четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4662 прочитания

    Българска компания с принос за безжичното бъдеще на виртуалната реалност

    Quark VR представиха прототип на безжичен шлем за виртуална реалност
    24 март 2017, 13:49 a+ a- a

    Българските разработчици на виртуална реалност Quark VR постигнаха успех в областта на VR технологиите, като представиха безжичен прототип на един от най-популярните шлемове за виртуална реалност в света – HTC Vive. Екипът демонстрира напредъка си по своя проект със специално видео.

    HTC Vive е платформа за виртуална реалност, която с помощта на инфрачервени камери улавя движенията на потребителя във физическата реалност и ги прехвърля във виртуалната. Макар и най-популярен сред шлемовете за виртуална реалност, HTC Vive има един сериозен недостатък – той е постоянно свързан с компютър чрез дълъг кабел, който често затруднява движенията на потребителите. Quark VR отстраняват именно този проблем, превръщайки устройството в безжично.

    Quark VR работят върху начини да премахнат кабелите от HTC Vive в последните няколко месеца, ползвайки се и от насоките на Valve (едни от разработчиците на самия HTC Vive) в определени области.

    Това, което прави прототипа на българите необикновен, е не само възможността за безжичен стрийминг, но и способността на техния софтуер да предава към няколко шлема наведнъж.

    "Въпреки, че прототипът все още има нужда от доизпипване, той работи така, както се очаква от него, и е огромна крачка напред за безжичното бъдеще на виртуалната реалност", подчертава управителят и съосновател на Quark VR Краси Николов.

    Както се вижда в тийзъра, хедсетът на HTC Vive е свързан с малък бордови компютър и преносима батерия. За удобство, разработчиците временно ползват колан за съхранение на компютъра и батерията. Засега батерията дава възможност за над 2 часа игра.

    Екипът загатва и за друго предстоящо видео, в което ще демонстрират безжичен мултиплейър с различни хедсети. Това е и най-голямото предимство на Quark VR: софтуерно решение, което работи с множество различни шлемове, или както го наричат разработчиците "хардуер агностик".

    Quark VR всъщност е новото име на компанията Іntugаmе, за която ви разказахме преди година. Вижте какво ни споделиха основателите на стартъпа за потенциала на виртуалната реалност тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа