вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11321 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“?

    За професията разказва Станислав Димов, който отговаря за системата за управление на качеството в производствената компания
    12 юни 2019, 17:23 a+ a- a

    Станислав Димов е мениджър системи за управление на качеството в италианската компания „Буллтек“, която произвежда метални и пластмасови компоненти в Пловдив.

    Завършил е висше техническо образование по „Машиностроителна техника и технологии в ТУ София и две магистратури в чужбина. Кариерата си стартира зад граница, като преминава през поредица от стажове по дуалната форма на образование в различни компании. „Либхер Колмар“ във Франция е първият му работодател, където се присъединява като Supplier Quality Engineer. След това продължава развитието си в „Либхер“ в Германия и в „Либхер-Хаусгерете Марица“ в България.

    От две години и половина е част от екипа на италианската „Буллтек“, където отговаря за системата за управление на качеството. Срещнахме се със Станислав, за да ни разкаже повече за професията си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди.  

    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“

    Станислав, имаш сериозен опит зад граница, защо избра да се върнеш в България и да продължиш кариерата си тук?
    Защото начинът на живот в чужбина извън работата не е моят. В големите космополитни градове е много трудно да поддържаш социални контакти с познати и приятели. Това ми тежеше най-много. И когато получих предложение да се прибера в България, въобще не се замислих.

    В момента България предлага огромни възможности за кариера, особено в Пловдивска област. През последните 10 години Пловдив се превърна в столица на технологичното развитие на България. Много заводи стартираха работа, има голямо търсене на хора и ако човек желае да се развива, може да открие необятни възможности. Компаниите инвестират все повече в обучението и задържането на своите служители, така че шансовете за израстване са огромни. И не само хората, завършили и натрупали опит в чужбина, а и всички в страната, би било добре да се замислят за това. Ако си проактивен и си готов да учиш, пазарът на труда в момента може да ти предложи много, особено в нашия бранш. Аз редовно комуникирам с клиенти, колеги и приятели в чужбина и мога да кажа, че България е позната като водещ производител на продукти и компоненти за световните брандове.

    Хората си мислят, че в чужбина са многото пари и големите възможности, които тук никой не може да ти предложи. Да, но в чужбина използват твоя потенциал на максимум и вземат от теб всичко, което могат. Там например извънредният труд е широко застъпен в производствените компании и има 14-часови смени. Така че ако си готов да учиш и да даваш най-доброто от себе си в България, тук също можеш да стигнеш далеч. 

    Какви са основните отговорности на мениджъра системи за управление на качеството?
    Основната ми отговорност е поддържане и развитие на системата за управление на качеството, която сме внедрили. Ние имаме интегрирана система за управление, в която са застъпени 5 системи за управление. Тя обхваща здравословни и безопасни условия на труд, опазване на околната среда, енергиен мениджмънт и системите за управление на качеството. Ние сме сертифицирани към две системи за управление на качество - ISO 9001:2015 и IATF 16949:2016, като вторият стандарт е специално за автомобилната промишленост. 

    Отговарям също за отдела по управление на качеството в компанията, за процеса по управление на вътрешни и външни рекламации, както и за клиентските одити в „Буллтек“. Когато имаме одит, аз съм представителят на компанията пред клиента. Целият одит от клиентите минава през мен и аз съм съпровождащото лице през останалите отдели, като подпомагам съответната проверка. 

    Как типично протича един работен ден?
    Хубавото е, че всеки един ден започва еднакво, но завършва по коренно различен начин. Всяка сутрин започва с оперативка в отдела, на която разпределяме задачите и коментираме казусите и проблемите. Имаме табло, на което записваме всяка отговорност и дата, до която трябва да бъде свършена. След регулярната оперативка всеки започва да изпълнява своите задължения. Моят ден след това се развива различно. Много често имам срещи с клиенти и с доставчици както на живо, така и по Skype. Водя комуникация, свързана с поддържане и подобрение на системата за управление на качеството, разпределям и преразпределям задачи и др.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    На първо място, умение за общуване и за работа с хора. Важно е да намериш правилния начин, по който да общуваш с един човек, независимо дали е колега, клиент или доставчик. Това качество е изключително важно за тази позиция, за да можеш да управляваш цялата система и да няма сблъсък на отговорности. Безспорно е нужно техническо знание, за да може да анализираш проблемите и да търсиш първопричината.  Понякога е много трудно да определиш първоизточника на проблема, но само това е правилният начин, като го отстраниш и подобриш процеса, за да осигуриш качеството на продукта.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    В нашата сфера на дейност всекидневно излизат нови похвати и методологии на работа. Стандартите, по които работим, се обновяват на определен период от време. Така че поддържам квалификацията си с доста четене.  Напоследък много фирми започнаха да организират т.нар. Quality Brunch, на който се събират мениджъри по качеството от различни организации и обменят опит.  Това също е много добър начин за поддържане на квалификацията. Но най-много се учи от комуникацията с колеги, доставчици и клиенти. Всички работим в едни води и споделянето на опит определено надгражда нашите знания и умения.

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие в областта, в която съм избрал да работя, са изключително много. Качеството е една необятна сфера на дейност, която постоянно се променя и обновявава. И това предполага едно непрекъснато развитие. 

    Що се касае до израстването в йерархията, то също е необятно. Първата крачка е университетът. За да работиш в тази сфера, трябва да имаш подходящо образование. Специално за нашия бранш е нужно техническо образование, което полага основата. Добър вариант е да започнеш със стаж в различни компании, където ще те научат на основните принципи на работа.  Първото йерархично ниво е инспектор качество, който се занимава с основните дейности в управлението на качеството. Следващите стъпки са инженер качество и старши инженер по качеството.

    Съответно има различни канали, по които може да се движиш в управлението на качеството. Първият е процесен контрол (контрол на производствените процеси), вторият - Supplier Quality Assurance, който се занимава с поддържането и управлението на доставчиците. Третият канал е връзки с клиента. За да се изкачиш към мениджърските нива, е нужно да си натрупал опит и в трите канала, но последният е най-важен, тъй като в него придобиваш умения за разбиране на нуждите на клиента. Следващите йерархични нива са Production Quality Assurance Manager, Quality Manager и др. 

    Кои са най-големите митове и заблуди за тази професия?
    Най-големият мит, който съм чувал за управление на качеството е, че това не е инженерна специалност. Напротив, управлението на качеството е инженерна специалност, защото голяма част от нашата дейност изисква добра техническа подготовка. 

    Друг мит, който съм чувал, е, че това е изключително суха материя, подплатена с много писане и документация. Да, има много формуляри, процедури и инструкции, но те са нужни, за да обезпечат качеството на крайния продукт. При нас длъжност ОТКK няма. Тази позиция представлява служител, който проверява продукта на производствените линии.  За нас, в „Буллтек“ е важно да анализираме първопричината на проблема и да подобрим процеса  (логистичен, производствен и т.н.). Ако продуктът има несъответствие, ние наблюдаваме и анализираме целия процес, откриваме проблема и го отстраняваме. Това е фокусът на нашия отдел.  

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
    В края на работния ден отделям време за някаква физическа активност - ходя на фитнес или някакъв друг вид спорт. Любител съм на екстремните спортове –  каньонинг, скубадайвинг, карам бъгита, ски и др.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на „Буллтек“ в Jobs.bg ТУК.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 1 час
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 1 час
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 3 часа
    преди 19 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе