петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4202 прочитания

    Вижте носителите на наградата „Джон Атанасов“ за 2017

    Д-р Васил Денчев, главен архитект на квантов софтуер в Google, е носителят на голямата награда
    11 октомври 2017, 10:05 a+ a- a

    Снимка: president.bg

    Д-р Васил Денчев, доктор по компютърните науки и главен архитект на квантов софтуер в Google, е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“ за 2017 година. Наградата се връчва всяка година, като отличава млади изследователи в областта на информационните технологии.

    Научните интереси и професионален опит на д-р Васил Денчев са предимно в сферата на квантовата информатика, която привлича неговия интерес по време на следването му. Първите му научни постижения включват успешно разработена система за контрол и стабилизация на оптически интерферометър, позволяваща сигурно разпространение на квантови криптографски тайни ключове, както и успешно разработена компютърна система за автоматична характеризация на източници и детектори на единични фотони. 

    Носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията награда „Джон Атанасов“ е д-р Кристина Капанова - доктор по информатика и компютърни науки, асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Създаденият от д-р Капанова нов пост-обучителен процес е вдъхновен от квантовата физика и имитира квантовите ефекти като по този начин е в състояние да осигури подобряване на теглото на синаптичните връзки в изкуствената невронна мрежа. Тя е носител на редица признания, сред които стипендия на Световната Федерация на Учените от ЦЕРН през 2016 г., както и номинация за наградата на БАН за млад учен „Марин Дринов“ 2017 г. от Научния съвет на ИИКТ.

    Д-р Станислав Харизанов е вторият носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията награда „Джон Атанасов“. Той е доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Главната му цел е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

    Третият носител на президентското отличие в тази категория е Минко Гечев - магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“. Неговите авторски разработки, придобили най-голяма популярност у нас и в чужбина са създаденият от  него Codelyzer - инструмент за статичен анализ и автоматична модификация на изходен код, използващ Angular платформата на Google за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца. Минко Гечев е основател и на SofiaJS - българската общност на JavaScript разработчици. 

    На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамотите „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти. Както и грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти. По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.

    Носител на грамота на президента  за проект с висок обществен принос е Минко Гечев - магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

    С грамота за дебютен пробив в компютърните науки държавният глава отличи Звездин Бесарабов за неговите проекти - ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде уникалния ръкописен стил на всеки човек по възможно най-автентичен начин, като Звездин лично е изградил собствен хардуер, фърмуер и софтуер. Obitcoin е система за изграждане на дигитални кооперативи, работещи заедно по общи проекти, а Blockchain Predictor е инструмент, чиято цел е да предсказва курса на всяка криптовалута по нов метод, различаващ се от стандартните методи, които са базирани на обработването на данните за курса до даден момент. 

    Носителите на поощрително отличие в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за  постигане на високи резултати с авторските си проекти в  национални и международни научни конкурси и фестивали. Особен принос има проектът на Василен Цветков насочен към контрол и управление на процеси в селското стопанство.

    За 2017 г. носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” са Енчо Мишинев и неговия преподавател Антон Шиков от  Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговия преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии. 

    „Във всяко издание до момента, проектите на младите учени са отразявали увеличаващото се значение и роля на компютърните науки във всички области на живота. Издание 2017 година потвърждава тази тенденция. Изследванията и авторските разработки на кандидатите за наградата са от огромно значение за ИТ бранша, за обществото и за бъдещата посока на развитие на образованието, иновациите и научните изследвания“, заяви Румен Радев и допълни, че  всеки един от участниците доказва, че притежава необходимите качества да определя хода на развитие на високите компютърни технологии на национално, регионално и световно ниво.

    Президентът подчерта, че днес софтуерната индустрия формира все по-голям дял от БВП на страната ни и, че това е секторът от икономиката ни с най-високата добавена стойност, а средногодишното ѝ нарастване за периода 2006-2013 г. е над 50%.

    „За последните години приходите на българските ИТ компании отбелязват ръст от над 250%. Расте броят на заетите в сектора - само в софтуерната индустрия на България  към момента имаме над 41 000 души и над 90% от тях са на възраст под 35 години“, каза още държавният глава и призова победителите в отделните категории на конкурса да продължат работата си на следващи, по-високи нива като приложат сегашните си резултати в български и в световни изследователски центрове, както и в бъдещи проекти, решаващи глобални проблеми.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ