събота, 26 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7684 прочитания

  Градината на Немо или как се гледа босилек под вода

  Джиани Фонтанези разказва пред Economy.bg за проекта, който може да промени представата ни за земеделие
  09 януари 2018, 09:56 a+ a- a

  Снимка: Nemo's Garden

  По прогноза на Световната банка само след 12 години светът ще разполага с 40% по-малко вода, отколкото ще му бъде необходима. В наши дни 70% от ценния ресурс се използва в земеделието. Към 2050 изхранването на 9 млрд. души ще изисква 60% ръст на земеделската продукция. Накратко, очаква се продоволствените нужди на човечеството да нараснат драстично. Разсъждавайки върху този проблем, основателят на компанията Ocean Reef, Серджо Гамберини, стартира „Градината на Немо“. Екипът му проектира и монтира биосфери в близост до бреговете на гр. Ноли, Италия. Свързахме се с Джиани Фонтанези, координатор на проекта, за да ни разкаже повече. Ето какво сподели той пред Economy.bg

  „Градината на Немо“ е проект, в който се отглеждат растения без почва в сфери, потопени под вода. Как се роди идеята за подобно начинание?
  Всичко започна като една щура идея. Президентът на нашата компания е инженер – г-н Гамберини. Той реши да съчетае две от хобитата си – гмуркането и земеделието. Така се роди „Градината на Немо“. В началото стартирахме с босилек. В нашия регион това растение е много популярно. Открихме, че се развива отлично под вода, но има лека разлика в химичния му състав. Започнахме да експериментираме с различни растения. Сътрудничим си с различни университети, защото сме експерти по подводната техника, но експертизата ни в биологията е ограничена. Проектът е абсолютно неконвенционален. Не знаем някой да е правил нещо подобно преди нас. Нямаме книга, по която да се ръководим, и всеки ден ни изправя пред нови предизвикателства.

  Защо си струва човечеството да проучи възможността за отглеждане на растения под вода?
  Причината е, че океанът е акумулатор на енергия. Имаме вълни, приливи, течения. Океанът поддържа относително стабилна температура целогодишно. Липсват големите амплитуди между деня и нощта. В същото време оказва високо налягане. Изглежда, високото налягане стимулира развитието на растенията. Но това е само един фактор. Имаме стабилна температура, постоянна влажност и никакви паразити. Следователно не ни се налага да използваме пестициди.

  Снимка: Nemo's Garden

  Колко биосфери обхваща проектът и по какво се различават една от друга?
  Към момента имаме 6 биосфери. Не са много. Провеждаме нашите проучвания само в една област в Италия. Продали сме и една биосфера на частна компания в Белгия. Място за гмуркане, към което има ресторант. Отглеждат под вода някои от подправките, които използват в кухнята. Така гмуркачите и клиентите на ресторанта могат да опитат нещо различно и нестандартно. Всичките ни биосфери са организирани по сходен начин – спираловидна хидрофонна система, която захранва 5-7 саксии. Основната разлика между сферите е видът растителни култури, които отглеждаме в тях.

  Снимка: Nemo's Garden

  Какво използвате като почва?
  Преди 3 години решихме да пробваме хидропонни системи. Не ползваме почва. При тези системи растенията и корените са в директен контакт с водата. При тях няма почва. В началото пробвахме с почва, но костваше много усилия почвата да се вкара в капсулата, без да влиза в контакт със солената вода. В някои от нашите видеа може да видите няколко саксии, в които има субстрат с кокосови фибри и малко перлит. Решихме да гледаме растения в такъв субстрат, за да можем да сравним хидропонните системи с други начини за гледане на растения.

  Колко хора са необходими за поддържането на една биосфера?
  Трудно е да се каже. Много зависи какво искате да правите с нея. Ако просто ще отглеждате дадено растение, един човек е достатъчен. В нашия случай провеждаме серия от проучвания. С проекта са ангажирани инженери, които постоянно мислят как да подобрят системата. Към момента 7 гмуркачи обслужваме биосферите, но екипът зад проекта е много по-многолюден. Поддръжката зависи и от това къде монтираме биосферата – в сладка вода, в солена, воден басейн. Може да има вълни, течения, лошо време. В затворено помещение тези фактори отпадат.

  Снимка: Nemo's Garden

  Какъв тип проучвания правите?
  Всяка отделна биосфера е като минилаборатория. И към момента не са много експериментите, които проучват как високото налягане се отразява на развитието на растенията. Има някои проучвания, проведени от НАСА за обратната ситуация – отглеждане на растения при нулева гравитация и нулево налягане. Но това е съвсем различна история и съм сигурен, че различният параметър влияе на растенията по различен начин. Има много приложения от подводна градина до подводна обсерватория. Мисля, че много хора биха искали да бъдат в тази биосфера и да разгледат отблизо морския свят. Все едно имате аквариум. Само че вие сте вътре в аквариума, а рибите – отвън. Усещането е много странно. Според нас „Градината на Немо“ е и интересна туристическа атракция.

  Колко струва подобно начинание или някой да се сдобие с данните от вашите проучвания?
  Не събираме входна такса и споделяме всичко, което сме открили с всички, които проявяват интерес. Най-много от всичко искаме да споделим откритията си. Да вдъхновим хората да повярват в своите идеи, дори те да звучат леко налудничаво. Нямаме претенция, че сме решението на проблемите на човечеството, но вярваме, че нашият проект ще донесе много практически ползи. Най-малкото нашите сфери могат да произвеждат питейна вода с нулев разход на енергия.

  Как става това?
  Това става благодарение на един елементарен принцип. Във вътрешността на всяка биосфера има затворен въздух. Температурата на въздуха се различава от тази на заобикалящата сферата морска вода. Тази разлика във вътрешната температура е предпоставка за изпаряване на солената вода, която е в контакт с въздуха. Солта остава в морето, а питейната вода кондензира във вътрешността на сферата, формирайки малки капчици. Симулираме начина, по който се формира дъждът. Oпитваме се да съберем колкото се може повече сладка вода и я използваме при отглеждането на растенията. Разбира се, заради процеса на изпаряване, водата, която се получава, е без каквито и да е минерали. Ето защо трябва да добавяме минерали и хранителни вещества, които към момента носим от повърхността и даваме на растенията като храна.

  Снимка: Nemo's Garden

  Целогодишно ли функционират биосферите?
  От миналата година вече можем да реализираме проекта и през зимата. Първите 3-4 години можехме да използваме само топлия сезон. На първи юни подготвяхме всичко – биосферата, закотвящата система, подводния хабитат и необходимата техника. Биосферите оставаха под вода до края на септември. Така разполагахме само с 4 месеца в годината. Можете ли да си представите обема работа, който трябваше да свършим за това време? Направо е трудно да повярва човек. Надявам се сега да разберем повече за процесите, които протичат в биосферите при различни климатични условия, и как те се отразяват на растенията.

  С каква техника са оборудвани биосферите и каква е температурата в тях през зимния сезон?
  Миналата година установихме, че дори когато на брега температурата е около 4-5 градуса, в биосферата под водата може да достигне 16-18. При това без каквато и да е отоплителна система. Тази разлика е значителна и позволява целогодишното отглеждане на растения. В биосферите е монтирана доста техника – лампи, камери, сензори, интерком. Има дори таблет с безжичен интернет. Всичко това се захранва с кабел, който стига до брега. Енергията черпим от възобновяеми източници. Тази година планираме да експериментираме с поставянето на LED светлини. Да видим как ще се отрази на растенията, тъй като през зимата слънцето грее по-малко часове. Фактът, че разчитаме на възобновяеми източници, прави проекта ни устойчив. Това означава, че биосферите могат да бъдат направени енергийно независими и да бъдат разположени по-далеч от цивилизацията.

  Доколко подобен метод на производство може да бъде приложен в по-голям мащаб?
  Засега размерът на биосферата е най-голямото ни ограничение. Всяка биосфера е с диаметър 2 м. Те са като малки куполи и във всеки един момент максимум 2-3 души могат да бъдат вътре. Побират около 2 хил. литра въздух и се намират на около 5 до 10 метра под морското равнище. Това изисква наистина добра закотвяща система. Ако искаме този проект да стане по-масов, размерът на биосферата трябва да стане поне 5-10 м. в диаметър. Трябва да създадем и подходяща система за поддръжка.

  Снимка: Nemo's Garden

  Как успявате да привлечете толкова привърженици?
  Не си просим подкрепа от хората. Правим това, в което вярваме, и сме отворени да си партнираме с всеки, който поиска. Проектът ни е изцяло спонсориран от компанията майка Ocean Reef. Всеки, който иска да направи някакво проучване, да участва в проекта, е добре дошъл. Финансовата подкрепа би могла да бъде опция, но не и фактор от значение, когато избираме своите партньори. Ние сме динамична компания и сме отворени към всичко.
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.