петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11258 прочитания

    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?

    Повече за процеса и как да се подготвите, разказва Ваня Георгиева, HR мениджър в Astea Solutions
    16 октомври 2019, 15:59 a+ a- a

    Ваня Георгиева, HR мениджър в Astea Solutions

    Astea Solutions е българска компания, която започва 13-годишната си история като приятелски проект на състуденти в мазетата на ФМИ и продължава да събира вдъхновени мечтатели, търсещи решения на сложни задачи.

    Astea работи с клиенти предимно на американския пазар. Предлага на своите клиенти целия спектър от услуги, свързан със създаването на софтуерен продукт: от анализ на бизнес цели, през UX&UI концепция до софтуерна разработка, имплементация и поддръжка. Клиентите на Astea са както големи компании като HBG, Nationwide, Barnes & Noble, така също стартъпи като Plotagraph, Livelist и Stageit. Сред нашите собствени продукти са TeamHub, Socialbook и LiveMargin Reader.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Ваня Георгиева, HR мениджър в Astea Solutions.

    Колко и какъв тип специалисти работят при Вас?
    В централния ни офис в София работят близо 100 души, а отскоро компанията откри свой офис и в Ню Йорк. Даваме възможност за развитие на софтуерни инженери, QA инженери, инженери по техническа поддръжка, системни администратори, графични и UX-дизайнери, маркетинг, бизнес развитие специалисти. 

    Една трета от служителите на Astea са жени - това е двойно над средното за IT фирми в ЕС и със 7,5% повече от средното за IT обстановката в страната.

    Име: Astea Solutions
    Сектор: IT
    Създадена: 2006 г.
    Брой служители глобално: 100+
    Офис в България: София, 1407 Лозенец, ул. Кораб планина 8-10

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Търсим съмишленици, хора, които не просто са добри в това, което правят, а и обичат да споделят наученото по пътя. Отворени сме за любопитните, за онези, които не се страхуват да учат, да експериментират и да споделят идеите си. 

    Динамиката и разнообразието на екипи и технологии са определящи в търсенията ни. Основни технологии/програмни езици, които използваме са:

    - Mobile: iOS (Swift, Objective-C), Android (Kotlin, Java);
    - Javascript and frameworks: Angular, React;
    - Node.js;
    - Ruby (Rails, Sinatra);
    - Relational DBs: PostgreSQL, MySQL;
    - NoSQL: MongoDB, Redis.

    Активно търсим както разработчици, така и подходящи кандидати за QA екипа си. В  политиката ни обаче е да разглеждаме всеки кандидат, независимо дали в момента активно търсим специалисти за ролята, за която ни предлага знанията и опита си.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Обичайно процесът ни по подбор включва няколко основни стъпки, които моделираме според конкретната роля и личността, която би искала да се впише в нея.

    Първата стъпка е дистанционен разговор - по телефон или Hangout, според възможността на кандидата за разговор. 

    Одобрените на тази стъпка кандидати продължават към следващ етап, който може да е присъствено интервю, състоящо се от тест и кратко събеседване с колега от подборния екип или задача, по която кандидатът да работи самостоятелно в удобно за него време. Следващият етап е относително кратък, но типичен за културата ни на работа. Събираме впечатленията си и всеки, имал възможност за интеракция с бъдещия ни колега, споделя наученото, за да сме максимално обективни при вземането на окончателното ни решение за привличането на избрания кандидат за работа с нас. Като финална стъпка предлагаме възможност за лична среща, в която кандидатът за работа отново може да обсъди всички детайли, свързани с позицията и ежедневието в Astea Solutions. 

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Независимо от ролята към която проявява интерес, потенциалният ни бъдещ колега ще има възможност в процеса на подбор да се запознае с представител на екип „Човешки ресурси“, със старши служител в компанията, както и с представител на ръководството. Стремежът ни е да дадем възможност на кандидатите ни да ни опознаят във възможно по-голяма степен като организация, за да преценят дали Astea Solutions е подходящата среда за тях.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Стараем се да се вместваме във възможно по-малко време, неприсъствените ни интервюта отнемат около половин час, присъствените интервюта са малко по-времеемки. Писмената част и събеседването общо отнемат три часа, а целият процес на подбор отнема около две до три седмици, в зависимост от натовареността и възможността на конкретния човек за среща с нашия екип. Поддържаме връзка с кандидата и се стараем той да получава навременна информация от нас за всичко, което предстои.

    За стажантските ни програми интервютата са с обща продължителност от около час, а целият процес до старта на програмата се стараем да отнема около две, максимум три седмици. 

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Търсим съвпадения на интересите ни, очакваме и ценим високо, когато хората са искрени с нас и са наясно с търсенията си и посоката, в която биха искали да се развиват. 

    Радваме се, когато кандидатите споделят какво ги движи напред, какво на този етап е важно за тях и ги вълнува. 

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    Лошо впечатление прави, когато кандидатите по една или друга причина не са подготвени за срещата с нас - когато не са направили усилие да потърсят информация за компанията или за конкретната позиция при нас. В тези случаи нямаме възможност за равнопоставен диалог, нямаме възможност за партньорски разговор, в който и двете страни са наясно с очакванията и търсенията си. В крайна сметка, за да вземе правилно решение за себе си интервюираният не трябва да забравя, че също трябва да ни интервюира, за да ни избере.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Въпросът за възнаграждението при нас не е табу, но и не е определящ при избора ни на подходящия кандидат. Какви биха били финансовите очаквания на кандидата, може да се коментира на всеки етап, от първоначалния разговор до окончателното споразумение за стартиране на договорни отношения помежду ни. Гъвкави сме и сме готови да обсъждаме възможностите до срещане на очакванията ни и постигане на оптимални условия за страните.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Освен редовната ни лятна стажантска програма, ще имаме и  и есенно-зимна такава. В активна подготовка сме за поредното ѝ издание, където предлагаме позиции за разработчици, системни администратори и QA специалисти. Подборът стартира в началото на октомври, кандидатите могат да изпращат CV през сайта ни до 27.10.2019 г.

    Кандидатите ни могат да се присъединят след успешно положен встъпителен тест и кратко събеседване. Програмата на предстоящия стаж е с продължителност 4 (четири) месеца.

    Компанията се ангажира с трудов договор за това време с възможност за подписване на постоянен след края на стажа. 

    Съобразяваме присъствените часове с учебния ритъм на нашите стажанти като предлагаме гъвкаво работно време и 4 часов работен ден.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
    Сериозен брой кандидатури разглеждаме за позициите ни за разработчици, следвани от кандидатите за QA инженери. Основните ни позициите са постоянно отворени. 

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Ключови за нас при подбора са потенциалът на човека, желанието да продължава да учи и да се развива. За щастие продължаваме да увеличаваме астейското семейство с помощта и на препоръките на колегите ни. Общото ни разбиране е, че за немалкото време, което всеки от нас инвестира в работни ангажименти, е ключово да работим с хора, с които споделяме общи ценности и разбирания. 

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    За нас е много важно хората да се чувстват добре в общността ни, вярваме в хората си, влагаме усилия да запазим комуникацията открита и знанието да циркулира в компанията. Много ценим усилията на колегите ни, голяма част от тях връщат практическия си опит, преподавайки във ФМИ или включвайки се в различни инициативи и хакатони, организирани от училища и университети в София и страната. 

    Основна ценност за компанията от създаването ѝ досега продължава да е свободата - да търсиш решения, свободата да постигаш успех, допринасяйки с индивидуалността си към общите усилия. Вярваме, че зад успеха ни стои кредото ни, че всеки е ценен с индивидуалността си и всеки е свободен да я изрази и вложи в съвместната ни работа.  

    Смятаме, че отворената комуникация, достъпността на идеи и хора, отразена в хоризонталната структура, която прилагаме и на екипно, и на фирмено ниво, е съществена за развитието ни като компания. Убедени сме, че работата трябва да носи удовлетворение, да предизвиква и да оставя свобода за експеримент и възможности за развитие. 

    Най-ценното в отношенията ни с клиенти, партньори и хората в компанията, е доверието - вярваме, че ако не инвестираме доверие в отношенията си и слагаме ограничения, спираме порива за развитие, а в крайна сметка свободата да мечтаеш, да опиташ и дори да се провалиш и да опиташ отново е рецептата да продължаваме напред. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    С риск да прозвучи твърде утопично или клиширано, но това което наистина привлича и задържа хората при нас не са гъвкавото работно време, безплатните карти за спорт или допълнителни медицински грижи, а  общността от страхотни и най-разнообразни хора. Смятаме, че усещането за общност и подкрепата на индивидуалните стремежи на всеки са това, което ни отличава. 

    Ние наистина вярваме в балансираното отношение към работата и личното време на всеки. Концентрираме усилия не само в това колегите ни да са технически най-добре подготвени, стараем се да даваме възможност на хората да се изграждат като пълноценни личности и професионалисти. Даваме им шанс в защитената среда на компанията да изпитат собствените си граници, да опитват различни роли, вземайки участие в различни инициативи. 

    Вярваме, че споделянето на моменти е най-ценната придобивка за хората ни, организираме тематични срещи-презентации, в които колеги споделят любимите си хобита и занимания и търсят съмишленици за ветроходство, бягане, алпинизъм и всичко, което събира интереса и вълнува мислите им. Редовно приготвяме домашни сладки и солени изкушения, които споделяме в мини базар с благотворителна цел. В едно от големите ни събития - Astea Conference, почти всички екипи, свързани с организацията на събитието, са от наши колеги. През летните месеци нашият колега и лицензиран планински водач Боян Шейтанов често организира следработни разходки на Витоша, а през уикендите и до по-далечни планински дестинации. 

    Разбира се, и в офиса сме осигурили зони за релакс и игри, изкушаваме колегите със закуска или бирена среща след работа, грижим се да има свежи плодове в офиса и комфортни кътчета за раздумка и кафе в паузите между срещи и задачи.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Astea Solutions в Jobs.bg ТУК. 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 37 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България