петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7400 прочитания

    97% от възпитаниците на Телерик Академия се реализират в България

    61% разполагат със собствен автомобил, а 35% имат собствено жилище още на 20-35 годишна възраст
    17 април 2018, 11:29 a+ a- a

    Образователната организация Телерик Академия обяви днес, че 97% от завършилите Професионалната Телерик Академия се реализират в България. Близо 70% започват работа в ИТ сектора до 2 месеца след края на програмата, а скоро след това и останалите. Почти всички оценяват високо стандарта си на живот в страната.

    Данните са от проучване сред курсисти, преминали успешно професионалните програми за подготовка на софтуерни специалисти на Телерик Академия.

    „За нас винаги е било основен мотиватор и кауза да задържим мотивираните и будни хора в България. Затова резултатите от проучването ни радват изключително. Те са показател, че Телерик Академия осигурява всички необходими предпоставки за успешна кариера в една от най-перспективните и динамични индустрии у нас. Това води със себе си отлично заплащане и стандарт на живот за възпитаниците ни, както и положителен ефект върху други отрасли и икономиката като цяло“, коментира Бойко Яръмов, съосновател на Телерик Академия.

    Отлични финансови възнаграждения

    Възнагражденията на завършилите Професионалната Телерик Академия курсисти надвишават с 60% средните за ИТ сектора заплати, които традиционно са сред най-високите в страната. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) през 2017 г. средната заплата в ИТ индустрията е около 3,8 пъти над средното равнище у нас. Същевременно за последните 4 години увеличението на заплащането в бранша е с над 30 на сто.

    Висок стандарт на живот

    81% от възпитаниците на Телерик Академия споделят, че са удовлетворени от своя стандарт на живот в България. Резултатите са изключително високи спрямо националните показатели. За сравнение едва 34% от българите споделят, че са доволни от настоящия си жизнен стандарт по данни на проучване, проведено от изследователски център „Тренд“ в края на миналата година.

    Добавена стойност за икономиката

    Въпреки сравнително младата средна възраст на курсистите в Професионалната Телерик Академия (между 20 и 35 г.), 61% от анкетираните разполагат със собствен автомобил, а 35 на сто имат собствено жилище. Също така близо половината от випускниците пътуват често и практикуват хобита, изискващи определена финансова инвестиция.

    Положителен социален ефект

    Над половината (51%) споделят, че са започнали да се издържат самостоятелно след края на обучението си в Професионалната Телерик Академия. Близо 65% посочват, че са основният източник на доходи в своето семейство. Заедно с това 80% получават месечни възнаграждения, надвишаващи средните за страната.

    Удовлетворени и лоялни служители

    Близо 60% от анкетираните не са сменяли компанията, в която са започнали работа, след като са завършили Телерик Академия. Показател за удовлетвореността от професионалната им реализация.

    Все повече дами избират технологиите

    Данните от проучването сочат, че повече жени се насочват към образование и професия в областта на програмирането. Ако до 2012 г. включително дамите, завършили Професионалната Телерик Академия, са едва 12%, от 2015 г. нататък броят им нараства почти двойно, достигайки 22%.

    Демографски профил

    От възпитаниците на Академията 94 на сто живеят и работят в София, 3% в друго населено място в страната и 3% в чужбина.

    С всяка следваща година Професионалната Телерик Академия привлича все повече курсисти, завършили висше образование. Също така нараства броят на специалистите, търсещи възможност за преквалификация и нов кариерен старт в ИТ сектора.

    До 27 април тече прием в професионалната програма Telerik Academy Alpha Java+Android. Обучението е с продължителност 6 месеца и подготвя младши софтуерни специалисти за летящ кариерен старт и успешна реализация в ИТ сектора. Ранната регистрация в програмата е до 20 април.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк