стават все по-трудни. Идеята е човек да градира леко и плавно уменията си. И може би най-ценният ресурс е, че всеки може да зададе въпрос във форумите и в чата, които поддържаме във виртуалната класна стая. И ще получи отговор, защото част от заплатата на нашите преподаватели зависи от това дали отговарят и дали са доволни техните студенти. Както и от това какви резултати постигат. И често се случва да се разделяме с преподавали, защото не може да се съгласим и да одобрим посредственост. 

    В безплатния курс ние ще ги учим на това, какво са данни, как се правят проверки, как се въртят цикли и как тези неща се сглобяват, за да се получи нещо цяло.  Ще им покажем основите на програмирането, ще пишем команди, ще развиваме логическото си алгоритмично мислене. Мислене, което води до разбиването на една задача на поредица от малки стъпки и команди и след това измисляне на логиката за сглобяване на тези стъпки, за да стане една работеща програма. 

    Спомена, че има изпит, който не е задължителен. Какъв е плюсът да се явиш на него? 
    Ако човек се яви на изпита и го изкара с добър резултат, той има право да учи по програмата „Софтуерен университет“ в СофтУни, която е около две години и дава възможност за четири професии – JavaSkript разработчик, Java разработчик, C# разработчик и PHP разработчик. Както и няколко странични професии като QA инженер, специалист по Embeded технологии, Интернет на нещата и роботика, блокчейн разработчик и т.н. Изпитът е входна точка човек да влезе в общността на хилядите студенти в СофтУни, които учат в момента. Ако се запали, той сам ще потърси къде да продължи, не е задължително да е при нас. 

    Колко човека се очаква да влее тази инициатива в софтуерната индустрия?

    Колко от хората, които очаквате да се включат, смяташ, че ще се запалят по програмирането?  
    Смисълът на този курс е човек да пробва и да види дали е за него. И е нормално някой да установи, че това не му е интересно или му е трудно. Ние се надяваме повече хора да се запалят, но за целта трябва повече хора да пробват, за да разберат дали това е за тях. Статистиката е, че около 20% се запалват, което не е никак малко. От планираните 5 000 души, които очакваме да участват в тази кампания, би трябвало около 1 000 човека да се запалят и да започнат да учат програмиране. От тях вероятно половината ще го завършат и ще го работят, а останалите ще работят някакви други професии, свързани с програмирането – инженери по качеството, системни администратори, хардуерни специалисти, специалисти по роботика, дизайнери, маркетолози, търговци и т.н. Има широк кръг от дейности, свързани със създаването на софтуер в една компания, като проджект мениджмънт, управление на екипи, преговори с клиенти, бизнес анализатори... Нашата индустрия е много широка и върви постоянно нагоре. 

    Няма ли да се спука балонът?
    Не, защото не е балон. Дигитализацията засилва скоростта си и след години няма да има и една лампа, в която да няма процесори, софтуер и код. Така че да пишеш код е начин на мислене. В днешно време математиката трябва да се учи чрез програмиране и писане на код. И това е начинът, по който тя се изучава в СофтУни. Не се занимаваме с теореми, а показваме матриците, казваме какви операции могат да се правят с тях и как се ползват. И хората разбират, че това е нещо смислено, което може да им влезе в работа. Традиционната образователна система греши, като не показва на хората, че това, което учат има смисъл и може да бъде използвано в различни ситуации. Това е нашият подход и затова сме толкова успешни. 

    Как тази инициатива ще промени ИТ индустрията и какъв е потенциалът ѝ?

    Как тази инициатива ще промени индустрията?
    Моята мечта е до 2025 да имаме поне 100 хиляди работещи в софтуерната индустрия.  За момента имаме между 20 и 30 хиляди. Така че това е постижимо, ако с дружни усилия вкарваме по 3-5 хиляди човека в тази система. Вярвам, че чрез мащаб можем да запалим много хора. И това не е единственият подход. Има хора, които казват: „Ние ще учим 5 човека и ще ги „превърнем“ в Илън Мъск“. Ние пък казваме: „Ние ще учим 5 хиляди, от тях ще имаме 20 Илън Мъск, 300, които са добри и още 1000, които стават. И едни 4 хиляди, на които сме запалили фитила да пробват нещо в тази иновативна индустрия.

    Аз вярвам, че ако имаме няколкостотин хиляди софтуерни инженери в близките 20-30 години напред, то ние ще произвеждаме 5, 10 до 15% от БВП. Тогава тези хора, които са мислещи, интелигентни и неподкупни, ще започнат да имат влияние, дори и над изборния резултат. Защото един програмист няма да си продаде гласа. Това са хора, които се интересуват от обществото и средата, в която живеят. Тези хора възпитават своите деца, че да учиш е хубаво, възпитават ги да търсят решения, а не да се оплакват.

    Не казвам, че всички трябва да са програмисти, но повече ИТ хора в България, означава по-висок жизнен стандарт и по-добър живот за всички. Това е моята голяма кауза. Дали нас ще ни има и ще обучим няколко хиляди човека, не е голямата кауза. Голямата кауза е да можем да запалим поне едни 20,30 - 40 хиляди на година и те да си намерят пътя, независимо с нас или не. Да станат грамотни дигитални хора и да ги убедим, че да учиш е ценно и това води до успех и добър живот за теб и околните. Това е голямата кауза, защото липсата на кадри е във всички сектори. Просто при нас има голямо търсене. Хората нямат ценност да учат и да се развиват и проблемът е в образованието. Той ще се реши, когато повсеместно, дори и в най-малките населени места, дори и в детските градини, се изгради отношение за учене и непрекъснато търсене на знания. 

    Аз много вярвам в този проект и в каузата, че можем да запалим много хора и да превърнем България в Силициевата долина на Европа. Едно място, където наистина кипи интелект, ИТ и софтуерна индустрия, съчетана с иновации и със собствени продукти. И не просто да вдигаме телефона в кол центровете и да се правим, че знаем английски и немски. А да правим проект и един ден да наемем индийци, които да вдигат телефона за нашите проекти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство