четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13228 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?

    За работата с бази данни и възможностите за развитие разказва Иван Донев, Data Platform Solutions Architect в „Инспирит“ и обучител в SQL Master Academy
    04 декември 2018, 13:36 a+ a- a

    Иван Донев е Data Platform Solutions Architect в „Инспирит“ и обучител в SQL Master Academy (учебният център на „Инспирит“). Той е експерт в областта на SQL Server Data Platform технологиите с над 10 години опит в областта. 

     Завършил е Техническият университет бакалавър „Компютърни системи“ и магистър „Електронно управление“. Работа започва още по време на обучението си. Стартира като ИТ специалист в „Германос“, а след това кариерата му продължава в сферата на базите от данни. Преминава през компании като Hewlett-Packard Global Delivery Center, където работи като SQL Server инженер, и Microsoft, където е старши инженер по поддръжката. Към SQL професионалистите в екипа на „Инспирит“ се присъединява в началото на 2018. 

    Срещнахме се с Иван, за да ни разкаже повече за своята професия и възможностите за реализация в областта на базите от данни. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за тази сфера.

    Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?

    Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
    Позицията ми съчетава три области – архитект, консултант и обучител, и основните ми отговорности са свързани с тях. Те включват работа с клиенти, разбирането на техните проблеми и доставянето на адекватни решения. Също така провеждам различни обучения в сферата на базите от данни, фокусирани около технологията на Microsoft и посещавам конференции в цял свят. Курсистите, които аз и моите колеги обучаваме, са както специалисти по бази данни, така и хора, които работят с данни и анализират данни.

    Какви са отговорностите на един специалист по бази данни? 
    Данните в момента са изключително конвертируема единица и са лесно достъпни. Всяка една компания има достъп до невероятен обем от данни. Преди тези данни да бъдат вкарани в някакъв контекст и да бъдат достъпни за анализ, те са просто данни. Основната цел на ИТ специалиста, който работи с бази данни, е да ги достави и да е сигурен, че те са налични постоянно. И в същото време да предостави контекст, така че бизнесът да може да ги анализира, разбира и да решава реални проблеми с тях. Не просто да се виждат отделни таблици с различни цифри, които в повечето случаи не могат да бъдат вкарани в контекст. 

    Как типично протича един работен ден?
    Динамично и със сигурност днешният ден няма нищо общо с вчерашния. Обикновено планираме дните си няколко месеца напред и задачите са изключително различни. От чисто технически, през обучаване на курсисти, до работа с клиенти. Доста често в сезона на конференциите има изключително много пътувания, срещи с различни хора с различни експертизи и различни проблеми. Единственото нещо, което може би се опитвам да повтарям всеки ден, е сутрешното кафе. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Най-важното за позицията  Data Platform архитект е да успееш да разбереш от какво има нужда клиентът. Технологията и нещата, които можем да направим с нея, могат да имат няколко различни решения. Може да се тръгне в различни посоки и е изключително важно да успееш да комуникираш с клиента и да бъдеш съпричастен с него. Трябва да погледнеш от негова гледна точка какъв е проблемът, който иска да реши, за да му предложиш правилното решение.

    Най-важното умение според мен е дисциплината. Изключително трудно е в технологичния свят, в който живеем, и особено ако работиш като ИТ специалист, да си постоянно в крак с информацията и да доставяш това, което си обещал. Защото в професията на консултанта това е абсолютен закон, независимо каква е цената. Разбира се, трябва да имаш и хъс към технологията. Добре е да не възприемаш работата си просто като професия от 9 до 18:00 ч., защото много често се налага да инвестираш доста повече от това. До някаква степен трябва да си и перфекционист, за да спазваш ангажиментите, които поемаш пред клиентите.  

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Изключително трудно, но аз имам късмета да съм в екип с изключителни професионалисти. Когато имам някакъв въпрос, те са хората, към които първо се обръщам. Всички заедно следим новите тенденции – четем книги, блогове, гледаме видеа, конференции и т.н. Информационният поток е невероятно голям, но с времето и необходимата дисциплина, човек успява да структурира процеса на учене и става много по-лесно. 

    Уча много и когато аз самият преподавам. Преподаването не е едностранен процес и това може би е по-сериозното учене от моя страна. Когато работя със студенти и клиенти, се сблъсквам с различни задачи, ситуации и проблеми и това също е начин, по който уча и надграждам знанията си. Технологията може да я научиш и следиш в електронните канали, но от другата страна са човешкият фактор и реалната среда, които доста често нямат общо с написаното по книгите. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Когато говорим за специалисти, консултанти и архитекти по бази данни, възможностите за развитие не следват някаква йерархия. Те са по-скоро в сложността на задачите, които решаваш, и ситуациите, пред които те поставят. Затова бих казал, че развитието е по-скоро личностно и от гледна точка на качествата, които успяваш да придобиеш и развиеш с всяка следваща задача. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Може би повечето хора си представят, че работата на архитекта в сферата на базите данни е само техническа. Инсталиране на една база данни и изграждане на приложение, което чете от  тази база данни. Но не е така. Данните са просто едни цифри, таблици и редове и докато те не получат някакъв контекст, нямат абсолютно никаква стойност, за която и да е компания. Така че освен техническите умения, които човек така или иначе придобива и наваксва с времето, трябват и много добри комуникативни умения. 

    Най-честата заблуда за консултанта е, че е лесно. Отиваш при един клиент, доставяш едно нещо за два месеца и след това забравяш и отиваш при следващ клиент. Всъщност не е така. Аз все още имам проекти отпреди няколко години, които постоянно премислям, връщам се към тях. Дори понякога се допитвам до хората, с които съм работил – как са нещата, добре ли се случват. 

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден? 
    Обикновено разпускам или с бира, или със спорт. Знам, че двете са напълно противоположни, но в различните ситуации и дни нещата се случват по този начин. Аз обичам да опитвам различни видове бири, но от време на време трябва и спорт. Занимавам се с кросфит - поне 3-4 пъти седмично. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 9 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 10 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава