сряда, 24 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4044 прочитания

  Роботите започват да изместват хора от селското стопанство

  Напредъкът на технологиите вещае промени в структурата на пазара на труда
  25 септември 2013, 17:13 a+ a- a

  Типично, когато говорим за модерни технологии, в съзнанието ни не изниква образът на някоя нива. И все пак едни от най-впечатляващите изобретения през последните години са именно в сферата на селското стопанство.

  Така например учени от Харвард създадоха по техните думи „най-малкия” летящ робот. Той наподобява пчела и ще може да опрашва растения, както и да следи за зарази. Френски изобретател предлага на пазара робот за кастрене на лозя, който същевременно може да следи състава на почвата. Японци представиха робот, който може да бере ягоди – дейност, за която доскоро се смяташе, че е прекалено деликатна, за да се извършва от машина.

  Роботите се явяват решение там, където работата е еднообразна. „Ролята на робота е да извършва повтарящи се задачи. В това са добри.”, коментира Дейвид Гарднър, изпълнителен директор на Кралското селскостопанско и земеделско общество в Англия пред Metro.co.uk. „Задачата сама по себе си може да е сложна, като например доенето на крава, но ако в основата й лежи един повтарящ се модел, то може да я върши и робот. Макар да се амортизират, роботите не се уморяват и не стават немарливи. Вършат работата винаги по един и същ начин”, добавя той.

  Беритбата на свежи плодове остава едно от най-големите предизвикателства за роботите. „Координацията между ръце и очи, която работниците имат е наистина удивителна. Те са способни да берат изключително бързо. Да се повтори това при машина, със скоростта, с която хората го правят, на икономически обоснована цена – далеч сме още от това”, споделя Даниел Шмолд, от Института по храните към американския департамент по селскостопанство пред „Файненшъл Таймс”.

  Освен решение, роботите се явяват и проблем. Според някои механизацията ще доведе до загуба на работни места и използването на повече пестициди.

  В по-общ икономически план през следващите 20 години 45% от работната сила в САЩ ще бъде заместена от машини, се посочва в доклад на учени от Оксфорд. Авторите вярват, че автоматизацията на труда ще се осъществи на две вълни. Първите повлияни сектори ще бъдат логистика, производство и администрация. Работните позиции в сектора на обслужването, продажбите и строителството също ще се свият. Втората вълна на автоматизация ще зависи от развитието на изкуствения интелект и може да засегне работни позиции в сферата на мениджмънта, науката и дори изкуството. „Технологиите винаги създават едни работни позиции и премахват други. Сега темпото на развитие е много по-бързо откогато и да е било в историята ни. Не създаваме работни места с темпото, с което трябва”, коментира в телевизионен ефир и Ерик Бринджолфсън - професор в Масачузетския институт за технологии.

  Индустриалната революция е започнала като поредица от иновации, сред които парната машина и механизираният автоматичен стан. Те са променили структурата на пазара на труда, ставайки причина много хора да потърсят ново препитание. Крайният резултат от онази епоха според историците обаче е зараждането на истинска средна класа.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 3 часа
  Подготвят законодателни промени за въвеждане на дуалното обучение
  Ще предоставят 3 млн. лв. за училищата, които обучават ученици в професионални направления
  преди 3 часа
  30 ноември -1, 00:00
  Google подписа патентна сделка с Tencent
  Тя ще позволи на интернет гиганта да използва богат набор от технологии
  преди 21 часа
  БАИ издава рекорден брой сертификати на инвестиционни проекти
  Очаква се разкриването на близо 2 хил. работни места