събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    205220 прочитания

    Как да се преборим с нерешителността?

    Вижте какво съветва известният мотивационен лектор Джен Синсеро
    10 ноември 2017, 13:17 a+ a- a

    Нерешителността е един от най-популярните начини да си останем в капана на сигурното и познатото и да живеем в застой. Полезни насоки как да се избавим от този капан и как да станем по-решителни дава известният мотивационен лектор Джен Синсеро в книгата си „Ти си върхът“, която може да бъде намерена и в България (ИК „Хермес“)

    Една от общите черти на успяващите хора е, че те вземат решенията си бързо и ги променят бавно, пише Джен. И под бързо - продължава тя - нямам предвид това, че в момента, в който решението ви хрумне, трябва да знаете точно как да действате (въпреки че има и такива хора), а по-скоро че трябва веднага да се изправите пред проблема и да стартирате процеса на вземане на решение. Без значение какво ще правите – ще го оставите за другата сутрин, ще напишете списък с всички „за“ и „против“, ще се вслушате във вътрешното си чувство и пр. Ето какво съветва още тя: 

    „Ако сте от колебливия тип или предпочитате изцяло да избегнете вземането на решения, най-добре е постепенно да си изградите това умение, като се упражнявате в ситуации, в които почти нищо не губите. Когато отидете на ресторант, опитайте да си изберете нещо от менюто за по-малко от 30 секунди. Щом изберете какво ще ядете, поръчайте веднага, без да променяте мнението си. В супермаркета се стремете избирането на всяка покупка да ви отнема по-малко от 10 секунди. Излезте от унеса, в който досега сте живели, и изберете нещо. 

    Ако сте от хората, които имат нужда да преспят или да премислят, преди да вземат решение, дайте си краен срок. Не оставяйте нещата така, защото, когато след 40 години най-сетне се събудите с идеята, че сте сигурни какво искате, птиченцето отдавна ще е отлетяло. Обърнете внимание колко време ви е нужно, за да вземете решение (ден, седмица, месец), и си дайте ултиматум да сте готови в съответния срок. 

    Ако сте от хората, които вземат моментални решения, упражнявайте се да се настройвате към интуицията си и да ѝ се доверявате (независимо какво ви нарежда на висок глас умът). Притихнете, вслушайте се и почувствайте отговора, като се упражнявате да дайствате още при първи импулс. 

    Спрете да се жалвате колко не ви бива във вземането на решения. Изтрийте от речника си фразата „Не знам“ и я заменете със „Скоро ще знам какво да правя“. Поставате си за цел да станете човек, който взема бързи и правилни решения, и ще станете такъв. Смисълът на вземането на решение е да спрете да си губите времето и да продължите напред, а не да търсите начин да изкръшкате.“ 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство