сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21683 прочитания

    Искаме да създаваме специалисти за ИТ индустрията

    Планираме безплатното обучението на хора без опит да се превърне в наша странична дейност, казва изпълнителният директор на компанията за разработка на игри „Империя Онлайн” Мони Дочев
    24 юни 2013, 10:46 a+ a- a

    Българската компания за разработване на игри „Империя Онлайн” стартира инициатива за безплатно обучение на младежи, които имат желание, но не и опит и знания, да станат програмисти.

    Първите два курса са по PHP и MySQL и Java и Android. „Целта на тренировъчния лагер е да даде познание, практика и самочувствие на участниците, като най-добрите ще станат част от нашия екип”, казва Мони Дочев – изпълнителен директор на компанията.

    Той обаче е категоричен, че от самотно зараждане на идеята, на нея не се гледа като на средство, с което ще произведат няколко ИТ специалисти за компанията. Целта им е по-дългосрочна и тя е обучението на програмисти да се превърне в тяхна странична дейност и да започнат да обучават хора за ИТ индустрията.

    Вижте видео с Мони Дочев – изпълнителен директор на „Империя Онлайн”


    Г-н Дочев, защо решихте да стартирате инициатива за обучение на ИТ специалисти?
    Решихме да стартираме Тренировъчен лагер „Империя Онлайн”, на първо място, защото има изключителен недостиг на ИТ кадри в момента в България. Това естествено не е единствената причина. Цялата политика на нашата компания е ориентирана към създаваме на нови неща. Затова в момента, в който имахме възможност, решихме да реализираме този проект, вместо да се опитваме да откраднем кадри от други компании. По този начин се стремим да създадем собствени кадри и да дадем нашия принос към израстването на младите хора в България.

    На какво обучавате курсистите и как е структуриран вашият Камп?
    Обучението е изключително интензивно. В момента имаме два курса: един по PHP и MySQL, който се провежда три пъти седмично, и курс по Java и Android, който е два пъти седмично. Хората имат много домашни, преподава се голямо количество материал и това,  което изисквахме от курсистите, е пълно отдаване на курса. Очакваме от тях да посветят четири месеца на това си обучение, за да има ефект.

    Кога стартираха първите курсове и колко човека се включиха?
    Нашият тренировъчен лагер стартира през май.  Проведохме доста сериозен подбор и от над 600 човека филтрирахме 40 души.

    Тези хора имат ли някакъв технически опит и умения?
    В тренировъчния ни лагер може да се включи абсолютно всеки, който има желание да се развива в ИТ сферата и конкретно в програмирането на езиците, на които ние обучаваме. Естествено много по-лесно е, ако хората имат техническо образование, но не е задължително човек да е завършил университет или средно образование в тази област.

    Как протича и какво ще се научат да правят след четири месечно обучение Николай Томитов - преподавател в Академията на „Империя Онлайн”

    По какви критерии отсяхте хората, които сте включили?
    Проведохме тестове, чрез които да измерим математическото и алгометричното мислене на курсистите, защото това е важната предпоставка, за да могат да се справят. В нашия тренировъчен лагер се опитваме да бъдем по-концентрирани към детайла и имаме лично отношение към курсистите. Не търсим толкова голяма масовост, колкото индивидуален подход към всеки един. Работим с по-малка група, за да може преподавателят да има индивидуално отношение към всеки един от тях.

    Какво ще могат да правят след края на обучението при вас?
    Прекалено амбициозно е човек да мисли, че за четири месеца може да хване ученик или студент и да го научи да програмира на ниво, на каквото са хора работили 3-4-5 години. Ние имаме дългосрочен план за хората, които участват в нашия тренировъчен лагер. След като приключат обучението си, на голяма част от курсистите ще бъде предложена работа при нас. Това обаче не означава, че тяхното обучение ще спре.  Планираме, когато започнат да работят при нас, ние да продължим да водим курсове, с които непрекъснато да подобряваме тяхната квалификация. Нашата компания е изцяло ориентирана към подобряване на компетенцията на кадрите, с които разполагаме. В момента сме в преговори с университетски преподаватели и искаме дори и най-добрите ни програмисти да преминават през допълнителни курсове на обучения.

    Кои са преподавателите – ваши служители или външна организация?
    Доверихме се на компания Soft Acad, тъй като преценихме, че е по-добре да аутсорснем тази услуга към хора, които са професионалисти в тази област.

    Какви са впечатленията на участниците в Тренировъчния лагер на „Империя онлайн”?

    Обучението при вас безплатно ли е?
    Да, тренировачният лагер е  безплатен. Освен че е абсолютно безплатен,  всички курсисти имат конкретен план, по който ще се развиват, ако останат при нас. С ясни срокове как ще расте тяхното възнаграждение и какво се очаква от тях. Т.е. ако са достатъчно мотивирани, те действително могат да израснат много за половин или една година. И тъй като не можем да предложим работа на всички - защото няма как да интегрираме толкова много хора за толкова кратко време - сме провели предварителни разговори с приятелски компании, от които имаме гаранция, че могат да поемат част от хората. Но имайки предвид вакуумът, който е в индустрията, не мисля че хора, които са преминали през Кампа, ще имат проблем да си намерят работа.

    Струва ли си инвестицията в подобна инициатива, още повече че някои от хората е възможно да не се реализират при вас, а да се окаже, че подготвяте кадри за конкурентни фирми?
    Дали е оправдана инвестиция, ще можем да кажем, след като приключат поне първите курсове, но аз абсолютно вярвам, че си заслужава. Да, това не е най-евтиният начин компанията да намери хора, но нашата визия се базира на това, че искаме да създаваме. Както когато създаваме нашите игри и искаме всичко да проектираме сами, така и в момента изпитваме удоволствието, че можем сами да създадем и обучим кадрите си по наш модел. Другата причина, заради която аз определено смятам, че тази инвестиция си струва, макар и не малка, е, че компанията има възможност да предвижда ръста си, без да зависи толкова много от пазара на труда. Обучавайки тези хора, след четири месеца ние ще имаме програмисти на ниво Junior в много ранен стадий, но след 8 месеца те вече ще са между Junior и Senior. По този начин ще можем да планираме една-две години напред с колко хора ще разполагаме и ще имаме гъвкавост в планирането на по-мащабни проекти.

    Скоро първите курсове ще приключат. Какви са плановете ви – ще доразвиете ли тази инициатива?
    В момента планираме следващия такъв формат, в който ще добавим още един курс по Objective C програмиране за iPhone. Планираме да направим още курсове свързани с хората в нашата компания, за да могат и текущите ни програмисти да се доквалифицират и преквалифицират и включително да расте мащабът на това наше начинание. От самото начало ние не гледаме на него като средство, с което ще произведем  5-10-15 човека за нашата компания, а гледаме с поглед в бъдещето и искаме това да стане наша странична дейност и да започнем да обучаваме хора за ИТ индустрията.


     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа