четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3774 прочитания

    Промениха ли се очакванията на кандидатите за работа през годината?

    Забелязват ли промяна в поведението на кандидатите в сравнение с предишните години, попитахме HR мениджъри от различни индустрии
    19 декември 2018, 14:50 a+ a- a

    Откриването на квалифицирани служители остава основно предизвикателство за бизнеса. Конкуренцията между компаниите за хора с умения променя ситуацията на пазара на труда. Как това се отразява на очакванията на кандидатите? И забелязват ли работодателите промяна в поведението на кандидатите в сравнение с предишните години? Вижте какво споделиха HR мениджъри от различни индустрии в България.


    Силвия Илиева, старши мениджър „Бизнес партньори“ във VIVACOM

    Кандидатите имат все по-високи изисквания, които не са свързани само със заплата

    Кандидатите имат все по-високи изисквания, които не са свързани само със заплата и работно време. Ние залагаме на индивидуалния подход, отчитайки спецификата на различните длъжности, функции и цели на всяка дирекция. Това ни помага изключително много при постигането на желания резултат както за кандидатите, така и за бизнеса.

    Създадохме първите видео обяви за работа, опростихме и улеснихме процеса по подбор с цел да сме по-достъпни и  по-атрактивни за кандидатите.  

     

     

     

    Полина Димитрова, мениджър „Човешки ресурси - Привличане на таланти” в Ingram Micro

    Кандидатите през 2018 бяха по-взискателни от изминалата година

    Пазарът на труда е различен сега. Той се задвижва от традиционния принцип в икономиката на търсене и предлагане, но организациите все повече заемат активната позиция на търсещи, като се конкурират помежду си за достигане до повече кандидати, които се вписват в организационната им култура. Разбира се, в търсенето на таланти на динамичния и предизвикателен пазар на труда днес, всички организации, без значение от сектора, се адаптират към промените и се стремят да бъдат иновативни. В тази парадигма организационната култура, маркетинг на работодателската марка и подборът са ключови моменти от нашата стратегия за позициониране на пазара на труда.

    Кандидатите през 2018 бяха по-взискателни от изминалата година. И ще бъдат по-взискателни през 2019 година. Това е напълно естествена трансформация на нагласите, която се случва заради и чрез технологичните промени, дигатализацията, социалните мрежи. Днес говорим за предизвикателството как да поддържаме интереса на хора от различни генерации, които споделят едно работно пространство. Търсенето на таланти в Ingram Micro е насочено към хора от различни поколения с повече или по-малко опит, но най-вече - с желание да станат интегрална част от една култура, основана на ценности като отворена комуникация, лоялност, отговорност и екипна работа. Стремим се да бъдем иновативни и да вървим успоредно с технологиите, но в същото време да запазим човешкото лице на компанията. Вярваме в отворения диалог с кандидата, при който очакванията ни винаги могат да се срещнат. 

     

    Виктор Трифонов, мениджър „Човешки ресурси“ в Melexis

    Налага се компаниите да бъдат все по-гъвкави

    Имайки предвид предизвикателствата на пазара на труда, свързани с нарастването на търсенето на специалисти в някои професии и в същото време недостиг на квалифицирани кадри, се налага компаниите да бъдат все по-гъвкави.

    При подбора е важно процесът да бъде максимално прозрачен и оптимизиран за кандидатите както от гледна точка на продължителност и брой интервюта, така и навременна обратна връзка. 

     

     

    Люба Паунова, ръководител „Човешки ресурси“ за „Байер“ в България, Румъния и Молдова

    За някои позиции кандидатите ръководят пазара, а не компаниите 

    За някои позиции категорично се наблюдава, че кандидатите ръководят пазара, а не компаниите. Това са по-скоро нишови позиции, които изискват специфични технически умения, познания и опит. В някои от областите, в които търсим кандидати, влизането на нови, млади специалисти е доста ограничено и това определено е предизвикателство.

    Има региони в страната, в които намирането на подходящи кандидати е традиционно трудно и тази тенденция по-скоро се засилва. Кандидатите рядко са склонни да обмислят релокация или очакванията при такава са изключително високи.

     

    Карол Маккарти, глобален директор „Човешки ресурси“ в „Тек Експъртс“

    Днешните млади хора искат всичко да се случва на момента и се демотивират, ако не виждат бързо развитие

    Категорична съм, че качеството на кандидатите като цяло е наистина добро, срещаме се с добре образовани и самоуверени хора. Младите обаче имат големи очаквания по отношение на професионалното им развитие и държат то да се случи за кратък период от време. Сегашната ситуация е такава, че те искат да има видими резултати в кариерното им израстване и възнаграждение за период от 6 месеца до 1 година и нямат търпение да напредват стъпка по стъпка. Това е предизвикателство за местния пазар на труда, тъй като много от тях си сменят работата твърде често. Причината за това е, че днешните млади хора искат всичко да се случва на момента, демотивират се ако не виждат бързо развитие и веднага започват да търсят промяна. Поради тази причина имаме множество обучения за служителите, за да им помогнем да растат по-бързо в компанията и да следват индивидуален кариерен път. Не бива да пренебрегваме и факта, че всяко знание има нужда от време, за да се натрупа и са необходими много години, за да стане човек добър професионалист в своята област.    

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 37 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.