четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18470 прочитания

    Мечтаете за кариера в медиите?

    Кандидатствайте за стипендия от Jobs.bg | One.bg за магистърската програма по „Журналистика, продуцентство и финанси”
    18 юни 2013, 15:29 a+ a- a

    За втора поредна година Jobs.bg | One.bg, в партньорство с Медийна академия „Българион” и ВУЗФ, обявява конкурс за стипендии за магистърската програма по „Журналистика, продуцентство и финанси” във ВУЗФ. Кандидатствайте за стипендия тук

    Инициативата за магистърската програма е на добре познати лица от екрана - Галя Щърбева - журналист и водещ в Нова ТВ, Лора Крумова - журналист и водещ в bTV, и Петко Гюлчев - оператор и режисьор, основатели на Медийна академия „Българион”.

    Магистърската програма има за цел да осигури връзка между студентите и бъдещите им работодатели. Лектори са едни най-добрите професионалисти в областта на журналистиката, продуцентството и управлението на медии.  Сред тях са имена като Борислав Чучков, Генка Шикерова, Георги Коритаров, Димитър Митовски, Евтим Милошев, Левон Хампарцумян, Любомир Нейков, Маги Халваджиян, Сашо Диков и много други.

    Достъпът до тези професионалисти и стажът в медийни и продуцентски компании дават възможност на най-добрите студенти да започнат работа още по време на обучението си.

    Срещнахме се с Галя Щърбева и Лора Крумова, за да ни разкажат какви очаквания имат към кандидатите и как се реализираха студентите от първия випуск на магистратурата по „Журналистика, продуцентство и финанси” във ВУЗФ.

    Научете повече за магистърската програма по „Журналистика, продуцентство и финанси” от Галя Щърбева и Лора Крумова

    Започва приемът за магистърската програма по „Журналистика, продуцентство и финанси” за учебната 2013/2014. Какво ще запазите и какво ще промените в програмата?
    Лора Крумова: Със сигурност ще запазим нашите лектори и гост-лектори, защото предимството на програмата е, че вкарва хора от медийния бизнес в обучението на бъдещите кадри, които ще работят за тях. Така че запазваме всички тези контакти. Ще ги доразвием, ще направим нови партньорства, за да могат студентите да имат още по-голям кръгозор и възможности, след като завършат програмата. И още практика. Ще вкараме двойно повече практика.
    Галя Щърбева: Като цяло сме много доволни от лекторите, които успяхме да привлечем към тази кауза, и сме много благодарни на всеки един от тях, защото лекцията на всеки беше уникална и студентите го оцениха.

    Как става кандидатстването за стипендия за програмата?

    Как става кандидатстването за стипендия?
    Галя Щърбева:  Кандидатстването става през Jobs.bg (кандидатствайте за стипендия тук), а самият процес на отсяване ще бъде през септември.
    Лора Крумова: Трябва да изпратят автобиография, мотивационно писмо. След като отсеем кандидатите по документи, ще имаме срещи с тях и ще им задаваме въпроси, свързани с различни събития от България и света. По този начин ще преценим кого да приемем и кого - не. Не искаме да ограничаваме кандидатите и ако се появят качествени кандидати, сме склонни да отпуснем повече стипендии, стига да можем да привлечем тези хора. В замяна на това искаме много мотивирани хора. Които да се докажат, че заслужават преференции да влязат в тази програма.

    Как могат да ви убедят, че са мотивирани?
    Лора Крумова: Да бъдат любопитни, да се интересуват и да следят събитията не само в България, но и по света. Интелигентни хора – това търсим ние.

    Какво ще получат студентите?

    - Практика и стаж в национални медии;
    - Възможности за професионална реализация в медиите;
    - Споделен опит от практици от водещи медии и гост-лектори от Европа и САЩ, продуценти, журналисти, изпълнителни директори на медии;
    - Диплома с европейско приложение.

    Какво ще научат?

    - Познание и опит за правене на репортажи, журналистически разследвания, документални филми;
    - Операторско майсторство и монтаж;
    - Финансиране на ТВ и филмови проекти;
    - Успешни практики за финансово управление на медии.

    За кого е?

    -  Студенти, завършили бакалавърска степен, без значение на специалността;
    -  Работещи, независимо от областта, с интерес от развитие в сферите на журналистика и продуцентство;
    -  Журналисти, желаещи да задълбочат своя опит и познания.

    Изисква ли се журналистическо образование или опит в медии?
    Галя Щърбева:  Не. Могат да имат всякакво образование. Въпросът е като личности да ни впечатлят. Ние винаги сме казвали, че е по-важно да си завършил нещо друго,  отколкото журналистика, защото поне си силен в дадена област. Хора, които са учили икономика или право, са много по-добри журналисти в дадената област, отколкото техни колеги, защото имат повече знания в конкретната област.  Журналистиката е практика.
    Лора Крумова:  С тази програма ние искаме да променим именно тази тенденция, защото ако си завършил в един европейски или американски университет, ти имаш реални и практически знания, те са в различни области и си профилиран в тях. Докато тук, в България, не е така и основната цел на тази програма е действително да превърне в бъдещи готови журналисти и продуценти хората, които влязат в програмата. Ние им даваме възможността да оценят дали това е техният път.

    Как протича програмата?
    Галя Щърбева:  Семестрите са три, като един е онлайн. Ако студентите са завършили икономика, ще имат онлайн семестър по журналистика. Тези, които нямат икономическо образование, задължително ще преминат онлайн курс по икономика, защото е много важно всеки, който се занимава с журналистика, да има основни икономически познания.
    Лора Крумова: Включва много практика, която освен на терен, е в различни медии и компании, стажове и възможности за професионална реализация за най-добрите.

    Как се реализираха студентите от първия випуск?

    Сред студентите от първия випуск има ли вече такива примери?
    Галя Щърбева:  Да, вече имаме около 5 човека, назначени и работещи в тази сфера.

    Колко голяма беше групата миналата година?
    Лора Крумова:  За първата програма за стипендии, която направихме заедно с Jobs.bg, имаше много голям интерес и от общо 160 човека избрахме група от 23-ма души. Всички са на стажове в национални медии, продуцентски компании, различни предавания. Имаше няколко човека, които работеха в други сфери, които вече са напуснали тези работни места и искат да се занимават само с медии.
    Галя Щърбева:  И вече имаме около 5 човека, назначени и работещи в тази сфера.
    Лора Крумова:   Да, при Росен Петров например имаме назначен човек.

    Като част от магистратурата те преминават задължително стаж?
    Галя Щърбева:   Да. Стажовете са задължителни и реално всеки един от магистърската програма започва стаж, като в зависимост от неговите интереси ние го насочваме към предаване или компания, в която му е интересно да се развива. Вече ако успее да се докаже там, работодателите го наемат. Така че можем да кажем, че успяхме да изпълним това, което си бяхме начертали – да бъдем връзка между обучението и професионалната реализация на студентите.

    Вие познавате тези млади хора добре, прекарали сте с тях много време. Каква е обратната връзка от тях? Какво им беше най-интересно?
    Лора Крумова:  Практиката е това, което ги привлича, и възможността да се срещнат с хора, които могат да бъдат техните бъдещи работодатели. Това, което има харесва освен практиките, е, че имат път от училищната скамейка в университета до бъдещото място, на което ще работят. Това е основното, което ги привлича, защото вече живеем във време, в което човек не може да губи години наред, за да се ориентира. Реално тази програма точно това им дава – възможност да се ориентират.
    Галя Щърбева:   И могат да се докоснат до камера, до монтаж – неща, които ние сме пипнали едва след като сме започнали работа в телевизията и сме се учили в движение. Те имат упражнения по операторско майсторство, монтаж. Всеки един от тях има завършен репортажи през първия и втория семестър, някои от тях излъчихме по телевизиите.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа