петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10469 прочитания

    Споделените работни пространства вече се отварят за по-големи екипи и компании

    Ние не се конкурираме с останалите пространства, а с офис сградите, които не предлагат нашата добавена стойност, казва Божидар Георгиев от Work & Share
    21 декември 2017, 10:41 a+ a- a

    Божидар Георгиев, основател на Work & Share

    Споделените работни пространства вече се наложиха като предпочитано място за работа от хора със свободни професии, фрийлансъри, предприемачи и специалисти с различни таланти, които често са в движение и пътуват. Все повече компании обаче избират подобна алтернатива и наемат площи в споделена работна среда. Пример за това в България е Work & Share Coworking Space, в което към момента оперират много различни бизнеси и разрастващи се компании. 

    „Coworking пространствата в повечето места са фокусирани върху фрийлансъри и малки компании, докато ние осъзнахме, че може да въведем тази концепция и да предложим пространството и на по-големи екипи и бързоразвиващи се компании, които имат нужда от гъвкавостта, която предлага това пространство“, разказва един от основателите на Work & Share - Божидар Георгиев.  

    Какво е различното в концепцията на Work & Share, как се промени за 6 месеца от откриването си и какво предстои? Вижте какво разказа Божидар пред Economу.bg: 

    Кога и как стартира Work & Share и каква е целта му?

    Как се роди идеята за Work & Share, каква е целта му и как стартира?
    Work & Share стартира официално преди 6 месеца, когато отворихме първата част на пространството. Самото пространство, както повечето продукти, се роди от проблем. Аз и моят екип имахме малък и скучен офис на Цариградско шосе и често усещах напрежение в екипа. Започнах да търся решение и така за първи път разбрах за концепцията на споделените работни пространства. Осъзнах, че това е едно добро решение за подобряване на отношенията в екипа. Последваха 2 години на работа в различни coworking пространства из цяла Европа. Видях какви са плюсовете на тези пространства, но и открих много минуси в тях. И мисля, че разбрах как да ги поправим. 

    Какво разбра? Какви са плюсовете и минусите на coworking пространствата?
    Coworking пространствата в повечето места са фокусирани върху фрийлансъри и малки компании, докато ние осъзнахме, че може да въведем тази концепция и да предложим пространството и на по-големи екипи и бързоразвиващи се компании, които имат нужда от гъвкавостта, която предлага това пространство. И по този начин успяваме да срещнем малките бизнеси с бързоразвиващите се компании и да им покажем, че те имат нещо общо помежду си. И смятам, че това е може би най-важното нещо в едно coworking пространство. Да могат различните компании да се срещнат, да комуникират какво правят и как могат да си бъдат полезни. Вече го виждаме в тези 6 месеца. Създадоха се много приятелства между нашите членове, много бизнес отношения и това е едно от най-силните качества на  coworking пространството. 

    Какво се случи на територията на Work & Share от деня на откриването до днес и какво се промени?
    Coworking пространствата са много динамичен процес и всичко се променя постоянно. В началото фокусът ни беше върху строителство и ремонти, докато сега вече основната ни цел е да градим общност. Защото това е нашият продукт.  

    Къде се намира Work & Share и с какво е различно?

    Къде се намира Work & Share и с какво се различава от останалите споделени работни пространства на пазара?
    Намираме се в Дианабад, в близост до метростанциите „Г.М. Димитров“ и „Жолио Кюри“. С какво сме различни? Аз обичам да казвам, че сме „офиси за услуга“. Ние искаме нашите клиенти да дойдат, да започнат работа и да не се тревожат за нищо друго. Оттам ние поемаме грижата за тях. Опитваме се да получаваме редовно обратна връзка от тях – от какво имат нужда, какво би им помогнало в работата, какво им липсва и т.н. И с моя екип се стараем да им го предлагаме и всеки ден да подобряваме услугата.

    Предлагаме изключително интересен дизайн, който смятаме, че е уникален за нас и ни отличава от другите пространства. Караме хората да се чувстват у дома. Те не само идват на работа тук, но и да се забавляват и да комуникират с хората. Даваме им нашия продукт „общност“.

    Какъв е капацитетът на Work & Share и с колко работни места разполага?
    Целият кампус се състои от 8 декара площ, заедно с парка отвън. Самото пространство е около 3 000 кв.м, разполагаме с 300 места към момента, а на тази локация до края на годината ще надминем 350 с отваряне на нови площи. Надвишаваме 75% запълняемост, а от януари ще минем 85%.

    Какви са условията и възможностите за наемане и ползване?
    В това отношение сме много гъвкави. Може да се свържете с нас през Фейсбук или уебсайта ни и да заявите от какво имате нужда. Работим 24/7 с подсигурен достъп за всички клиенти. Пространство може да се наеме за един ден, за седмица, месец или за години. 

    Планирате ли други локации в София и в страната?
    Разглеждаме различни възможности за развитие както извън София, така и извън страната. В момента сме се фокусирали напълно да приключим с Work & Share в София. И следващата ни цел е да видим как можем да се разраснем. С нас вече се свързаха партньори от различни зони както в България, така и в чужбина, и предстои да решим как искаме да се развиваме. 

    Какви хора и компании работят в Work & Share и от какви допълнителни услуги и придобивки могат да се възползват?

    Какви хора и компании работят в Work & Share към момента?
    Нашата общност е много разнообразна – имаме фрийлънсъри, маркетинг агенции, различни технологични стартъпи, които правят много интересни продукти. Имаме и големи компании с около 50 човека постоянен персонал. Сред нашите клиенти са OfficeR&D и Conecto, които са сред най-горещите стартъпи в момента на българския пазар. Имаме и компании като Dev.bg, които се занимават с организацията на технологични събития, и като Dreamix, които пък са голяма interprise организация. 

    Интересното е, че вече ни посещават и т.нар. „дигитални номади“, които идват, остават и работят тук за седмица или две и продължават към следващата си дестинация.

    Освен работно пространство, предлагате ли някакви допълнителни услуги или придобивки?
    Имаме гейм стая, която ще започне да функционира съвсем скоро. Тя ще има различни зони за отдих, както и плейстъйшън, тенис на маса и кътове за почивка. Освен това, членството в  Work & Share носи изключително много позитиви. В момента градим богата мрежа от партньори, която дава добавена стойност на нашите клиенти. Те са в целия диапазон в сферата на услугите – от намаления в местата за хранене през спорт, отдих и забавления, до административни услуги като счетоводство, юридически услуги и др. 

    Какво е бъдещето на coworking-а в България?
    С моя екип смятаме, че coworking пространствата са новият начин на работа. Ние не се конкурираме с останалите пространства, за нас конкуренция са офис сградите, които не предлагат нашата добавена стойност. А в днешно време, ако не предлагаш добавена стойност, започваш да губиш пазар. Затова смятам, че има изключително широко поле за развитие на  coworking пространствата и в България, и като цяло. И считам, че занапред те ще се увеличават.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк