петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10699 прочитания

    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?

    Повече за процеса и как да се подготвим, разказва Виктория Аначкова, HR мениджър, „АктивТрейдс“ КЧТ клон София
    23 януари 2018, 14:51 a+ a- a

     „АктивТрейдс“ е финансов брокер със седалище в Лондон, който оперира на българския пазар от 5 години.  Като независима брокерска компания, „АктивТрейдс“ предлага търговия с Форекс, CFD и Spread Betting. С помощта на популярната платформа за търговия MetaTrader, както и чрез разработената от компанията платформа, ActivTrader клиентите на компанията могат да търгуват с над 40 валутни двойки на спот форекс пазара, злато, сребро, както и със CFD продукти върху акции, индекси, финансови инструменти, стоки и суровини. Клиентите могат да търгуват на най-ликвидните пазари в САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Холандия, Белгия, Испания и Португалия.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа и как да се представим успешно, споделя Виктория Аначкова, HR мениджър,„АктивТрейдс“ КЧТ клон София.

    Име: „АктивТрейдс“ КЧТ клон София

    Сектор: Инвестиционни услуги

    Създадена: В Швейцария през 2001 г.

    В България е от: 2012 г.

    Брой служители глобално: 210

    Брой служители в България: - 107

    Офис в България: София 1404, бизнес сграда Инфинити тауър, бул. България 69, ет. 12

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В офиса ни в гр. София работят малко над 100 специалисти в сферата на риск мениджмънта, обслужване на клиенти, маркетинг, администрация и софтуерното разработване. При нас работят малко над 50 ИТ специалисти. Това може да звучи и малко изненадващо предвид финансовата сфера, в която оперираме, но в съвременната реалност ИТ решенията са силно застъпени във финансите.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    През последните 3-4 години търсим основно ИТ специалисти – програмисти, с познания по различни програмни езици (ASP.NET MVC, C++, C#, JS, Angular, Swift, Java, Kotlin) на различни нива на експертност, както и QA инженери. 

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    За повечето позиции процесът се състои от две срещи: първата е с мениджъра на екипа, за който търсим колега и представител на отдел Човешки ресурси. Често на тази среща присъства и още един представител на екипа с цел, от една страна да намалим субективността при взимане на решение, а от друга страна, това дава възможност на кандидатите да се запознаят с повече хора от екипа и да усетят духа на компанията. Това е т.нар. техническа среща. По време на тази срещата навлизаме в дълбочина на техническите познания  на кандидата, понякога включваме кратка логическа или техническа задача, но основната форма на интервюто е разговор. Кандидатите, които са одобрени на този етап, преминават на следващия (финален етап) - среща с мениджмънта на компанията. Това интервю е стандартен разговор, с цел мениджмънтът да се запознае с одобрените кандидати и да разкаже по-глобално за компанията, ценностите й и перспективите. 

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Продължителността на първото, техническо, интервю е между час и час и половина. Предвид динамиката на пазара на ИТ специалисти се стараем да оптимизираме максимално времето за даване на обратна връзка и организиране на следваща среща (с продължителност до един час). При възможност от страна на кандидатите, нерядко се е случвало да организираме и двете срещи една след друга и на следващия ден да получат оферта. 

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Кандидат, който знае в каква компания кандидатства и е направил предварително проучване винаги прави добро впечатление (не само на ЧР-ите :-)). Човек, който би се вписал, сработил и допринесъл за екипа, за който кандидатства.

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Пренебрежително и високомерно отношение.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Обсъждането на очакваното възнаграждение зависи от начина, по който кандидатурата е постъпила при нас. В случаите, когато това е препоръка от настоящ колега или през сайтовете за обяви за работа, това се коментира още на първата среща, за да знаем дали има съвпадение. А в случаите, когато кандидатурата постъпва, чрез специализирана фирма за подбор на персонал ние получаваме очакван диапазон на заплатата предварително.  

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Към настоящия момент нямаме такава практика. Но не отхвърляме тази възможност, когато при нас постъпят кандидатури с добро образование и теоретични познания в сферата в която оперираме. В някои от екипите сме отваряли позиции за хора без стаж, но с голям потенциал, като предварително сме изготвяли план за кариерно развитие, който да бъде следван. И трябва да споделя, че често тези млади колеги се развиват добре и остават при нас.  

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Като цяло, ИТ позициите са най-предизвикателни, което не е изненада. В момента конкретно това е позицията за JavaScript програмист.  

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Това, което трудно може да се усети по време на едночасово интервю, е духът в компанията и колегиалните отношения. В „АктивТрейдс“ работният ден протича в приятна и ползотворна атмосфера. Добрите отношения между колегите често се пренасят и извън офисa с организирането на различни занимания по интереси. 

    Също така често има възможност за директен контакт със собственика и основател на компанията, което не е типично за повечето организации. Алекс Пуско, СЕО и основен двигател на компанията, е на посещение почти всеки месец в офиса в София и винаги намира време да се срещне и с хората, с които не работи пряко. Това е отлична възможност да се обменят идеи за подобрения и развитие на компанията. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател? (Ако искате бихте могли да разкажете за различни социални придобивки, които предлагате).
    Тук ще цитирам един колега, който наскоро сподели, че високо цени коректното отношение от страна на работодателя, свободата, която му е дадена за ръководене на проекти, както и факта, че работи с колеги със солиден технически опит зад гърба си върху изключително предизвикателни и интересни проекти както от техническа, така и от бизнес гледна точка. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам