вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7219 прочитания

    Какво е необходимо за успешен кариерен старт в софтуерната индустрия?

    Вижте какво сподели Михаил Вълков, генерален мениджър на Професионалната Телерик Академия пред Economy.bg
    09 октомври 2017, 09:44 a+ a- a

    „Всички специалисти в сферата на софтуерното инженерство трябва да прегърнем идеята, че за да продължаваме да сме релевантни и успешни, трябва да учим през целия си живот“, разказва ни Михаил Вълков. Той е генерален мениджър на Телерик Академия - една от водещите образователни организации в ИТ сферата. Според него технологиите за обработка на големи количества от данни (Big Data, Data Science), изкуствен интелект (като Machine Learning), както и IoT (Internet Of Things) придобиват все по-ключово значение за всеки бизнес.

    Свързахме се с г-н Вълков, за да ни разкаже защо надграждащото обучение по програмиране е важно и какво е необходимо, за да има човек успешно кариерно развитие в ИТ сектора. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Г-н Вълков, кои са ключовите качества и умения, които са необходими за успешен старт на кариерата в софтуерната индустрия? 
    Сред най-търсените умения при софтуерните специалисти, които тепърва стартират професионалното си развитие в областта, са отличните технологични познания с фокус върху практиката, логическото мислене и възможността да разрешават реални проблеми, също работата в екип и добрите комуникационни умения. Виждахме тези тенденции преди в Telerik. Сега в Телерик Академия и в партньорство с компании от цялата индустрия ги наблюдаваме в много по-голям мащаб. Не по-малко важни са желанието на кандидатите да учат и да се развиват, както и тяхната адаптивност към нови технологии, което гарантира успех при все по-динамичната бизнес среда. Изграждането на всички тези както технологични, така и личностни умения, е силно застъпено в професионалните програми на Телерик Академия.
     
    Променили ли са се изискванията на бизнеса през последните години?
    Забелязваме, че бизнесът става все по-взискателен. Докато доскоро фокусът падаше най-вече върху силните технологични умения и те бяха достатъчни, днес са нужни допълнителни личностни качества и компетенции, за да се реализира успешно един младши специалист в софтуерната индустрия.
     
    Кои са най-търсените позиции и умения?
    Най-търсените специалисти в момента са свързани с технологиите .NET и C#, JavaScript и Java, както и с разработката на мобилни приложения. Голяма част от компаниите очакват софтуерните им екипи да растат в следващите години, заради текущи и предстоящи в близко бъдеще проекти. Това поражда търсенето не само на специалисти с опит, но и на добре подготвен, нов талант. С навлизането на технологиите във всички индустрии и сфери на дейност очакваме тези тенденции да се запазят и дори да нараснат през следващите 2-3 години. Кандидатите, които владеят добре (поне) една от технологиите и разполагат с нужните знания и умения да създават цялостни приложения от край до края (full-stack специалисти), са и ще продължат да бъдат едни от най-предпочитаните. Заедно с технологичните умения от тях се очаква да мислят критично, добре да познават себе си, да учат от опита си и след това да прилагат наученото, за да бъдат успешни във всяка една нова и предизвикателна ситуация. Да обичат да експериментират и да могат да се справят с дискомфорта на промяната, която е неизбежна във всяка една модерна организация. С всички тези изисквания на пазара на труда е съобразена и програмата Telerik Academy Alpha.

    В кои сфери и на какъв тип позиции е най-лесно за човек без опит да намери реализация? След като веднъж стартира на такава позиция, към какво развитие трябва да се стреми човек?
    Това много зависи от знанията и интересите на младшия талант. Курсистите, които завършват успешно професионалните ни програми, се реализират изключително бързо в софтуерната индустрия. Близо 70% започват работа до 2 месеца от завършването си. Това сочи най-новото ни проучване, което проведохме сред випускниците ни от създаването на Академията до 2016 г. през август тази година. Професиите, в които те най-често се реализират, са: разработчик на уеб приложения, frontend специалист, разработчик съответно на десктоп и мобилни приложения, инженер по качеството на софтуера, както и софтуерен специалист по поддръжката на клиентите. Отново според проучването ни 12% започват работа директно на „Regular“ позиции, а 81% - на „Junior“. Освен това близо 70% достигат следващо кариерно ниво в рамките на първата година на работното си място. Много важно е младшите специалисти да не забравят, че кариерният старт е само първата стъпка. Когато учат и се развиват постоянно, не съществува лимит пред възможностите им.
     
    В кои сфери бихте посъветвали специалисти с няколко години опит да надградят познанията си? Защо това е важно?
    По отношение на уменията, един съвет който даваме и на нашите курсисти, е да не следват сляпо развитие конкретно само в една област или език за програмиране, а да търсят най-правилния набор от инструменти за реализацията на всяка задача. Така те самите разширяват технологичния си кръгозор и продължават непрекъснато да се развиват. За специалистите с дългогодишен опит не е тайна, че технологии за обработка на големи количества от данни (Big Data, Data Science), изкуствен интелект (като Machine Learning), както и IoT (Internet Of Things) имат все по-ключово значение за всеки бизнес. Тенденции, които само ще се засилват през следващите години, а работата с такива технологии изисква не само натрупан опит, но и много допълнително учене. Това включва не само нови концепции и езици за програмиране, но и математика. Така че всички специалисти в сферата на софтуерното инженерство трябва да прегърнем идеята, че за да продължаваме да сме релевантни и успешни, трябва да учим през целия си живот.
     
    Телерик Академия стартира през ноември 6-месечна програма за подготовка на софтуерни инженери. Бихте ли ни разказали повече за нея: кой може да се запише, какво ще се изучава, какво време трябва да са готови да отделят за нея курсистите и колко струва? 
    Telerik Academy Alpha е новата ни 6-месечна програма за подготовка на софтуерни специалисти. През ноември стартираме втори сезон на програмата. Всеки, който е силно мотивиран да надгради уменията си или да се преквалифицира и да стартира кариера в софтуерната индустрия, може да кандидатства онлайн на сайта на Академията. Необходимо е кандидатите да имат навършени 18 г. и базови познания по програмиране. Заради високия интерес към програмата удължаваме приема до 11 октомври. Кандидатите трябва първо да подадат CV и мотивационно писмо на сайта ни, а след това да се явят на входен изпит по програмиране. Самото обучение е много динамично и включва лекции всеки делничен ден в рамките на 4 часа, както и извънкласни проекти. Приетите кандидати ще усвоят търсените от бизнеса практически умения в областта на разработката на софтуер, като могат да избират между две професионални направления – създаване на уеб приложения с .NET и с JavaScript. Те ще работят в условия близки до реалните, а в допълнение към технологичните курсове ще участват и в обучения, които развиват професионалните, личностните и комуникационните им умения. Когато завършат, курсистите ще получат сертификат и ще разполагат с всички необходими знания, за да започнат работа в ИТ сектора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 3 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 3 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 4 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 8 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ