четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13200 прочитания

    Хората, които влизат в академията на MentorMate, излизат като програмисти с три месеца опит

    Повече за обучителната инициатива на компанията и как се вписват завършилите Академията в екипа, научете от Стефан Цвятков - iOS Practice Manager
    03 октомври 2013, 11:35 a+ a- a

    Компанията за специализирани софтуерни разработки MentorMate стартира миналата година проекта „MentorMate Academy” в София. В първия курс по технологията iOS, която се използва за създаване на приложения за iPhone и iPad, се обучаваха 20 студенти. „Ние предложихме работа на седем от тях и те вече работят самостоятелно в проекти. Останалите, които показаха потенциал и желание, започнаха кариерата си в разработването на мобилни приложения в други компании”, разказа Стефан Цвятков - iOS Practice Manager в MentorMatе.

    Потърсихме Стефан Цвятков, за да ни разкаже за следващия курс от обучителната инициатива на компанията и как са се вписали новите им колеги – студентите от Академията.  Срещнахме се и с Даниела Тодорова и Владимир Савов, които вече са iOS програмисти, за да споделят своите впечатления от Академията и как се чувстват като част от екипа на компанията.

    Вижте видео със Стефан Цвятков - iOS Practice Manager в MentorMatе

    Г-н Цвятков, тази година продължавате с безплатните обучения в Академията на MentorMate. Каква е равносметката от миналата година?
    Първата Академия се доказа като успешен модел. Видяхме, че работи и дава много добри резултати.  Затова решихме тази година да направим отново академия. Тя ще бъде дори по-добра от първата благодарение на опита, който придобихме. Вече имаме самочувствието да кажем, че това ще бъде успешно начинание. Технологията, която ние преподаваме, е нова и интересна.

    Самата работа с Apple устройствата е много приятна и това е едно от най-големите предимства при iOS технологията. В Академията за три месеца хората усвояват знания и стават програмисти, без да заплатят нищо, като в същото време им осигуряваме техниката, която е нужна. И предлагаме шанс на хора без опит да навлязат в тази технология, която се развива все повече, а има все по-малко хора на пазара.

    И други компании вече стартират различни инициативи за обучение на хора без опит. Какво показва вашият опит, оправдана ли е инвестицията?
    Инвестицията си заслужава, въпреки големия ресурс, който отделяме за тази академия и като средства, и като време на хора, които участват в създаването й. Това го доказахме с първия курс, който проведохме. Точно затова и много компании започват да инвестират в подобни програми. Инвестицията си заслужава, защото в края на академията получаваме кандидати, които много добре са усвоили основите на iOS технологията. Точно такива хора липсват на пазара на труда. И ресурсите да намериш такива хора е измерим с това да направиш академия и да влееш тези хора в пазара на труда.

    Преди да се включа в Академията на MentorMate, се бях занимавала с програмиране, но не и с разработка на мобилни приложения. Реших, че ще е интересно да науча нова технология. Академията продължи три месеца, като през цялото време имахме достъп до зала с МАС компютри, което много ни улесни. Когато Академията приключи, една част от нас започнаха работа в компанията, след като преминахме интервю.

    Вече шест месеца съм част от екипа и смятам, че съм успяла да се интегрирам. В началото всички имахме ментори – по-старши програмисти, които имаха за задача да ни вкарат в реалния процес.

    Първо ни даваха малки задачи, на които трябваше сами да търсим решение и така малко по-малко започнахме да работим сами по проекти. Първият проект, по който аз работих, беше игра за хокей на лед и приключи успешно. В момента започвам втори проект, който е за обучение на ученици чрез iPad.

    Колко от хората в академията започнаха работа в компанията и как се справят в реална работна среда?
    Курсът беше за 20 човека, а нашата цел бе да наемем до 10. При нас започнаха 7 човека, тъй като такива бяха нуждите на компанията в този момент. Тези, които наехме, се справиха по-добре, отколкото очаквахме.  За един-два месеца започнаха да работят сами по проекти. Беше им нужен само един месец, в който трябваше някой да им помага и да ги въведе в процеса на работа, за да станат ефективни програмисти и да започнат да пишат приложения сами. Ние очаквахме след края на академията да продължим да инвестираме в тяхното обучение за по-дълъг период от време, но те ни изненадаха много приятно. В момента са част от екипа и работят по проекти заедно с останалите хора. За един месец те започнаха да работят както останалите хора, които са от половин година в компанията.

    Имате ли представа как се развива кариерата на тези, които завършиха Академията, но не започнаха работа при вас?
    След като завършиха Академията, на най-добрите предложихме работа. На останалите хора, които преценихме, че имат потенциал и могат да се развият в тази област, предложихме алтернативни опции в други фирми, където да започнат кариерата си. Така че със сигурност, това, което знаем, е, че по-голямата част от хората, завършили Академията, започнаха веднага работа в друга компания.

    Тази година къде ще бъде фокусът на обучението?
    Фокусът ще бъде същият - технологията iOS. Тази година ще фиксираме леко програмата, тъй като технологията iOS постоянно се развива, затова и материалът ще бъде променен. Обучението ще покрие новия iOS7, който излезе съвсем наскоро. Освен това имаме обратна връзка от студентите и от екипа, благодарение на което можем да направим обучението по-добро и да го развием.

    Преди да се включа в Академията на MentorMate, се занимавах бегло с ИТ, по-скоро като любител, а работата ми беше свързана с финанси. Бях пробвал да уча сам вкъщи, но не се получаваше, може би ми липсваше дисциплина. След като се включих в Академията, нещата потръгнаха и за три месеца имах много голям прогрес.

    Когато Академията приключи, седем човека се присъединихме към компанията и всички вече сме част от екипа. Учудващо доста бързо се вписахме. Мисля, че в началото не вярваха, че за три месеца може да се научи толкова, но в Академията се постараха наистина.

    В момента аз работя по разнообразни проекти и честно казано е по-интересно от това, което съм си представял. И съм много доволен от решението си да сменя сферата, в която се реализирам.

    Колко човека искате да привлечете?
    Курсът отново ще бъде от 20 човека. Целта ни е в края на академията да наемем до 10 човека, в зависимост от нуждите на компанията и представянето на студентите. Разликата е, че хората вече знаят за MentorMatе Академията и сега ще имаме подбор от много повече хора. Това ще вдигне още нивото на самата академия, от което и резултатите, и способностите на хората, които ще я завършат накрая.

    Кои ще бъдат преподавателите?
    Преподавателите ще бъдат същите, както миналата година, тъй като вече се доказаха, че могат да създадат професионалисти. Това е външна компания, която е специализирана в обучения на ИТ кадри.

    Кога ще се провежда курсът и ще позволява ли обучението в MentorMate да се съвместява с работа например?
    Ще бъде тримесечен – ще започне ноември и ще приключи в края на януари. Спазваме същия модел. Занятията ще се провеждат два пъти в седмицата, от 18 до 22.00 часа. Реално нашият таргет са студенти и хора, които работят. Тъй като очакваме те да са заети през деня, сме направили вечерни лекциите.

    Как ще подберете хората, които ще се включат? Необходимо ли е да имат опит и познания в сферата?
    Кандидатите могат да кандидатстват до средата на октомври.  След това ще направим масиран подбор, който ще включва три нива на отсяване. Две от тях ще бъдат тестове върху основни знания за обектно ориентирано програмиране, алгоритми и бази данни. Това са основни фундаментални знания, които се придобиват в университета. Хората, които работят, разбира се, ги имат от работа.  Като цяло не разчитаме толкова на познаване на технология, а да имат базовата основа, която е важна за всеки тип програмиране.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 51 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа