петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4099 прочитания

    Над 95% от компаниите в България осигуряват вода на хората си

    Висок е и процентът на работодателите, които осигуряват кафе на работното място – 85%
    20 юни 2018, 11:40 a+ a- a

    Над 95% от работодателите вече предоставят вода на служителите си като част от политиката си за грижа за персонала.

    Това показва проучване сред 90 компании, членове на Българската асоциация за управление на хора, проведено в периода 4 – 14 юни 2018 г.  Проучването има за цел да установи нагласите спрямо хидратацията на работното място през летните месеци. Профилът на компаниите в проучването е разнообразен, като сред тях има добивни, фармацевтични, химически, консултантски, софтуерни компании, търговски вериги, банки, медии, куриерски компании и др. 

    Висок е и процентът на работодателите, които са посочили, че осигуряват кафе на работното място – 85,6%, а близо 1% планират да го направят в бъдеще. 

    „Тенденцията е част от стремежа на работодателите да осигуряват здравословна работна среда и да повишават производителността на персонала си. Със сигурност се наблюдава повишаване на процента работодатели, които предприемат подобни стъпки и тенденцията е такива условия скоро да се превърнат в обичайни“, коментира Детелина Смилкова, председател на Асоциацията.   

    Това мнение подкрепя и Деница Андонова, сертифициран специалист по здраве и уелнес на работа от Американската асоциация по здраве и уелнес и магистър по трудова и организационна психология. Тя посочва, че хидратацията е основен елемент от здравето на работното място и ефикасно средство срещу следобедната умора. Водата подобрява тонуса, концентрацията и настроението, което се отразява позитивно на атмосферата в офиса.

    Добрата хидратация е необходима за поддържане на телесната температура, обмяната на веществата, физическата и умствена активност, запазването на добрия външен вид и здраве, включително за пречистване на тялото и изхвърлянето на ненужните вещества.

    Ако не пием достатъчно вода и тялото ни губи повече, отколкото приема, се появява недостиг в организма – дехидратация. Обикновено жаждата е един от първите симптоми на организма, че дехидратацията вече е настъпила. Сред негативните последици от нея са също така чувство за умора, отпадналост, главоболие, понижена концентрация, раздразнителност, глад за сладки храни и др.  

    Често тези симптоми на работното място се проявяват в следобедните часове, когато се появява спад в енергията. Ето защо специалиастите препоръчват да не се изпуска обедната почивка, както и да се съчетава с разходка на чист въздух, поддържане на чистота на работното място, избягване на тежка храна и недоспиване, както и прекомерна консумация на кофеинови напитки. 

    Кофеинът има редица ползи, но приемът му води до дехидратация, която следва да бъде компенсирана с достатъчен прием на чиста вода. Добре е кафето на работното място да е придружено от 1-2 чаши вода, за да може да се поддържа правилният воден баланс на тялото.

    Редовният прием на вода спомага също така за поддържането на оптимално тегло, повишава имунитета и устойчивостта ни на стрес, съдейства за ефективността и концентрацията на работното място. В допълнение, добрата хидратация повишава настроението и ни кара да се чувстваме по-енергични и щастливи през целия ден. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове