четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16971 прочитания

    Все по-близо до пълното излекуване на СПИН

    След клинични изпитания пациент във Великобритания вече няма следи от HIV в кръвта си
    03 октомври 2016, 09:39 a+ a- a

    Британски гражданин на 44 години може да стане първият в света човек, напълно излекуван от вируса на СПИН – HIV, съобщава британският Telegraph. HIV е вирусът, който след като зарази човешкия организъм, допринася за развитието на Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

    44-годишният пациент е първият от общо 50 души, които ще се подложат на експериментално лечение с нов вид терапия. Основният принцип, на който тя действа, е първо да открие клетките на HIV и след това да ги унищожи в целия организъм.

    Разработката е на 5 британски университета - „Оксфорд“, „Кеймбридж“, Империал Колидж Лондон, Юнивърсити Колидж Лондон и Кингс Колидж Лондон.

    HIV е труден за лекуване, тъй като засяга имунната система и се „настанява“ в ДНК-то на Т-клетките (част от имунната система), като ги кара да пренебрегват заболяванията и в същото време да възпроизвеждат вируса.

    В момента СПИН се лекува с антиретровирусни лекарства, които обаче само контролират процеса, а не могат да „засекат“ неактивните, но заразени с вируса Т-клетки. На практика тези лекарства не предлагат лечение, а само контрол на заболяването.

    Новата терапия работи в две основни фази. Първо ваксина помага на тялото да разпознае инфектираните с HIV клетки, за да може да ги изчисти. Втората фаза е ново лекарство, наречено Vorinostat. То активира неактивните Т-клетки, заразени с вируса на СПИН, така че имунната система да може да ги „види“ и съответно да ги унищожи.

    Лекуваният пациент е съобщил пред Sunday Times, че последните кръвни изследвания не показват никакво наличие на HIV, но въпреки това все още е рано да се каже дали терапията е подействала.

    Проф. Сара Фидлър от Империал Колидж Лондон обяснява, че тази терапия е създадена с цел да изчисти целия организъм от HIV вируса, включително и при неактивните клетки. Методът се е доказал като успешен в лабораторни условия, а данните показват, че вероятно ще се окаже успешен и при хората, но все още е твърде рано да се говори за нова терапия за масова употреба, обяснява още тя.

    Днес по света живеят около 37 милиона души, заразени с вируса HIV, като най-тежко е положението в региона на Южна Африка, пише Sky News.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа