петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20105 прочитания

    Какво е бъдещето на Bitcoin?

    За развитието на криптовалутите и рисковете споделя предприемачът Благовест Белев
    12 септември 2017, 18:00 a+ a- a

    Bitcoin достигна рекордно високи стойности и все повече хора се колебаят дали криптовалутите ще се окажат поредната пирамида, или пък това е бъдещето на парите. Сред оптимистично настроените към технологията е предприемачът Благовест Белев. Той e съосновател на Tavex Gold Exchange, но се оттегля от дружеството именно заради нов проект, свързан с инвестиции в криптовалути.

    „В медиите гърмят статии как някакви хора са инвестирали преди години и са станали милионери. Това задвижва алчността във всеки един човек. По някакъв начин искам да вкарам здрав разум в хората“, разказва ни Белев. По думите му това е и една от причините да организира безплатна лекция-дискусия относно бъдещето и смисъла на криптовалутите. Събитието ще се състои на 14-и септември (четвъртък) от 15:30 в Generator на бул. Черни Връх 47. 

    За развитието на криптовалутите и рисковете, съпътстващи подобна инвестиция, ето какво сподели предприемачът пред екипа на Economy.bg:

    Вижте какво сподели Благовест Белев за очакваното от него развитие на пазара на криптовалути пред Economy.bg

    Г-н Белев, Bitcoin достигна рекордно високи стойности. Според Вас на какво се дължи този ръст?
    На много фактори. В момента сме свидетели на нова вълна от интерес към цялата сфера. Не само към Bitcoin, но и към всички други криптовалути. Някак си хората все повече се пробуждат за това, че там има стойност и тази технология няма да умре. Тепърва се развива, тепърва започва да се използва по-масово. Хората се опитват да изпреварят развитието и ако могат да купят по-рано с оглед това, че цената би се качила занапред.

    Според Вас с какъв времеви хоризонт трябва да се правят инвестиции в Bitcoin?
    Със сигурност не краткосрочно. Особено в този момент, след като сме в такива рекордни стойности. Дори 2 години ми се струват малък хоризонт. Аз гледам обикновено 5 години напред и моят начин на инвестиции винаги е дългосрочен. Гледам фундаменталното развитие на нещата: дали има смисъл в дадена технология, в даден продукт. Ако има – то може да се инвестира в него и да се чака до момента на реализация. Краткосрочните инвестиции са много спекулативни. В момента много хора се опитват краткосрочно да нацелят следващата избухваща криптовалута. Повечето не успяват, за съжаление. Хората с краткосрочен хоризонт бързо изгарят или бързо губят пари, тъй като пазарът е прекалено динамичен и лесно ги изхвърля. Така че, за мен хоризонтът е 5 години.

    Според Вас как ще се развие пазарът на криптовалути по оношение на техните разновидности? Ще бъдем ли свидетели на възхода на множество различни криптовалути или напротив техният брой ще намалее?
    По-скоро втория вариант. Но преди да стигнем там, ще сме свидетели на експанзия. Във всяка нова индустрия в началото има една експанзия. После има контракция и консолидация на по-малко играчи. Мога да ви дам такъв пример. В началото на 20. век има около 1800 производители на коли в САЩ. Осемдесет години по-късно има 3. Нещо подобно се получава в момента. Има над 1000 криптовалути. Всеки ден излизат нови. Сега в момента най-модерното нещо е да се прави вид криптовалута. Всички тръгват да правят. Имаме български проекти вече. Множат се по 10-20 на ден. Но в един момент няма как да има толкова много. 99% от всички такива ще фалират или ще стигнат до 0. Но тези, които останат, биха стрували много. Общата капитализация би била трилиони долари.

    Кое ви кара да мислите така?
    Защото технологията е много по-добра от съществуващата в момента. Десетки пъти по-добра. Няколко хиляди пъти по-добра може би. Дава много повече индивидуална свобода на ниво човек, който ги притежава. Той не разчита толкова много на други институции. Може сам да разполага с парите си и да прави дистанционни трансфери и няма как някой да наложи квота на тези трансфери или да забрани част от тях. Има абсолютна свобода.

    Защо смятате, че Bitcoin дава повече индивидуална свобода от други методи за разплащане?
    Системата, начинът, по който се сортират транзакциите, е много хитро измислен. Примерно, за да има дигитална транзакция от един човек към друг, трябва да има база данни – един сървър, който да отчете, че собствеността на тези единици е минала от един човек на друг. При криптовалутите този запис се случва пак от някого, само че той не е централен сървър, а има една непрестанна борба между т.нар. „миньори“ кой да бъде следващият човек, който да запише тази транзакция. Един вид има пазарна конкуренция между тях. Те влагат реален ресурс от време, технология, компютърна мощност, за да участват в борбата за записване на транзакции. Съответно биват възнаградени за това, че са го направили, само с криптовалутни единици. Техният интерес е тази система да продължи да работи и то да работи добре, съвестно и точно. Защото, ако по някакъв начин нещо се обърка, тяхната награда от криптовалутни единици вече няма да струва нищо. А те са вложили реални средства там: пари, мощност време и т.н. Системата така е направена, че има конкуренция кой да я поддържа. Всеки може да влезе в тази конкуренция. Няма ограничение по никакъв начин. Интересът на всички участници в системата е много ясно направляван в една посока. Всеки иска системата да продължи да работи: и потребителят, и миньорът, който прави тези транзакции, и разработчиците, програмистите, които помагат за ъпгрейди на системата. Въобще всеки има интерес тя да продължи да работи по някакъв начин. И това прави системата уникална. Така че там просто няма кой да дойде да се намеси и да каже: „не, спираме я!“. Тя е разпределена между всички тези хора, които се опитват да допринасят компютърна мощност, които са разпръснати по цял свят. Информацията я има навсякъде, не е на един централен сървър и до момента не е станало ясно дали може да се спре изобщо.

    Вижте какво сподели Благовест Белев за регулациите на криптовалутите пред Economy.bg

    Очаквате ли в някакъв момент да бъдат регулирани криптовалутите?
    Те вече са в голяма степен. До голяма степен не може просто така да се купува и продава. Пак се минава през касов апарат. Има ограничение на плащанията в брой. Има си действащи регулации, които не са правени за криптовалути, но важат за всичко останало. По някакъв начин криптовалутите се намърдват вътре в тези регулации. На някои места има по-детайлни регулации. В Япония направиха това лято. Преди две години направиха лиценз – Bit лиценз в Ню Йорк. Има опити за по-сериозна регулация. Понякога те са доста критикувани, защото може да задушат иновацията. Ако чисто легалният праг е много висок, това пречи на младите и нови проекти да влизат лесно. Иновациите „бягат“ от регулациите. Въпросът с регулациите е спорен дали и доколко са необходими.

    Доколко всеки, който „копае“ Bitcoin, конкурира държавата във функцията ѝ на емитент на пари и как оценявате риска от намеса на държавата на пазара на криптовалути?
    Донякъде това е така. Но ако се върнем по-назад в историята, ще видим, че държавата от много скоро е емитент на пари. Хората по време на хиляди години цивилизация са използвали злато и сребро, които не са емитирани от държавата, а са натурален продукт, природен. Парите са прекалено важно, фундаментално нещо в икономиката в една цивилизация, за да бъдат поверени просто на група хора, без значение кои са те. Затова природните пари са най-добрите. Неслучайно са избрали хората да използват злато и сребро. В случая имаме нещо, което имитира принципа на злато и сребро, но в дигитална форма. Трудно е за създаване, лесно е за разпознаване, лесно е за пренос, лесно се дели. В същото време за разлика от златото и среброто с него може да се правят дистанционни трансфери много лесно, много ефективно и с помощта на машини. Така че буквално са парите на 21. век. Дали държавата трябва да управлява парите или не е по-философски въпрос. Но толкова години история имаме, в която държавата не се е намесвала в парите. Мисля, че и бъдещето ще бъде такова.

    Какви рискове съпътстват инвестициите в криптовалути? Вижте какво сподели Благовест Белев пред Economy.bg

    Какви са основните рискове при търговия с криптовалута?
    Има доста рискове. Хората трябва да внимават, защото има риск човек сам да обърка нещо, да преведе в грешна сметка или да си загуби паролата или ключовете, които са за тези биткойни. Има възможност софтуера, който ползва, да бъде хакнат по някакъв начин. Трябва във всеки един момент да е готов биткойнът или другите криптовалути да се сринат до много ниска стойност. Малко хора са готови за такъв тип промени. Толкова резки и толкова дълбоки, колкото се случват в криптовалутите. При нормалните инвестиции такива неща отнемат години натрупване. Този пазар може да се срине с 40-50% за ден и това няма да е прецедент, няма да се случи за първи път.

    Смятате ли, че Bitcoin може да бъде изместен от челната си позиция като криптовалута?
    Има шанс, да.

    Кой е основният му конкурент според Вас?
    Много е трудно да се каже още. По пазарна капитализация има няколко валути, които са след Bitcoin. Едната е Етериум. Друга интересна валута е разделение от Bitcoin, което се нарича Bitcoin Cash, което се случи сега от 1 август.

    Какво представлява Bitcoin Cash?
    Има голямо разногласие в обществото, което ползва и развива Bitcoin, как да се продължи напред, как да се скалира протокола, така че да може да се случват не 3 транзакции в секунда, както е е в момента, а 30 или 300 хил., или 3 милиона за напред, както е необходимо. В момента мрежата е много малка и поради новия интерес е пълна с транзакции, което ги оскъпява. Една част от хората искат да се продължи с т.нар. втори слой решения, чрез които да се правят транзакции извън самия блокчейн на Bitcoin. По този начин би се запазила сравнително децентрализирана структурата на миньорите, блоковете биха били по-малки, по-малка би била общата блокверига, като мегабайти. Има една друга, немалка група хора, поддръжници на по-големи блокове, така че да могат да се поемат всички транзакции в момента спокойно и да се стигне до максимума на капацитета на интернет мрежата и след това чак да се търсят втори слой решения. Аз, ако трябва да съм честен, предпочитам този вариант: по-големи блокове, да се отпуши системата и да има максимално много транзакции. Но тук чисто философски се различават двете общности. Около 2 години продължи борбата за това накъде да се тръгне и в един момент така се получи, че едните решиха да потеглят в едната посока, другите – в другата. Пазарът ще покаже кой от двата проекта е по-добър. В момента не е много ясно. Новият Bitcoin Cash  e около 12-13% от стойността на стария Bitcoin като цена, включително и като миньорска мощност зад него. Така че той е един от претендентите. Идеята за по-малките блокове е залегнала при биткойна. Но истината е, че ако тази система не успее бързо да намали цената на транзакциите и да включва максимално много транзакции в секунда няма как потребителите да не се изместят към другата система, която е много по-евтина и много по-адекватна.

    Т.е. сега е подходящ момент за инвестиция в Bitcoin Cash според Вас?
    Може би да. Но тук има друго нещо – корелация между общото ниво на криптовалутите и всяка една вътре. Ако тръгне надолу целият пазар, няма да се учудя и Bitcoin Cash да тръгне надолу също. Може би с по-бавни темпове, но въпреки това и той да върви надолу. Това е моето мнение. Реално инвестирам и в двете неща едновременно, тъй като не мога да бъда сигурен, кой от двата проекта ще бъде успешен. Със сигурност Bitcoin Cash ми е на радара и силно му симпатизирам като идеология, като развитие. Както и на Етериум. За Етериум винаги съм бил доста по-скептичен. Но там тази година се показа едно отчетливо преимущество: върху него лесно се създават нови дигитални единици. Започна някаква своеобразна мания за създаване на все повече нови и нови криптовалути, които се базират поне в началото на Етериум, тъй като сравнително лесно се случва това. В началото  се създаваха проекти, свързани с криптовалути. В момента се създават всякакви проекти, включително работеща компания може да си разпродаде нещо като акции през такива единици. Този модел на работа все още е малко в сивата зона. Не е ясно това финансов инструмент ли е, или поне къде е считано за финансов инструмент. Ясно е, че в САЩ е финансов инструмент. В Китай преди няколко дни буквално се изказаха, че това не е позволено да се случва. В Европа все още не е ясно, тук регулациите идват бавно.
    Но пък в същото време има и една друга логика – хората доброволно си дават парите. Никой не е застанал с камшик или пистолет да ги кара насила. При положение че има една доброволна транзакция от двете страни, не виждам защо чисто идеологично, трябва да се спре. Просто когато има консенсус между две страни да взаимодействат една с друга, е глупаво трети човек да дойде и да им каже – не няма да го правите. Те ще намерят начин извън този трети човек да го направят.

    Очаквате ли криптовалутите да станат масово разпространени?
    Криптовалутите са на много ранен етап от своето развитие. Има поне едно 5-10 години да се развиват още, преди да станат наистина популярни. Съвсем скоро се навършиха 10 години от първия айфон. Това са 10 години, но ако се върнем назад, преди това телефоните бяха просто средство за обаждане и евентуално калкулатор. Нокията имаше „змия“. Дори фенерче нямаше. В момента това са устройства, които определят живота ни. Вече не можем без тях. Вършим изключително много работа с тях. Подобно нещо може да се случи и с тази сфера. Няма да се учудя, ако след 10 години вече навсякъде, всеки ден, почти всички хора ползват под една или друга форма криптовалути.

    Добро инвестиционно решение по време на криза ли са криптовалутите? Вижте какво сподели Благовест Белев пред Economy.bg.

    Според някои анализатори първите признаци за прегряване на икономиката са налице. Смятате ли, че криптовалутите са добро инвестиционно решение по време на криза?
    Аз също смятам, че се задава криза. Дано не дойде скоро! Но усещам, че почва да прегрява икономиката. Много се усеща това на пазара на труда. Ако търсите да наемете хора, в момента в България е изключително трудно. На много места е така. В Европа тепърва започва някаква инфлация да се появява. Въобще признаците тръгват на прегряване, но все още криза няма на хоризонта. Което е хубаво. Това означава, че може би близките година-две ще бъдат оптимистични. В един момент ще дойде. Когато дойде, имаме няколко огромни проблема за решаване. Единият е дълговата криза. Всички правителства са рекордно задлъжнели в историята на човечеството. Това нещо не се оправя с изплащане, а се оправя само с инфлация. Няма как по друг начин да се изчистят тези огромни дългове. А инфлацията тепърва предстои, тъй като тя е следствие от толкова много напечатани пари през последните години. А те бяха напечатани, за да се разреши проблемът с предишната криза. Влезли сме в една омагьосана спирала, където няма излизане без голям катаклизъм и голям проблем. Когато следващата криза се случи, най-вероятно ще има висока инфлация. Силно вероятно, за да се спре тя, да се покачат лихвите. Ако тръгнат да се покачват лихвите, всички задлъжнели лица, включително и държави, ще имат големи проблеми. Потенциално може да има фалити. В такъв момент хората несъмнено биха потърсили убежище в криптовалутата. Тогава може да се окаже, че физически притежаваното злато и сребро и криптовалути са най-добрият спасителен пояс, така че човек да съхрани спестяванията си.

    Какво да очакват хората от събитието, което организирате?
    Това е една обща презентация по темата. Моята визия и мнение, както ги споделям и в момента за това какъв е смисълът на тези криптовалути, как евентуално човек може да се възползва от тези тренд, дали да инвестира вътре, ако инвестира горе-долу какво да направи в най-общи насоки. Най-вече искам да засегна рисковете от цялото нещо, тъй като те не са малко. Има много рискове, а хората в момента са заляти от еуфория за потенциални бързи печалби. В медиите гърмят статии как някакви хора са инвестирали преди години и са станали милионери. Това задвижва алчността във всеки един човек и си казва: „дали изпуснах влака, ако мога и сега да вляза“, без да разбира много. Цялото нещо е много нестабилно. Цените варират супер много както нагоре, така и надолу. При положение че сме във върхов момент, по някакъв начин искам да вкарам здрав разум в хората. Може този възход да продължи още дълго време. Още месеци или година, преди да има голям спад. Но със сигурност в един момент ще има много голям спад, много рязък. И хората, които не осъзнават рисковете, може да пострадат. Така че много ми е важно в момент на еуфория да внеса някакъв вид баланс. Рисковете не са малко. Особено за хора, които не са добре запознати с цялата технология.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава