четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11519 прочитания

    IT JOBS in BG: Как мога да стана JavaScript програмист?

    Какви качества и умения са необходими, колко време е обучението и с какви технологии се работи, разказва Мартин Вешев, технологичен трейнър в Телерик Академия
    21 юни 2018, 16:03 a+ a- a

    Мартин Вешев, технологичен трейнър в Телерик Академия

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви са отговорностите на тази позиция, какви качества и умения са необходими и как можем да ги придобием. 

    JavaScript за поредна година е най-популярният език в глобален мащаб според проучване на водещата платформа за разработчици GitHub, а търсенето от страна на компаниите продължава да расте. Как можем да станем JavaScript програмисти, научете от технологичния трейнър в Телерик Академия - Мартин Вешев. 

    Какви качества и умения е необходимо да притежаваш, за да станеш JavaScript програмист? 

    В съзнанието на хората все още битува разбирането, че за да станеш програмист, е задължително да идваш от технологична специалност или математическа гимназия. Всъщност не е така. В практиката ежедневно виждам хора с разнообразен предишен опит и знания, които успяват бързо да навлязат в новата материя и да се преквалифицират. Сред възпитаниците на Телерик Академия има икономисти, филолози, юристи, архитекти и много други специалисти. Аз самият дълги години работих в строителния сектор, преди да се насоча към програмирането. 

    Желанието за научаване на нещо ново всеки ден е може би най-важното качество, което ще помогне на всеки, решил да се занимава с тази професия. Ученето не спира, защото технологиите се развиват изключително бързо. В света на JavaScript това е още по-валидно, от който и да е друг език.  

    Затова в програмата ни за подготовка на софтуерни специалисти Telerik Academy Alpha изследваме желанието за обучение и мотивацията на кандидатите още на входа. А за да бъде групата хомогенна откъм стартови знания, кандидатите преминават и през входен изпит по основи на програмирането. Разработили сме специална селекция от материали, достъпни онлайн. С тях всеки може да се подготви за изпита, като сам определи кога, колко често и по колко време да отделя.  

    Колко време е обучението и колко интензивно?  

    Програмата Telerik Academy Alpha е с продължителност 6 месеца, а обучението е персонализирано и в малки групи от не повече от 35 души. Така на всеки участник предоставяме индивидуален подход на преподаване и най-прекия път за успешен професионален старт в областта на програмирането.  

    Фокусът на програмата е изключително практически ориентиран. Усвояването на материала става чрез решаването на множество задачи и работа по практически проекти. Затова обучението е присъствено и не позволява онлайн формат. Трейнингите се провеждат всеки делничен ден с продължителност 4 ч., а след тях курсистите отделят допълнително време, за да затвърдят наученото.  

    В края на програмата участниците са преминали общо над 440 ч. технологични обучения и курсове за развитие на личностните и комуникационните им умения. Работили са индивидуално и в екип при условия, близки до реалната работна среда и разполагат с всичко необходимо, за да стартират ИТ кариера.   

    С какви технологии се работи най-често на тази позиция? 

    През последните няколко години се засилва тенденцията компаниите да търсят така наречените Full-stack разработчици – които имат умения както за front-end, така и за back-end програмиране. Това включва владеене на front-end технологии като React и Angular, също и back-end технологии като Node.js и работа с бази от данни например MongoDB, PostgreSQL, MariaDB. Този списък, разбира се, може да се разшири и допълни. Но това не бива да ви демотивира, ако тепърва се насочвате към професията JavaScript програмист. Изключително важно е да поставите правилните и стабилни основи в началото, които постепенно да надграждате като пирамида. 

    Какви са основните отговорности, които има на позицията JavaScript програмист? 

    Отговорностите варират в зависимост от позицията ви и компанията – дали е стартираща организация, или вече утвърдена на пазара компания с ясно дефинирана структура.  

    Като младши програмисти в първите си дни на работа е необходимо да научите как работят системите в компанията и да напредвате с технологиите. С течение на времето и развитието на техническите умения растат и отговорностите. Като в повечето компании се работи с модерни и гъвкави методологии за постигане на поставените цели. Основна задача на програмистите е да успеят да доставят качествен продукт за предварително определеното време. 

    Какви са стартовите заплати за позицията JavaScript програмист? 

    Няма официална статистика за стартовите заплати на младшите програмисти в България. Но според проучване, което направихме сред възпитаниците ни, над половината получават стартова заплата между 1000-2000 лв., а при 21% тя надвишава 2000 лв. Разбира се, с нарастването на опита  нивото на възнагражденията се увеличава. Според същото проучване при близо 60% от възпитаниците на Академията нетното им месечно заплащане днес е по-високо от средната за ИТ сектора нетна заплата от 2752 лв. с включен 10% бонус.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк