четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2951 прочитания

    Р. Гарлик, Citi: Пандемията доведе до най-големия експеримент по работа от вкъщи в историята

    Много хора ще продължат да работят поне част от седмицата от вкъщи – директорът на Citi Research за EMEA, пред Economy.bg
    13 юли 2020, 12:01 a+ a- a

    "И просто ей така работата от вкъщи изведнъж се оказа новото нормално. С разпространението на коронавируса и въвеждането на множество ограничения офис работниците изведнъж се превърнаха в „work from homers“ (бел. ред.: работници от вкъщи). Ако сте имали късмет, сте успели да грабнете няколко неща от бюрото си в последния ден в офиса, вярвайки, че ще се наложи да поработите с лаптопа от трапезарията за известно време. Тези няколко дни обаче се превърнаха в няколко седмици, а след това и в няколко месеца. В някакъв момент сте осъзнали едно или две неща за работата от вкъщи - имате нужда от подходящ стол и монитор. Липсва ви пътуването от и до офиса, което ясно рамкира началото и края на работния ден. Сега работата и личният живот се смесват до такава степен, че вече всеки ден изглежда като вторник". Така започва анализът "Technology at Work v5.0" на американската банка Citi, който очертава как ще изглежда новата нормалност по отношение на работата от вкъщи след коронавирус пандемията. Той беше представен от Робърт Гарлик, директор на изследователското звено на Citi за региона на EMEA, по време на годишната среща с журналисти от цял свят, която се проведе онлайн. Темата тази година беше “Navigating the Future: What’s next in a post-covid world?”.

    "С постепенното отпадане на някои ограничения и отслабването на заплахата от Covid-19 на дневен ред излиза въпросът как ще изглежда работната среда след коронавируса. За някои въпросът за връщане в офиса въобще не стои, защото те няма как да вършат работата си от вкъщи. Но работното място ще бъде много различно в среда на социално дистанциране. На други работата от вкъщи се е отразила положително, като е повишила продуктивността им", се отбелязва в анализа.

    Според Гарлик Covid-19 вероятно ще ускори тенденции като: автоматизация, AI, reshoring, ръст на е-търговията, дигитални пари и дигитално здраве, възможности за работа в технологичния сектор, здравеопазването, образованието и зелената инфраструктура.

    Работата от вкъщи ли е "бъдещето на работата", идва ли краят на офиса, кои индустрии се адаптираха най-успешно към новите условия и спечелиха от промените, кои тенденции ускори пандемията – тези и други въпроси отправихме към Робърт Гарлик, директор на изследователското звено на Citi за региона на EMEA.

    Робърт, работата от вкъщи ли е „бъдещето на работата”?
    Пандемията доведе до най-големия експеримент по работа от вкъщи в историята. Тя ускори много дигитални тенденции, създаде нови навици, отвори нови възможности и провокира ново мислене. Работодателите вероятно ще дадат избор на талантите си. Ще ги оставят да експериментират и иновират. Заради тази възможност за избор и технологичния прогрес вероятно няма да се върнем отново към „нормалното“ от началото на годината/десетилетието. Считам, че много хора ще продължат да работят поне част от седмицата от вкъщи.

    Коронавирус пандемията ще сложи ли край на офиса?
    Не. Нарастващият обем дистанционна работа ще се отрази както на офис пазара, така и на градовете като цяло. Въпреки че някои компании предприемат стъпки по ограничаване на офис присъствието си, градовете са гъвкави. И макар че производствата се изнасят от градовете вече десетилетия, хората продължават да се тълпят там. Разглеждаме градовете като катализатор на иновации. Вярваме, че офисът ще продължи да оцелява и да се адаптира.

    Готов ли беше бизнесът да премине изцяло към онлайн работа? Кои индустрии се справиха най-добре с това предизвикателство? Какъв процент от работата може да се върши дистанционно? Ще се увеличи ли този дял в бъдеще?
    Ние в Citi Research определено се адаптирахме бързо към нуждата да работим от вкъщи, както направиха и много фирми.
    Проучихме 483 професии и установихме, че 113 от тях могат да се осъществяват дистанционно. Именно в тези 113 професии е заета 52% от работната сила в САЩ.

    Кои индустрии се оказаха най-големите печеливши от тези промени?
    Тенденциите, които виждаме, че се ускоряват, включват: използване на все повече технологии в образованието, като пандемията изглежда, че променя мисленето по отношение на увеличаване на разходите. Училищата се опитват да понижат цялостните разходи и да повишат продуктивността.
    Значението на свързаността се повиши по време на пандемията, а мрежовата инфраструктура направи възможни eHealth (бел. ред.: електронно здраве) и Big Data & Monitoring (бел. ред.: Големите данни и мониторингът).
    Бързото преминаване към работа от вкъщи стана катализатор за следващото поколение софтуер с фокус продуктивност и съвместна работа.

    Кои други тенденции ще ускори Covid-19 пандемията?
    Бизнес пътуванията определено са един от секторите, силно засегнати от пандемията. Прогнозираме 25% спад на корпоративните пътувания в сравнение с нивата от 2019. Според нашите оценки свиване с 1% на бизнес пътуванията води до 10% спад на приходите на авиокомпаниите.
    Положителното е, че по-малкото служебни пътувания със самолет и с автомобили по време на пика на пандемията и по-малкото електричество, използвано в офис сградите, означава по-малко CO2 във въздуха. Използвайки сценариен анализ, установихме, че ако 52% от американците работят само 1 ден от вкъщи, годишният спад на CO2 емисиите ще достигне 20 МТ, което се равнява на понижение от 2.5% или 4.3 млн. автомобила, които не се движат по пътищата на година.

    Скорошно проучване на EY и Brookings Institution показа, че работодателите в много страни все по-интензивно планират автоматизация на своя бизнес предвид големия брой хора, принудени да останат у дома по време на пандемията. Ще ускори ли Covid-19 тенденцията по автоматизация и намаляване на персонала?
    В нашите предишни доклади „Technology at Work“ ние сме очертавали какви рискове носи автоматизацията за работните места, включително например ускоряването на електронната търговия, която получи силен тласък тази година. Но в последния ни доклад ние отбелязваме и нарастващата заетост в голям брой сектори като технологии, здравеопазване, образование, зелена инфраструктура.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам