петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12776 прочитания

    IT JOBS in BG: Java Developer

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Иван Иванов - трейнър в Софтуерния университет и team lead и software developer в Codexio
    28 юни 2018, 19:37 a+ a- a

    Иван Иванов - трейнър в Софтуерния университет и team lead и software developer в Codexio

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша.  Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

    Иван Иванов е трейнър в Софтуерния университет и team lead и software developer в Codexio. Той ще ви запознае с уменията, които са необходими за да бъдете junior Java Developer, какви са отговорностите за тази позиция и други интересни неща.

    Кои са основните изисквания, за да стартираш на позицията Java Developer?
    Позицията е много условна, тъй като съществуват понятия като Junior, Regular, Senior, Team Leader, Architect, които се определят от фирмата, в която стартираш, и нуждите на бизнеса. Все пак ще се спрем на началната позиция (Junior).
    Независимо от сферата, в която ще се реализира програмистът, било то Web Development, Game development и други, има един минимум от знания, без които не може. Всеки начинаещ програмист трябва да има добра основа по Структури от данни, базисни алгоритми (добре развито алгоритмично мислене), принципи на обектно-ориентираното програмиране, работа с база данни и по възможност основни методи за комуникация (client-server).

    Какви са отговорностите на един Java Developer?
    Отговорностите отново зависят от позицията, която се заема. От писането на четим и правилно функциониращ код, решаване на комплексни проблеми за бизнеса, до изграждането на правилна архитектура и намирането на оптималното за бизнеса решение. В практиката често се налага по- опитните програмисти да менторират начинаещите такива. Правят се т. нар. Код ревюта (Code reviews), което се изразява в преглеждането на кода и даване на съвети и препоръки за подобряването му.

    С какви технологии борави един Java Developer?
    Екосистемата на Java е богата на технологии. Налице са разнообразни среди за разработка (IDEs), повечето от които безплатни. Голяма част от необходимите технологии си идват вградено като JavaME (micro - edition), подходяща за разработка на програми за микро-контролери, мобилни телефони и много други. JavaSE (standard-edition) разширява възможностите, като предоставя инструменти за разработка на desktop приложения, сървърни приложения и така нататък. Силата на Java се корени в JavaEE (enterprise-edition). JavaEE се използва при разработката на продукти за големи компании със специфични нужди за техния бизнес, корпорации, банки, цели индустрии. Съществуват много абревиатури, с които всеки един Java Developer се сблъсква – JPA, JSP, JSF, Servlets и много, много други. В Java света има и множество софтуерни рамки (frameworks), които решават конкретни проблеми и са мощно оръжие в ръцете на опитния програмист. Не можем да не споменем един от най-известните, а именно Spring Framework.  

    Какво e възнаграждението на един Java Developer в България?
    Позволете ми да отговоря на въпроса с въпрос: Колко опитен е един Java Developer? Неотдавна гледах едно проучване на HackerRanк, според което България се нарежда на второ място по опитни Java програмисти. Което следователно рефлектира и върху заплащането. Логично е по-опитните програмисти, съответно да имат и по-високи изисквания за заплащане и социални придобивки. 

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове