четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12852 прочитания

    Ще превърнем ли Марс в следващия си дом?

    Вижте любопитни факти за Червената планета и възможно ли е да заживеем един ден там
    12 октомври 2016, 11:38 a+ a- a

    Изпращането на хора на Марс в обозримо бъдеще е една от най-коментираните теми през последните седмици. В статия за CNN американският президент Барак Обама посочва, че до 2030 САЩ ще изпратят хора на Марс с крайната цел един ден те да останат там за дълъг период от време, а неотдавна технологичният предприемач Илън Мъск разкри детайли от грандиозния си план за колонозация на Червената планета. Мъск изчислява, че изграждането на цивилизация на Марс от 1 милион души ще бъде постижимо някъде между 40 и 100 години след първото пътуване, което той има за цел да завърши през 2023.

    Звучи като научна фантастика, но все повече учени, изследователи и журналисти приемат това за факт. В това е убедени и журналистът Стивън Петранек. Според него в рамките на 20 години хора ще заживеят на Марс. В презентация за TED Петранек защитава тезата, че хората ще станат многопланетарен вид и обрисува в главозамайващи детайли как ще превърнем Марс в следващия си дом. Той припомня и любопитни факти за Червената планета. Ето някои от тях: 

    - Марс е на разстояние от 402 милиона километра и би ни отнело 8 месеца да я достигнем - 240 дни. И това е само ако излетим в точно определен ден, през точно определено време, което се случва веднъж на всеки 2 години. 

    - Марс е по-малка от половината размер на Земята, но площта ѝ е еквивалентна на сушата на нашата планета. 

    - Атмосферата на Марс е 100 пъти по-тънка от тази на Земята и въздухът не става за дишане (96% от атмосферата е съставена от въглероден диоксид).

    - Средната температура на Марс е -63°C, въпреки че доста варира. 

    - Денят на Марс е дълъг приблизително колкото на Земята, плюс около 39 минути. Сезоните и годините на Марс са два пъти по-дълги от тези на Земята. 

    - Марс има много по-слабо притегляне от земното и там например можеш да прескочиш над колата си, вместо да я заобикаляш. 

    Всички тези факти повдигат немалко въпроси: Можем ли действително да живеем там? Има ли вода, как ще дишаме, с какво ще се храним и къде ще живеем? Учените вече са намерили отговори на тези въпроси. В презентацията си Петранек обобщава последните научни постижения и решения, като обрисува би изглеждал животът на Марс. Вижте видео (може да заредите субтитри на български език от бутона долу вдясно):  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС