петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19217 прочитания

    17 компании са се регистрирали като агенции за временна заетост

    Кои са промените в законодателство и какъв е ефектът от тях, разказват заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и Ивайло Славов – управляващ партньор на Easy Consult
    26 юли 2012, 18:09 a+ a- a

    Зорница Русинова - заместинк министърът на труда и социалната политика

    От началото на годината са в сила промени в Кодекса по труда, които привеждат българското законодателство по отношение на временната заетост към европейските директиви. С промените се регламентира дейността на агенциите за временна заетост, които организират отдаването на персонал към други компании.

    Тези компании са длъжни да се регистрират в Агенцията по заетостта и да поддържат застраховка или банкова гаранция в размер на 200 000 лв., обясниха за Economy.bg от Агенцията по заетостта. Целта е да се гарантират трудовите възнаграждения и осигуровките на работниците и служителите, които ще бъдат наемани от тях за осигуряване на временна работа. Информацията за регистрираните агенции, които осигуряват временна работа, се актуализира всеки месец в Агенцията по заетостта. Към края на юли те са седемнайсет (Кои са агенциите, вижте в карето).

    Според Кодекса на труда:

     „Предприятие, което осигурява временна работа” е всяко физическо или юридическо лице, което извършва търговска дейност и сключва трудов договор с работник или служител, за да го изпрати да изпълнява временна работа в предприятие ползвател под негово ръководство и контрол след регистрация в Агенция по заетостта. Трудовият договор се сключва:

    -    до завършване на определена работа;
    -    за заместване на работник или служител, който отсъства от работа.”

    „Целта е на служителите да им бъде гарантирана сигурност и при недобронамерен работодател техните възнаграждения да бъдат изплатени”, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Economy.bg по време на дискусия по темата,  организирана от БАУРЧР.

    По думите на зам.-министър Русинова промените в законодателството целят освен да гарантират сигурност на служителите, и да дадат по-добра възможност за трудова реализация, но и да подпомогнат навлизане на чужди инвестиции в България.

    Агенциите, които извършват подбор и отдаване на служители на други компании, отдавна настояват този тип трудовиправоотношение да се регламентират. В българското законодателство обаче липсва т.нар. „временно постоянен” договор. Той позволява на един човек да сключи постоянен договор с агенция за временна заетост, чрез която да работи по времена заетост в различни компании, обясни Ивайло Славов, управляващ партньор на Easy Consult – една от регистрираните агенции за временна заетост.

    Информацията за регистрираните агенции, които осигуряват временна работа, се актуализира всеки месец. Към края на месец юли агенциите са:

    "Агенция за временна заетост" ЕООД
    "Интерим Ест" ООД
    "Баресса" ЕООД
    "Менпауър България" ООД
    "Мултипро ТМ" ООД
    "Изи Консулт" ЕООД
    "Бългерия Тийм" ЕООД
    "Севън Сървис" ЕООД
    "Ей Пи Строй" ЕООД
    "Пандора БГ" ЕООД
    "Еймс Хюман Кепитал" ООД
    "Хорайзънс България" ЕООД
    "Консулта Темпорари Солюшънс" ЕООД
    "Тренквалдер" ЕООД
    "А.С.О. - БГ" ЕООД
    "Г и Д Финанс" ООД
    "Кей Джи Ес Консулт" ООД

    По думите му в България това се е случило под натиска на профсъюзите. И с изключение на Люксембург страната ни е единствената в ЕС, където това правоотношение не е регламентирано.

    Последствията са, че за да бъдат спазени законовите изисквания,  всички компании, които са се регистрирали като агенции, които отдават персонал, трябва да прекратят безсрочните трудови договори на служителите си и да ги назначат отново, но на срочни договори. По приблизителни данни става въпрос за около 10 000 души на различни позиции, включително и топ мениджмънт, в големи мултинационални компании предимно от секторите ИТ, аутсорсинг, търговия, фармация и други.   

    Държавата все още няма официални данни колко хора към момента работят по временна заетост. Зам.-министър Зорница Русинова е категорична, че диалогът с бизнеса ще продължава, на което се надяват и агенциите за временна заетост, за да се намери решение на казуса с настоящите служители. Тя  допълни, че специалистите от Агенцията по заетостта са готови да оказват съдействие и консултации, за да премине адаптацията към новото законодателство плавно. До няколко месеца министерството на труда и социалната политика трябва да изготви анализ за временната заетост по сектори, след като бъде обработена информацията, която са подали регистрираните агенции за времена заетост.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам