четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6549 прочитания

    Вкъщи или в офиса? Наистина ли е добре да работите откъдето и да е?

    Работата от вкъщи звучи много привлекателно, но има някои фактори, които често биват пренебрегвани
    20 февруари 2013, 15:34 a+ a- a

    Гъвкавите условия на труд са сред най-често използваните инструменти днес за мотивиране и задържане на служителите. Много от най-добрите работодатели предлагат тази опция. Но нима е толкова продуктивна, колкото се твърди?

    Главният финансов директор на Google Патрик Пишет коментира неотдавна пред Sydney Morning Herald, че според него работата от вкъщи не е най-добрият начин за генериране на идеи и иновации. Пишет направи този изненадващ коментар по време на посещението си в австралийския офис на Google, коментира Management-issues.com. На въпрос „Колко от хората в Google работят дистанционно?“, той отговорил „Възможно най-малко“. Определено неочакван и нелогичен коментар предвид факта, че в Google хората могат да работят от всяко едно място.  "Това е така, но повечето от тях пътуват до офисите ни, защото присъствието им е изключително важно“, обяснил Пишет.

    Главният финансов директор на Google засяга една много важна тема, която често се пренебрегва при дискусиите доколко продуктивна е работата от вкъщи, и тя касае социалните контакти и ползите от тях. „Работата от вкъщи изолира надомните служители от останалите, а идеите се раждат от контакта между хората. Това са вълшебни моменти, които помагат както за личностното развитие на служителите, така и за растежа на компанията“.

    Експеримент със служители в китайски кол център достига до любопитни заключения по темата. Авторите на проучването сравнили ефективността на две групи служители – с възможност и без възможност за работа от вкъщи. След 9 месеца се оказало, че хората на които било позволено да работят от вкъщи, повишили с 13% своята производителност. Резултатите от експеримента въодушевили мениджърите и те позволили на всичките си служители да изберат откъде да работят. Мнозина веднага се възползвали от тази възможност, но много скоро половината от тях променили мнението си. Самотата, по-слабите резултати и липсата на подкрепа ги мотивирали да се върнат обратно в офиса.

    Въпреки риска от изолация днес много компании прегръщат идеята за работата от вкъщи. Броят на хората, които работят дистанционно непрекъснато расте. Почти всеки десети служител в САЩ вече работи от дома си.  Безспорно всяка една от двете опции си има и преимущества, и недостатъци. Всичко е относително – възможността за работа от вкъщи може и да погуби определен тип бизнес, но да донесе огромни ползи за друг. А освен това е важно да се отчетат и личностните качества на служителите – за по-общителните хора работата от вкъщи би се превърнала в сериозно мъчение, но не и за социопатите. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 21 минути
    преди 16 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 17 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 17 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата