петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1418 прочитания

    Manpower: 11% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост

    Българските работодатели имат по-предпазливи планове за наемане на служители през първото тримесечие на 2019 г.
    11 декември 2018, 09:21 a+ a- a

    Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март според резултатите от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, които бяха обявени днес. 11% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, 7% предвиждат намаление и 78% не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта на страната е +8%. Прогнозата, която събира данни от 620 работодатели от пет региона в България, е най-слабата през последните четири години, като перспективите за наемане намаляват с 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 5 процентни пункта на годишна база. 

    „Намеренията на работодателите за наемане на служители през първото тримесечие на 2019 г. остават сравнително скромни, което се дължи на факта, че в началото на годината те обикновено изчакват да видят как ще се развият нещата, преди да вземат по-сериозни решения за увеличение на работната сила. В същото време компаниите все по-често споделят притесненията си, че имат нужда от нови служители, но не могат да намерят достатъчно подходящи кандидати. В момента едни от най-търсените профили включват работници и експертни позиции и много работодатели вече започнаха да внасят такива таланти от чужбина“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Изключително важно е всички заинтересовани страни – директори, мениджъри „Човешки ресурси“ и собственици, да осъзнаят, че пазарът на труда е крайно конкурентен, така че трябва да осигурят на служителите си дългосрочен ангажимент, за да се задържат на пазара. Един бизнес днес трябва да е подготвен и да инвестира в работната си сила и колкото по-бързо реагира в настоящата ситуация, толкова по-добра позиция ще има в бъдеще.“

    ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

    Q1_18

    Q4_18

    Q1_19

    ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

    +13%

    +10%

    +8%

    БУРГАС

    +12%

    +9%

    +7%

    ПЛОВДИВ

    +14%

    +8%

    +12%

    РУСЕ

    +8%

    +10%

    +8%

    СОФИЯ

    +11%

    +7%

    +9%

    ВАРНА

    +23%

    +17%

    +9%

    През следващите три месеца работодателите предвиждат да увеличат нивата на заетост във всички пет региона, като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където нетната прогноза за заетостта е +12% - подобрение от четири процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. София и Варна също предвиждат възможности за нови работни места с прогнози от +9%, докато работодателите в Русе и Бургас отчитат прогнози от съответно +8% и +7%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане на служители намаляват в три от петте региона, като работодателите във Варна отчитат най-значителен спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се подобрява с 2 процентни пункта.

    По отношение на отделните сектори се очаква нивата на заетост да се увеличат във всички 10 индустрии през следващото тримесечие. Работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ споделят най-силни намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +25% - значително увеличение от 15 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Сектор „Строителство“ също отчита ръст от 15 процентни пункта с прогноза от +19%, докато работодателите от сектор „Търговия на едро и дребно“ имат прогноза от +14%. Както в сектор „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“, така и в сектор „Производство“ работодателите предвиждат умерено увеличение на работната сила с прогнози от +10%, докато работодателте от сектор „Минно дело“ и „Публичен и социален сектор“ отчитат най-слабите прогнози от +2%.
     

    ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

    Q1_18

    Q4_18

    Q1_19

    ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

    +13%

    +10%

    +8%

    ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

    +18%

    +14%

    +10%

    СТРОИТЕЛСТВО

    +22%

    +4%

    +19%

    ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

    +6%

    +6%

    +6%

    ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

    +14%

    +10%

    +25%

    ПРОИЗВОДСТВО

    +25%

    +20%

    +10%

    МИННО ДЕЛО

    +8%

    +7%

    +2%

    ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

    +10%

    +4%

    +2%

    РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

    +6%

    +7%

    +5%

    ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

    +3%

    +8%

    +5%

    ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

    +18%

    +12%

    +14%

     
    В допълнение работодателите от средно големите компании (50-249 служители) споделят най-силните намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +14%, докато прогнозата на големите предприятия (>250 служители) е +13%. Малките (10-49 служители) и  микропредприятията ( 
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 50 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 56 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове