петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    35388 прочитания

    Образование на 1 клик разстояние

    Вижте как един млад българин прави тиха революция в образованието. Създателят на образователната платформа Ucha.se Дарин Маджаров в интервю за Economy.bg
    14 ноември 2012, 16:51 a+ a- a

    Дарин Маджаров е създател на образователната платформа Ucha.se. Автор е на над 600 видеоурока по математика, физика, химия, биология, английски език и други. Преди шест години завършва Априловска гимназия в Габрово. През периода 2006 – 2011 получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в Jacobs University в Бремен, Германия. От 2011 е докторант в областта на възобновяемите енергийни източници и електрическите коли в KU Leuven (Католически университет, Льовен), Белгия.

    "Говоря на техния език". Така Дарин обяснява успеха на образователната платформа Ucha.se. Сайтът с видеоуроци по предмети като химия, физика, биология, история, математика и английски се радва на голяма популярност сред учениците. Близо година след създаването му той има почти 700 урока, които са гледани над 500 хиляди пъти.

    Какво е вдъхновило Дарин за създаването на проекта и какво го мотивира да продължи да го прави?

    Вдъхновението
    „Като бях в Германия, ме поканиха в една компания, където правихме подобни видеоуроци, само че бяха на английски”, разказва 25-годишният младеж, който завършва висшето си образование в Бремен. „Реших да изпробвам видеоуроците и в България, защото учениците тук имат голяма нужда от такава помощ. Направих няколко урока за сестра ми, която беше в 10-ти клас тогава. Тя ги хареса и ги показа на съучениците си и така започна всичко”, обяснява Дарин.

    Целта
    „Скорошно изследване показа, че 40% от учениците в България се неграмотни”, отбелязва Дарин. Проблемът според него е, че голяма част от учениците нямат мотивация да учат. С видеоуроците той иска да върне интереса им към ученето. Представяйки им уроците по забавен начин и разказвайки им интересни истории, младежът се опитва да вдъхнови децата да учат.

    Мотивацията
    „Мотивират ме страхотните истории, които ми разказват”, споделя Дарин, който отделя средно по 3 часа за подготовката, записа и обработката на видеото. Наскоро получил писмо от момче, което се подготвило за кандидатстудентските изпити по химия и биология само с уроци от Ucha.se.

    Подготовката
    Дарин разказва, че се подготвя доста време, преди да започне да прави даден видеоурок. Купил си е учебниците по съответните предмети, консултира се с учители, разчита и на външни източници. „Това е доста голяма отговорност, защото ако направиш дори и някаква малка грешка, след това учениците ще го напишат така в контролното”, отбелязва създателят на Ucha.se.

    Как ученици, учители и родители приемат платформата и как ще се развива тя в бъдеще?

    Отзивите
    „Невероятно позитивни коментари получавам”, споделя Дарин. На учениците им допада този модел на кратки и забавни видеоуроци. Може и да звучи изненадващо, но платформата се радва на популярност и сред учителите. Някои от тях дори ползват уроците на Дарин в клас. „Защото е много по-бързо и по-лесно да пуснат видеото в началото на часа, гледат го за 10 минути и след това имат много време за дискусии с учениците”, коментира младият мъж. Сайтът помага и на родителите, които са забравили много от нещата, които се учат в училище. С Ucha.se вече не им се налага да четат и разказват урока на децата си след работа, когато са изморени.

    Бъдещето
    Дарин разказва, че в бъдеще планират да покрият всички класове и всички предмети. След английския скоро на сайта ще има и уроци по немски и испански, обещава младежът. Ucha.se ще покрива и материал от университетите, за да е от полза и на студентите.
    Освен това Дарин иска да превърне Ucha.se в среда, в която се срещат учители, ученици и родители. „Опитваме се да свързваме учениците, така че да си помагат едни на друг”, споделя той. Дарин планира и да развие платформата така, че да следи прогреса на всеки ученик.

    Какви са предимствата на онлайн образованието и как ще изглежда училището на бъдещето?

    Предимствата на онлайн образованието
    Интернет позволява образованието да се случва навсякъде и по всяко време. Можеш да гледаш видеоуроците, „когато си в най-добрата си форма и колкото пъти поискаш”, убеждава ни Дарин. „Освен това е много по-евтино. Частните уроци в България са много скъпи. Пазарът на частните уроци в България за година е около 250 млн. лева и отива нагоре. А тук родителите ще спестяват много пари”, подчертава той.

    Училището на бъдещето
    В бъдеще според Дарин все повече ще се възприема модела „flipping classroom”, при който класната стая „се обръща”. „В тази ситуация учениците гледат видеоуроците вкъщи, а в клас решават задачи от домашното с учителите”. Дарин разказа, че вече са изпробвали този модел в няколко училища и той се е оказал доста успешен.

    Дали държавата ще подаде ръка на младия мъж, за да може иновативният модел на обучение да се прилага в повече училища у нас, предстои да видим.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк