четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7445 прочитания

    Защо смених професията си и избрах ИТ?

    Вижте мотивите на икономист, професионален готвач, футболист и мениджър „Продажби“
    04 юни 2018, 14:17 a+ a- a

    Какво мотивира един икономист, професионален готвач, футболист и мениджър „Продажби“ да направят завой в кариерата си и да се насочат към работа в IT сектора? Попитахме това четирима от новите стажанти  в българския офис на международната компания за IT услуги Endava. 

    Над 400 души се бориха за 17 места в пролетната стажантска програма на компанията. Одобрените кандидати ще работят през следващите 2 месеца в отделите „Разработване на софтуер“, „Изпитания и тестове“ и „Човешки ресурси“. Те ще бъдат ангажирани на 6-часов работен ден под ръководството на ментори. Стажът е платен, а в края на периода има реална възможност участниците да получат предложение за постоянна работа. 

    Сред тях има както млади специалисти, които се обучават и развиват IT уменията си от ученическите години, така и хора, които са решили да се занимават с това на по-късен етап. Някои участници имат вече завършено образование в други области, като икономика и психология и дори успешна реализация в областта на спорта, туризма и кулинарията.

    Вижте какво мотивира част от тях да се ориентират към кариера в IT сектора:


    Вилиян Ганев

    Предишен опит и образование: Опитва различни възможности за развитие – завършва природо-математическа гимназия, години наред играе футбол в ПФК Сливен, учи „Финанси“ в Германия, а впоследствие „Икономика на туризма“ в УНСС в София. Работил е като оперативен счетоводител, търговец и футболен анализатор.

    Защо се ориентира към кариера в IT сектора?
    Както и при други, любовта ми към компютрите се появи още в детството покрай геймърството. Интересът ми се задълбочи през годините и ме отведе в Академия IT Talents, за да систематизирам знанията си.

    Какво е общото между футбола и софтуерното инженерство?
    За да стигнеш до гол или до успешно работещ код, трябва да трасираш пътя. И винаги има нужда от екипна работа.

     

    Петко Тренев

    Предишен опит и образование: Завършва гимназия с италиански език, но истинската му страст от малък е футболът. Започва да тренира още на 7 и стига до капитанската лента в юношеския отбор на Левски. Контузии обаче спират кариерата му в професионалния спорт, въпреки че той винаги ще е част от живота му.

    Защо се ориентира към кариера в IT сектора?
    Родителите ми са инженери и след раздялата със спорта се записах да уча в Техническия университет в София. Впоследствие продължих образованието си в SoftUni. Вярвам, че мога да се развивам в България.

    Какво е общото между спорта и софтуерното инженерство?
    Отборната игра и предаването на знания. Нищо на тази земя не е индивидуален спорт. 

     

    Денис Маринов

    Предишен опит и образование: Още като ученик започва работа в професионалната кухня. Години наред работи като готвач в ресторанти в България и Норвегия. За него обаче тази професия е повече дисциплина, професионализъм и отговорност, отколкото страст.

    Защо се ориентира към кариера в IT сектора?
    Въпреки че имам много различна професия, през годините останах верен на искрения си интерес към технологиите. Потърсих възможности за обучение в Telerik Academy и SoftUni, като в последно време вниманието ми е съсредоточено основно върху .NET технологията.

    Какво е общото между професионалната кухня и софтуерното инженерство?
    Дисциплината, следването на стандартите и интеракцията с другите хора в екипа.

     

    Калоян Мицев

    Предишен опит и образование:  Първоначално учи „Психология“ и „Маркетинг“. Работил е в кол център, както и като мениджър „Продажби“ в онлайн медии. 

    Защо се ориентира към кариера в IT сектора?
    Работата ми в онлайн медии провокира все по-задълбочен интерес в мен към технологиите и софтуерните решение, както и към свързаното с това потребителско поведение. Постепенно това се превърна в основен фокус и така започнах образованието си в SoftUni.

    Какво е общото между психологията и софтуерното инженерство?
    Всяка една технология, всеки един софтуер са създадени, за да се използват от хората. Затова винаги ме е интересувало как човеците подхождаме интуитивно към нея. Темата с изкуствения интелект също ме вълнува, през следващите години ни предстоят големи промени. 

     

    Стажантите в пролетната програма на компанията

    “Благодарни сме за сериозния интерес към програмата. Изборът беше и лесен, и труден, защото имаше много силни кандидати”, споделя Даниела Анева, директор “Човешки ресурси” в подразделението на Endava у нас. “Прави впечатление желанието на все повече хора да направят промяна в кариерното си развитие до момента и да се преориентират към IT сектора.”

    “IT секторът се развива динамично и предлага много добри условия за професионална реализация. Затова желанието на мнозина да се преориентират към тази сфера е естествено и всеки може да получи своя шанс. Ние в Endava сме готови да го дадем. Но все пак е важно хората да имат реалистични очаквания и да са наясно, че това е кариера, която изисква сериозен ангажимент и желание за постоянно учене и самоусъвършенстване”, категорична е Даниела Анева.

    Стажантите на Endava ще работят като екип по свой проект, като използват модела валиден за служителите в компанията. В края на периода резултатите ще бъдат представени пред техните ментори и мениджърите на компанията като пред реален клиент.

    “Целта и философията на стажантската ни програма e участниците да бъдат поставени в реални работни условия, а резултатите от труда им да имат конкретно приложение и полза. По този начин те усвояват и прилагат знания по-ефективно с ясна мотивация”, обясняват още от Endava.

    Следващата стажантска програма на Endava в България ще бъде отворена за кандидатстване през есента. Тя е част от философията на компанията и плановете за развитие и увеличаване на екипа в София през следващите години. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.