петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9914 прочитания

    Лекари на изчезване

    Според проучване на института „Отворено общество” само 5% от лекарите и 4% от медицинските сестри у нас са на възраст до 30 години
    31 юли 2012, 14:32 a+ a- a

    Съвсем скоро в България ще се усети остър дефицит на медицински кадри. Това показва  проучване на института „Отворено общество”, посветено на човешките ресурси в здравеопазването.

    Според данните от изследването 20% от лекарите в страната ни са на възраст над 60 години, а 48% от тях  са  между 46 и 60 години. Само 5% от лекарите в България са на възраст до 30 години.  Когато тези хора се пенсионират, кадрите в здравната система ще намалеят значително, се казва в изводите от проучването.

    Оказва се, че недостиг на кадри ще има не само в лекарската професия, но и сред медицинските сестри.  Данните, отнасящи се до тях, са още по-тревожни. Само 4% от сестрите са на възраст до 30 години. В регистрите на Българския лекарски съюз (БЛС) фигурират 32 000 лекари и 47 000 медицински сестри. Това на практика означава, че се падат средно по 1.5 сестри на лекар. Според световните стандарти обаче, за да протече една манипулация нормално, на един лекар са му необходими най-малко 2  сестри. 

    „Недостигът на лекари у нас в момента не се усеща осезаемо, но липсата на достатъчно сестри вече е голям проблем”, казва за Economy.bg  Боян Захариев, който ръководи проучването на „Отворено общество”. Захариев  допълва, че в някои градове у нас съотношението сестри-лекари е дори по-малко от средното за страната. В Ловеч например този коефициент е 1.4.

    Защо лекарите и сестрите са „на изчезване”?
    Отговорите на този въпрос са няколко. Най-напред се забелязва световна тенденция за отлив от професията. „Доскоро тя не беше характерна в България, но с приобщаването ни към глобалната икономика и най-вече с приемането ни в Европейския съюз тази тенденция ще стане осезаема и у нас”, казва Боян Захариев. Според него професията е тежка, стресова, изисква много инвестиции на време и средства в образование, а заплащането не е чак толкова високо, дори в световен мащаб. Това кара хората да не я предпочитат вече толкова, колкото в миналото.

    „Най-добре платени са медиците в Австралия и Канада, затова много от лекарите от западноеврейските страни заминаха да работят на други континенти”, казва Захариев. Страни като Великобритания например също изпитват остър глад за медицински кадри. Страната отчасти е решила проблема си, като си набавя кадри от източноевропейските държави. 

    Очакван доход от лекарите, които заминават да работят в чужбина
    Източник Институт "Отворено общество"

    Тенденцията за миграция на лекари и сестри от една държава в друга също е една от причините за дефицита на кадри в здравеопазването. „След присъединяването си към ЕС Полша беше една от страните, които най-силно усетиха на гърба си недостига на медици”, коментира Боян Захариев. Според него в България този процес се е забавил заради икономическа криза. Когато излезем от нея, обаче, Захариев предвижда, че голяма част от българските лекари ще се ориентират към западноевропейските пазари на труда заради по-доброто заплащане и по-добрите условия на труд. „Около 20% от лекарите заявяват, че желаят да емигрират, но реално само 5% от тях го правят”, коментира Боян Захариев. Българските лекари заминават най-често за Великобритания (42%), за Германия (25%) и за Франция (8.9%), показва проучването на „Отворено общество”.  Има тенденция те да напускат страната още от студентската скамейка. В същото време студентите по медицина от чужбина се увеличават. „Те вече заемат 30% от всички студенти по медицина в България”, казва Захариев. След като завършат, голяма част от тях се връщат да работят в родните си страни. Експертът от  „Отворено общество” определя тази тенденция като още един от факторите, които са предпоставка за задълбочаването на проблема с липсата на лекари и сестри у нас.

    Кои специалисти заминават да работят в чужбина
    Източник Институт "Отворено общество"

    Данните на Българския  лекарски съюз също са тревожни. „До 30 юли са били издадени 300 сертификата на лекари за работа в чужбина, което е много повече в сравнение с миналата година. Всички тези медици са с вече подписани договори за работа”, съобщиха за Economy.bg  от съсловната лекарска организация. Само на 26 юли са били издадени 12 нови сертификата, допълниха от съюза.  „От лекарите, които заминават за чужбина, 78% са  млади, без специалност, а 49% са новозавършили през последните две години”,  допълни д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

    На фона на Европа
    В сравнение с останалите страни от Европа обаче България все още се нарежда в дъното на класацията на държавите, които страдат най-много от липса на медици. По данни на Световната здравна организация и на Евростат на 1000 души у нас се падат по около 3.7 лекари. В Германия съотношението е 3.6 лекари на 1000 души, в Румъния 2.3 на хиляда. „На фона на европейските съотношения броят на лекарите в страната ни за момента е по-скоро достатъчен”, казва Боян Захариев от „Отворено общество”, но предупреждава, че бъдещето не е розово.

     

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 16 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава