четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11662 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?

    За професията и възможностите разказва Иван Янчев, гейм дизайнер в българския разработчик на онлайн игри
    14 февруари 2019, 11:49 a+ a- a

    Иван Янчев е завършил гейм дизайн в Холандия. Казва, че играе игри, откакто се помни и това е причината да избере да учи и да се развива в тази област. „Империя Онлайн” е първият му работодател. В компанията попада още след първата си година от обучението. Преминава 2-месечен стаж, след което се завръща в Холандия, за да продължи обучението си. Четири години по-късно отново става част от екипа на „Империя Онлайн”. Започва като стажант през есента на 2017, а година по-късно вече е на позицията гейм дизайнер.

    Срещнахме се с Иван, за да ни разкаже повече за професията си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за дизайнерите на игри.

    Какво е да работиш като гейм дизайнер в Imperia Online?

    Какви са основните отговорности на гейм дизайнера?
    Основните ми отговорности се отнасят до това да премислям концепции и идеи, да избирам правилните, да ги комуникирам с екипа, да следя за възможно най-доброто им изпълнение и достигане до играчите в най-добрата форма. Моя отговорност е и да следя как реагират играчите впоследствие, да се поучавам от това, което се случва, за да можем непрекъснато да подобряваме процеса.

    Как типично протича един работен ден?
    Най-често един работен ден започна с обзор на задачите. Отнема ми около 20-30 минути, за да проверя кои задачи са приоритетни и трябва да бъдат свършени веднага и да ги комуникирам с екипа. След това разглеждам комуникационните ни линии с играчите. Дали имат предложения, оплаквания, забелязали ли са някакви проблеми и т.н. Ако има такива, се заемаме с тях, ако не – започвам да действам по задачите, които са на дневен ред. Те могат да са различни. Дизайнерът има много разнообразна работа, което на мен много ми харесва. Задачите може да са малки, които не са непременно най-интересни, но трябва да се свършат. А може и да е нещо креативно, което изисква внимателно обмисляне и голяма концентрация. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
    На първо място дизайнерът на игри трябва да познава проектът най-добре от всички и своята собствена игра. Той трябва да познава всеки проблем или възможност, които предлага този проект. Необходими са аналитично мислене и внимание към детайла. Ние трябва така да измислим, обработим и представим една идея, че в момента, в който влезе за разработка в останалата част от екипа, тя да е напълно завършена и да няма проблеми и забавяния. Много важно е тя да е добре измислена, защото когато стигне до играчите, те имат невероятното умение да намират всеки проблем. Затова много важно е да има интерес и желание за изработка на игри, но и интерес и желание за играене на игри. Дизайнерът трябва да може да се поставя на мястото на играчите, да разбира какво искат и какво търсят в играта и да долавя дори и нещата, които остават недоизказани. За нашата професия трябват и комуникационни умения, тъй като ние общуваме както с играчите, така и с екипа. Техническите умения също са голям плюс. Дизайнерът обикновено работи в много ограничена среда, което изисква от него да проявява и креативност. Принципно всяко умение може да намери приложение при дизайна на игри, тъй като самата роля е много разнообразна. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Като постоянно се опитвам да съм в крак с това, което правят другите. Също така отделям голяма част от свободното си време да чета статии и да гледам конференции. Често размишлявам по въпросите на дизайна и търся начини да намеря различен подход към това, което вече е добре установено. Също така се опитвам постоянно да развивам и подобрявам техническите си умения. 

    Какви са възможностите за развитие? 
    Един дизайнер може да израсне и по вертикала и по хоризонтала. По вертикала върховната позиция в света на дизайнерите е т.нар. креативен директор. Това е човекът, които взема най-важните решения за една игра. Изключително отговорна и творческа позиция. По хоризонтала има много опции за развитие на един дизайнер в различни специалности. Като например с т.нар. левъл дизайнери, които се занимават с разработка на нивата и пространствата в една игра. Има системни дизайнери, които се занимават с изграждане на икономиките и механиките в игра. Има дизайнери, които са наполовина писатели. Те пишат историите в една игра.

    Що се касае до възможностите за развитие на един дизайнер на игри в България, смятам, че те са доста добри. Дизайнерите като брой спрямо другите хора в екипите, които разработват игри, не са много. Съответно позициите са ограничени, но пък за сметка на това са много търсени, особено ако си добър дизайнер. В България има както много чуждестранни компании, така и български, каквато е „Империя Онлайн”, които развиват този бранш. Много благоприятна среда сме за тази професия и смятам, че в бъдеще дизайнерът на игри ще има все по-голямо развитие. 

    Кои са най-големите заблуди за гейм дизайнера?
    Най-голямата заблуда, за която се сещам, е схващането, че дизайнерът е човекът с идеите в един екип. Моят опит показва, че това не е така. Това не означава, че дизайнерът няма идеи, а че всеки в екипа може да даде много хубави идеи. Дизайнерът е човекът, който се грижи за това идеята да бъде реализирана максимално добре. Той трябва да открива проблемите в нея, да я напътства в най-добрата ѝ реализация или пък да реши, че е по-добре да не бъде осъществена. 

    Играе ли игри в свободното си време дизайнерът на игри?
    Малко е трудно дизайнерът на игри да разграничи играенето на игри от анализа на игри. Затова понякога не е много лесно така да си починеш, да се отпуснеш и да се забавляваш. Но пък е много важно умение за нашата професия, както стана ясно. Така че освен да играя игри, в свободното си време обичам да чета и да задоволявам любопитството си в различни области. Хубавото е, че всяко знание може да бъде употребено по някакъв начин в нашата професия. 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк