петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10471 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Scalefocus Академия?

    За професията, отговорностите и митовете разказва Иван Стефанов - Senior Software Engineer в компанията и ментор в ИТ академията
    19 август 2021, 11:52 a+ a- a

    Иван Стефанов е Senior Software Engineer в Scalefocus и ментор в Scalefocus Академия, която компанията стартира през есента на 2019 с мисията да обучава безплатно ИТ специалисти от цялата страна. С менторство започва да се занимава професионално през тази година, като става част от екипа на Академията.

    Пред Economy.bg Иван разказва повече за работата си и възможностите за развитие като ментор. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Началото на кариерата
    Първият ми досег с компютрите беше с „Правец 8“ в началното училище. Там ни показваха как може да се управлява роботизирана ръка и ни позволяваха да играем на „Каратека“. 

    После в 5. клас се бях записал на извънкласно обучение по информатика, в което пък чертахме картинки на QBasic 

    Тъкмо дойде време да решавам как да продължа професионалното си образование около 8. клас и в моето училище откриха профилирана паралелка по математика, информатика и английски език. Кандидатствах, приеха ме и там за първи път написах по-смислена програма на Turbo Pascal. 

    По времето на Pentium 2-ките и Quake II се сдобих и с първия си компютър, който беше значително по-стар (PC 386). Не можех да играя модерните игри и си запълвах времето, програмирайки вкъщи. Това ми помогна да натрупам повече знания по програмиране, които ми бяха полезни в бъдеще. 

    Висшето си образование в Пловдивския университет започнах през 2003. По това време беше имаше един вестник „Компютри“, в който пишеха за новостите в софтуера и хардуера всяка седмица. На последната страница представяха интернет сайтове. На един от скрийншотите за тези сайтове забелязах букмарк на BgLog. По това време блог мрежите тъкмо набираха популярност. Регистрирах се и започнах да вписвам личния си блог. С течение на времето се събра общност, с която започнахме да се виждаме и на живо. Така се запознах с бъдещия ми ръководител в първата ми софтуерна компания.  

    Той ми каза, че се нуждаят от asp.net разработчици, отидох на интервю, дадоха ми да прочета една книга и ми казаха, като съм готов да се върна обратно при тях. След около седмица книгата беше вече прочетена, върнах се, поразпитаха ме какво съм научил и не след дълго започнах работа във въпросната фирма като .net разработчик.  

    Кога и как започна да се занимаваш с менторство?
    Зависи какво разбираме под думата менторство. През цялата ми кариера винаги съм бил насреща да давам съвети и да помагам на по-младите колеги. Движеха ме основно спомените ми като младши програмист, осъзнаването какво ми е било трудно, както и опитите ми да въведа новите колеги максимално бързо в работната обстановка и да се чувстват комфортно. 

    В Scalefocus имахме така наречените People Lead задължения. Това донякъде покриваше част от отговорностите на ментора. Бях People Lead на различни колеги още преди 3-4 години. 

    Професионално като ментор започнах да се занимавам в академията на Scalefocus през тази година.   

    Какви са основните ти отговорности като ментор?
    Основните ми отговорности като ментор са основно да съумея да помогна на човека, на когото менторствам, да стане по-добър професионалист. 

    За да постигна тази цел, се опитвам да намеря оптималните за мен и за колегата начини и честота на комуникация. 

    По време на срещите ни той ми разказва какво ново е научил. Аз го разпитвам какво е разбрал и ако има неясноти, се опитвам да му разкажа материала по друг начин. 

    После си говорим за практическото приложение на новите знания, като се опитвам да му показвам смисъла от тях и в какви ситуации той може да ги прилага. 

    Често си говорим и за нещата от живота и ако мога, се опитвам да имам и физически неформален контакт на бар или ресторант с въпросния човек. 

    Как типично протича един ден?
    Събуждане (по възможност без аларма), баня, отиване на работа (ако е възможно пеша). 

    Две-три кафета предиобед. По време на кафетата, ако работните ми задачи позволяват, си преглеждам личните пощи. Част от писмата са линкове на новини около програмирането и компютърния свят. Създал съм си система за организиране и преглеждане на служебната поща, на която може да се отдели отделна статия. 

    Студентите имат занимания в академията 3 вечери в седмицата. Присъствието на менторите не е задължително, но ако желаят, те също може да се включат.   

    С хората, на които съм ментор, се срещаме обикновено сутринта след занятието. Обсъждаме какво се е случило, какво са научили и си говорим малко за спецификата на преподаденото. 

    Когато имам време през деня, правя код ревюта на домашните им и ако се налага, ги коментираме. Ако студентът няма възможност да се чуем през първата половина на деня, организираме срещи и вечерта, когато и на двамата ни е удобно.

    След като обучението им е завършило, организираме и mock интервюта, които ги подготвят за истинските работни интервюта в близко бъдеще. Целта на mock интервюто е да се проверят знанията, които са натрупали в академията и да им дадем съответната обратна връзка.

    Какви умения и качества са необходими, за да бъдеш добър ментор?
    Да бъдеш емпат и да разбираш човека отсреща. 

    Да осъзнаеш, че човекът, на когото си ментор, е още в началото на професионалния си път, няма повечето от знанията, които ти имаш, и по всяка вероятност му е много трудно да ги разбере истински. 

    Да имаш повече практически опит, който да не се притесняваш да споделиш. 

    Да можеш да разкажеш технически неща на достъпен език по начин, различен от вече преподадения с цел да затвърдиш знанията на колегата. 

    Да осъзнаеш кога е моментът за промяна и да действа решително. Всички сме били част от взаимоотношения, в които участниците са наясно, че е нужно нещо да се промени. Много често в подобна ситуация всеки един от нас продължава да играе ролята си, за да не нарани чувствата на другия. Задачата на ментора е в подобна ситуация да се облегне на опита си и натрупаните знания и да поведе поверените му хора в посока промяна. По този начин менторът показва зрялост, умение да води, а резултатът е едни по-открити и честни взаимоотношения. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    •Четене на официална документация. 

    •Гледане на обучителни видеа основно в PluralSight и Udemy. 

    •Следене на няколко нюзлетъра. 

    •Гледане на професионални събитя и конференции. 

    •Слушане на подкасти - nerds2nerds, .NET Rocks!, Hanselminutes. 

    •Програмиране на разнообразни проекти. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Софтуерният свят винаги е бил динамичен и предлага множество възможности за развитие. 

    В момента няколкото „нови” големи и лично за мене интересни технически направления, в които човек може да се развива, са облачните технологии и изкуственият интелект. 

    Друга голяма област за развитие е да се помага организационно в подпомагане за успешното приключване на проектите в компанията. 

    Scalefocus Academy продължава с нови издания и ще продължава да се нуждае от ментори и преподаватели с желание да помогнат на каузата. 

    Scalefocus е голяма компания и предлага възможности за развитие с множество технологии и много направления. Имаме разнообразни проекти и ако човек има желанието и правилния фокус, може да се насочи в област, която му е интересна и в която смята, че може най-много да допринесе със своите способности.  

    Лично аз предпочитам да се възползвам максимално от това, което реалността ми предоставя, да бъда подготвен и да хвана вълната, която ми се струва най-подходяща спрямо текущите ми желания и възможности.  

    Кои са най-големите заблуди за менторите?
    1.Че са твои преподаватели. 

    На тази заблуда бих отговорил, че менторите са по-скоро професионални батковци, които вече са минали оттам накъдето ти си се насочил, загубили са доста време в различни „препятствия” и искат да те подготвят да минеш възможно най-гладко по избрания от тебе път. 

    2.Че трябва да са винаги готови да ти помогнат. 

    Менторите също си имат отговорности и приоритети. Те се опитват да си разпределят времето между проектите в работата, хората, на които са ментори, и личния си живот.   

    3.Че те са отговорни за това ти винаги да имаш нови предизвикателства и цели за развитие в областта, в  която са ти ментори. 

    Менторът е преди всичко там, за да те напътства и да ти помага. Достигането до крайната цел е преди всичко отборна работа, в която участват няколко страни. Менторът е само едната от тях, а основният участник си ти. 

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден? 
    Някъде бях чел, че човек трябвало да има поне 3 хобита - едно да ти носи пари, едно да те поддържа във форма и едно да бъдеш креативен. Програмирането като хоби може да обедини две от тях.   

    За да бъда в някаква добра здравословна форма и да компенсирам дългото стоене на стола, се опитвам да ходя пеша колкото е възможно повече, на фитнес, както и разходки с приятни хора. 

    Харесвам четенето, релаксирането и играенето на компютърни игри. През повечето уикенди пътувам. Когато се налага, подобрявам и техническите си умения.  

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Скейл Фокус в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове