петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13156 прочитания

    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Виктор Костадинов – ръководител на обучението по JavaScript в СофтУни
    15 март 2018, 13:39 a+ a- a

    Виктор Костадинов – ръководител на обучението по JavaScript в СофтУни

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша.  Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България. 

    Виктор Костадинов – ръководител на обучението по JavaScript в СофтУни, ще ни разкаже в какво се състоят отговорностите и с какви технологии борави един JavaScript developer.

     

    Кои са основните изисквания, за да стартираш на позицията JavaScript Developer?
    Най-важното качество несъмнено е желанието за развитие и добиване на нови знания – екосистемата на JavaScript непрекъснато се разширява с нови работни рамки (application frameworks), а повечето от установените на пазара се движат на 6-месечен цикъл на обновяване. Ситуацията е малко като при акулите – ако спрем да се движим, ще се удавим в морето от нови функционалности. Високата цена си има и предимства, естествено – докато при другите езици изискванията неимоверно включват и базови познания по JavaScript, ако той е основният ни език, можем да си служим с него еднакво добре както на сървъра (back-end), така и в браузъра (front-end).

    От гледна точка на техническите изисквания най-важно е доброто владеене на HTML и CSS, а ако желаем да стигнем по-старша позиция, познаване на поне една съвременна компоненто-базирана работна рамка като React, Angular, Vue и т.н. Те се различават значително помежду си, но философията им е една и съща – създаване на компоненти, които да бъдат преизползваеми в множество приложения.

    Какво са отговорностите на един JavaScript Developer?
    В профила на всички разработчици влизат горе-долу едни и същи задължения, свързани със създаване и поддръжка на приложения. Второто понякога се оказва доста по-отговорен и сложен процес, тъй като се намесват добро планиране и работа в екип. Ако нашето приложение е написано така, че да може да се разширява и да е лесно разбираемо от колегите ни, сме на правилния път към успеха. Необходимостта да консумираме данни от някакво back-end API, което обикновено е създадено от други членове на екипа, още повече засилва важността на добрата отборна работа.
    Специфично за JavaScript е, че резултатът от нашия труд става директно видим за потребителя и се изисква усет за създаване на клиентски интерфейс. Освен да изпълним първоначалните изисквания, трябва да можем да анализираме обратната връзка от потребителите и да подобряваме приложението си.

    С какви технологии борави един JavaScript Developer?
    Освен горепосочените HTML и CSS, които са основополагащи за всяко приложение, несъмнено ще трябва да работим и с някаква база данни. В JS-екосистемата обикновено това е MongoDB, или друга NoSQL база, или може би GraphQL имплементация върху традиционна SQL система. Щом ще има екипна работа, доброто владеене на Git/Version Control е неизменимо, както и някакъв инструмент за управление на задачите в проекта, започвайки от най-простите и интуитивни като Trello, MeisterTask и ZenHub, до по-сложните интегрирани системи като Jira.
    От гледна точка на конкретни работни рамки (frameworks) почти винаги е намесено jQuery, а гигантите на сцената за големи приложения са Angular от Google и React от Facebook. За работа на сървъра се използват NodeJS и ExpressJS.

    Какво e възнаграждението на един JavaScript Developer в България?
    Определянето на възнаграждението зависи от много фактори и най вече, разбира се, от техническото ниво на кандидатите и способността им да рекламират себе си. Важен елемент, на първо място, е практическият опит и технологиите, с които е работил програмистът. Бих препоръчал да имаме няколко по-изпипани проекта в портфолиото си, без значение дали са големи, важното е да показват прилично качество на кода и прилагане на добри практики. Въпреки пазарните нива, заплащането, което компаниите предлагат, продължава да варира спрямо вътрешни фактори. За едно начално ниво на JavaScript Developer възнаграждението може да бъде от 800 до 1200лв.  

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: PHP Developer

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство