сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12365 прочитания

    Вижте първите 3D-принтери за шоколад в България

    За технологията и търсенето на 3D-изделия от шоколад разговаряме с Детелин Стефанов, управител на Easy3D
    24 април 2018, 11:23 a+ a- a

    3D печатът продължава да се развива и да намира разнообразни области на приложение. Така например благодарение на технологията вече можем да принтираме персонализирано пожелание за рожден ден или логото на компанията си от... шоколад. В България от есента на 2017 работят няколко принтера за шоколад, които изпълняват поръчки за корпоративни и индивидуални клиенти. Услугата се предлага от българската компания за 3D печат Easy3D и освен шоколадови изделия, принтерите могат да печатат фигурки и от други хранителни продукти с подобна на шоколада консистенция. 

    3D печат на шоколад

    За технологията и приложението ѝ разговаряме с Детелин Стефанов, управител на Easy3D. 

    За Easy3D и печата на шоколадови изделия

    С какво се занимава Easy3D и откога предлагате 3D печат на шоколадови изделия?

    Нашата компания вече близо 5 години предлага високотехнологични и иновативни направления като 3D сканиране, моделиране и печат. Тази област е модерна, но и много перспективна и поставя началото на една нова индустриална революция. Много популярни услуги в последно време са сканирането и възможността за персонализация. Работим с много индустриални клиенти, но имаме и все повече индивидуални клиенти, които търсят нашите услуги. Така например в момента печатаме лапичка за едно котенце, която му помага да се движи. Вече половин година непрекъснато подобряваме модела и котето се чувства добре.

    От известно време решихме да обърнем внимание и на едно по-интересно направление – 3D печат на шоколад и хранителни продукти. Именно възможността за силна персонализация, която позволява  3D печатът, ни даде тази насока за развитие. Почти една година се занимаваме с това. Като всяка технология и тази в началото не беше много съвършена, но постепенно софтуерът и принтерите се подобряваха и се получаваха все по-добри резултати. От есента на 2017 предлагаме 3D печат на шоколад като краен продукт и се радваме на едно добро търсене на пазара. Сам по себе си шоколадът е интересен продукт и възможността да направиш силно персонализиран подарък е изкушаваща и много хора могат да си я позволят. За България и Балканския полуостров ние сме единствените, които използваме тази технология и предлагаме тази възможност. 

    Какви са клиентите и колко струва?

    Какви са клиентите и колко струва 3D печатът на шоколад

    Клиентите ни са три типа. В първата група влизат корпоративни клиенти, които поръчват определено количество персонализирани шоколадови изделия за някакво събитие, изложение, фестивал и т.н.  Обикновено върху тях печатаме логото на компанията, слоган на събитието и др. Втората група поръчки са свързани с празници като Великден, Коледа, Свети Валентин и т.н. В този случай произвеждаме различни тематични продукти. И последната група клиенти са тези, които поръчват определени персонализирани подаръци за определен човек. Това е свързано с рождени дни, сватби, кръщенета и др. лични празници. Тогава ние произвеждаме единични бройки, които са уникални. 

    Цената зависи от обема на поръчките, които вече изредих – дали са корпоративни, средни или индивидуални. Индивидуалните, както всеки друг продукт, са най-ценни и най-скъпи, защото технологично изискват най-много време и ресурси, а се произвежда един продукт. Цената варира от 1-2 лв. за изделие при големи корпоративни поръчки до 80 лв. за индивидуални.  

    Изпълняваме поръчки както в България, така и за чужбина. Последно принтирахме 1000 бр. шоколадови плочки с логото на една френска фирма – mydfi. Те вече са във Франция и много ги харесаха. Наскоро произведохме подобен тип плочки и за една българска софтуерна компания за участие в едно събитие. Те също много ги харесаха и направиха втора поръчка. В момента принтерът печата стилизиран модел на експонат от Златното съкровище, който ще се използва в по-голям сладкарски продукт.  

    За какъв срок можем да получим готовото изделие? 

    Колко време отнема изработката? 
    Ние покриваме целия процес на изработка – от идеята на клиента до крайния продукт. Изготвяме 3D модел, който клиентът може да прегледа и коригира. В момента, в който той вече е одобрил модела, ние го изпълняваме. 

    Целият процес на изработка отнема около 2 дни освен ако не говорим за някакви сложни модели, които отнемат повече време за изготвянето на самия 3D модел. Смятам, че това е изключително кратък срок предвид факта, че много от клиентите ни се сещат да поръчат в последния момент и искат продукта да се изработи възможно най-скоро. Това е и едно от предимствата на 3D печата, което със стандартната технология не е достижимо.  

    Също така предлагаме на клиента да си избере вида шоколад - черен, млечен или бял. И печатът може да бъде направен не само с шоколад. Достатъчно е консистенцията на суровината да е полутечна като например пастет, кашкавал и т.н. Работим с водещи шеф шоколатиери в страната, като шеф Ради Стамболов. Той определено е с изключително иновативен начин на мислене и приветства новите технологии. Помага ни много  в целия процес, като постепенно ни разкрива тайните на шоколада. 

    Какво е бъдещето на 3D печата?

    Какво е бъдещето на  3D печата? 
    Индустрията в областта на 3D печата върви към реализиране на производствени мощности и това е тенденция, която всички големи производители вече реализират. През последните две години имаше някаква форма на застой и това е съвсем нормално. Но всеки ден се появяват нови технологии, нови подобрения на съществуващите технологии, които дават нов тласък на тази индустрия.

    Много силно се развива и печатът с метали, който има  все по-широко приложение в редица гиганти като BMW, General Electric и др. Те също вече се ориентират към продуктови серии. Миналата година водещите в 3D индустрия - Stratasys и 3D Systems, обявиха, че новите им продукти са насочени към производство, а не към прототипиране. Това означава, че периодът на узряване вече е извървян, технологиите са доказани и може да се върви към продукция. Adidas например обявиха, че съвсем скоро ще имат няколко десетки хиляди маратонки, произведени с помощта на една също водеща компания в тази област - Carbon 3D. И моят поглед в бъдещето е, че ще има все повече продукти, които постепенно ще бъдат реализирани по този начин.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 2 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 17 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 18 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие