четвъртък, 21 септември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  711 прочитания

  Кожни присадки могат да спомогнат за лечението на диабет

  Генно модифицираните организми отделят хормон, който подтиква тялото да отделя инсулин
  09 август 2017, 15:19 a+ a- a

  Генно модифицирани кожни присадки успяха да предпазят мишки от развиването на диабет. Сега учените показаха, че същата техника може да се използва за лечението на хора.

  Методът разчита на използването на гена, който съдържа информация за хормона, наречен „Глюкагон-подобен пептид-1“ (GLP-1). Този хормон регулира апетита и подпомага за регулацията на кръвната захар чрез подтикването на организма да отдели инсулин, премахващ ненужната глюкоза от кръвта. Хормонът действа за кратък период от време. За да преодолеят това, Ксиаоянг Ву от университета в Чикаго и колегите му използваха технологията за редакция на гените CRISPR. Чрез нея те промениха GLP-1, създавайки хормон, който остава по-дълго в кръвта. Впоследствие учените заложиха гена в кожни клетки, създавайки изкуствени кожни присадки. Те могат да бъдат имплантирани, отделяйки модифицирания хормон в кръвта на пациента.

  В опита присадките са положени върху мишки на диета, богата на мазнини. Животните на диетата са натрупали двойно по-високо тегло от тези без присадките, развивайки по-малка устойчивост към инсулин. Учените споделят, че високата устойчивост към инсулин е предпоставка за диабет тип 2.

  Ву и колегите му стигнали до същите изводи, след като създали присадки от човешка кожа. Модифицираният ген позволява отделянето на хормони GLP-1, които са стабилни и активни в рамките на 3 месеца. Изследователите смятат, че кожните присадки може да са по-добър метод за лечение, вместо ежедневните инжекции с инсулин.

  Според Ву използването на метода върху хора ще е изключително лесно, тъй като в медицината вече се правят трансплантации с изкуствено създадена кожа при пациенти със сериозни изгаряния. Освен това учените смятат, че същият метод за генно модифициране може да бъде използван за лечението на други заболявания.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 9 часа
  Започна изграждането на комплекс Central park в Бургас
  Проектът предвижда 690 апартамента и офис площи с до 5 000 работни места
  преди 11 часа
  Wizz Air ще лети вече и до Малага
  От март компанията ще стартира най-новия си маршрут: София – Малага
  преди 14 часа
  Първите проверки за пари на каса сочат масова липса
  Фирмите имат 10 дни за корекция на декларациите си
  преди 14 часа
  В Бургас стартират безплатни обучения по програмиране
  За записване не се изисква предишен опит, а завършилите курсовете ще имат статут на младши програмист