сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5761 прочитания

    Кои са водещите технологични тенденции, които променят света ни?

    Педро Перейра, Digital Transformation & Innovation Leader в SAP, пред Economy.bg
    13 февруари 2018, 17:28 a+ a- a

    Какво е бъдещето на Интернет и кои са водещите технологични тенденции, които ще преобърнат света ни? Тези въпроси Economy.bg отправи към Педро Перейра, Digital Transformation & Innovation Leader в SAP.
    Педро Перейра беше в София за участие в първото за страната ни и второ за региона телеком събитие - iCU Sofia 2018, което събра в столицата дигитални експерти от цял свят.

    Какво ще е бъдещето на Интернет?

    Педро, участвахте в панел за бъдещето на Интернет. Какво според Вас ще бъде то?
    Бъдещето на Интернет е двупосочно. Първо, вече ще говорим за Интернет на стойността (Internet of Value). С възхода на Blockchain способността ни да обменяме стойност без да имаме посредници ще създаде изцяло нови икономики. Повечето хора свързват Blockchain с криптовалути като биткойни, но това не е вярно. Blockchain всъщност е много по-мощен инструмент. Той прави възможно създаването на среда на доверие между хората или организациите, така че те да могат да обменят стойност. Създава се доверие между страните, които използват тези услуги или продукти. Така че Internet of Value е едната страна на бъдещето на Интернет.
    Вярвам също, че бъдещето на Интернет е в повече Интернет. Днес много хора по света нямат достъп до Интернет. А той е много мощно средство за образование, за получаване на знания и за създаване на стойност. Според мен в бъдеще все повече хора в различни части на света ще имат достъп до Интернет. И те ще са способни да участват в световната икономика, в глобализацията, като създават и получават стойност. Това ще създаде повече възможности за всички.

    "Целта на бизнеса е не само да създадеш, но и да задържиш клиент".

    Какъв е потенциалът и предизвикателствата на Industry 4.0?
    Преминаваме през период, в който от значение са не само транзакциите, но и отношенията. Защото, както казва Питър Дракър, целта на бизнеса е не само да създадеш, но и да задържиш клиент. Днес клиентът или аз, ти, всички ние очакваме повече от брандовете, от компаниите, от услугите. Разчитаме, че продуктите и услугите ще отчетат нашите убеждения и ще ни предложат нещо, което не само е полезно за работата ни, но също и за живота ни. Така че Интернет, технологиите, приложенията – целта на всички тях е да подобрят живота ни. Вярвам, че Industry 4.0 e възможността да правиш полезни продукти, услуги и бизнес процеси.
    Предизвикателствата са много. Но мога да ви гарантирам, че технологиите не са проблем. Имаме достатъчно технологии, за да осъществим промяната. Единственото ограничение е креативността ни да използваме технологиите за доброто на хората. Затова в моите лекции говоря доста за емпатията. Защото, когато по природа изпитваме емпатия във всичко, което правим, това означава, че можем да предложим полезно за хората решение. Това е най-важното: да си креативен, да използваш емпатия и да промениш нещата в света към по-добро.

    "Виждам голям потенциал за креативност в България".

    Как малки страни като България могат да се възползват от Industry 4.0?
    Виждам голям потенциал за креативност в България чрез използване на технологиите за постигане на промяна в света. Считам обаче, че трябва да преминем отвъд границите на индустриите, ако искаме да направим промяна. Това изисква да се премине и отвъд границите на страната и да се изнесе креативността и доброто отношение, което имате тук. Усещам това отношение, откакто съм пристигнал в София. В комбинация с технологиите можете да създадете успешен продукт или услуга. Това е, което бих искал да видя от България.

    Казахте, че трябва да се премине отвъд индустриите, но върху кои сектори Industry 4.0 ще окаже най-голямо влияние?
    Това, което имам предвид, като казвам, че трябва да се премине отвъд индустриите, е, че не става дума ти да създадеш своя продукт или услуга, а да си сътрудничиш в екосистема. Само така можеш да създадеш допълнителна стойност. Като част от SAP работя с Under Armour, те са наш клиент. Използват Big Data, за да преминат отвъд производство на спортни облекла и да се превърнат в компания, предлагащи решения за здравето. Защото разполагат с много информация за състоянието и начина на живот на потребителите си. Сега те могат да използват тази информация, за да променят поведението на клиентите си.

    Как да изградим предприятието на бъдещето?

    Каква е ролята на SAP Bulgaria за реализирането на дигиталната стратегия на SAP? Дигитализацията е навсякъде, така че всяка компания днес се превръща в технологична компания, независимо с какво се занимава. Повече от 25 години SAP помага на организациите да разширят бизнеса си, като тръгнат от България и се разраснат по света.
    Но в момента опасности дебнат отвсякъде. Може да е стартъп, който излиза на пазара с уникално предложение. Или пък голяма компания като Facebook или Google. Тези гиганти инвестират сериозно в технологии. Това, което ние искаме да дадем на нашите клиенти, е способността да се конкурират с тези, разчитащи на данни, бизнеси, така че клиентите ни да се отличат от останалите.
    SAP Bulgaria е ключ към трансформацията на бизнеса в страната, на региона, на Европа и по света.

    Как дигиталната трансформация може да ни помогне да изградим предприятието на бъдещето?
    Предприятието на бъдещето е предприятие, което има цел. То трябва да се дигитализира, трябва да разполага с достатъчно информация, за да може да разбере нуждите на клиентите си, но и да насърчи положителната промяна, като използва тази информация по полезен начин.
    Компаниите могат да се възползват от облака, за да отговорят на очакванията на клиентите си. И накрая те трябва да предложат такова потребителско изживяване, което ще им помогне да задържат и увеличат клиентите си.

    Кои са водещите технологични тенденции?

    Кои са 5-те водещи технологични тенденции в момента?
    Според мен суперкомпютингът е една от тези тенденции. С огромната си изчислителна мощ той е в основата на всичко. Също cloud computing – гъвкавостта на „облака“ наистина променя бизнеса. Друг тренд е „Интернет на нещата“, който свързва всичко, така че можем да създадем нови бизнес модели от данните, които „нещата“ генерират. Разбира се, машинното самообучение и изкуственият интелект. Това е тема, която ще доминира дневния ред на всеки CEO и на всяко правителство в бъдеще. Защото мощта на машинното самообучение и изкуствения интелект е наистина огромна, а ние в момента едва започваме да си даваме сметка за потенциала им. И накрая, смятам, че Blockchain има голямо бъдеще. Според мен Blockchain ще е в основата на нови икономики. В комбинация с другите тенденции считам, че ще станем свидетели на едно много различно бъдеще от това, което имаме днес.

    Какви очаквате да са тенденциите след 5 години?
    В ерата на Quantum computing-а сме. Той позволява на компаниите да преминат отвъд това, което считаме, че е възможно. Наблюдаваме също вълна от самоподобряващи се продукти и услуги, автоматизацията минава на следващо ниво. Представям си чатботове, които ни помагат да вършим работата си. Всички тези тенденции ще променят начина, по който си взаимодействаме с технологиите. Интерфейсът на технологиите ще се промени напълно. Няма да имаме вече интерфейс с компютър, той ще се осъществява чрез глас, чрез напълно нова реалност, която ще стане възможна чрез виртуалната реалност. Интерфейсът ще се промени и това ще има сериозен ефект в бъдеще.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 8 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 10 часа
    преди 13 часа