петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2283 прочитания

    Учени създадоха прозрачен соларен панел

    Той може да се използва за прозорци, смартфони и всякакви други устройства с прозрачна повърхност
    21 август 2014, 11:41 a+ a- a

    Екип учени от държавния университет в американския щат Мичиган разработиха нов вид соларен концентратор, който, ако бъде поставен върху прозорец създава енергия от Слънцето, а хората могат да виждат през стъклото без проблеми.

    Материалът е наречен прозрачен луминесцентен соларен концентратор и може да бъде използван върху сгради, смартфони и всякакви устройства с прозрачна повърхност, съобщават от университета.

    До момента са правени много разработки, които се опитват да постигнат прозрачен соларен панел, но те не са кой знае колко успешни, защото обикновено се получават прозрачни, но цветни. Според Ричард Лънт, професор по химично инженерство и наука за материалите, това е все едно да работиш в дискотека.

    Системата, която преработва слънчевата светлина използва малки органични молекули, разработени от екипа на Лънт. Те абсорбират специфични части от слънчевата светлина, които не са видими за човешкото око.

    Снимки: Michigan State University

    Материалът може да бъде настроен така че да улавя само ултравиолетовите и близките до инфрачервеното лъчи, които след това "блестят" с различна дължина на вълната в инфрачервеното. Тази светлина се отвежда до ръба на материала, където се преобразува в електричество с помощта на тънки фотоволтаични лентички.

    Материалът изглежда напълно прозрачен за човешкото око, защото не абсорбира и не излъчва светлина във видимия спектър, обяснява още Лънт. Допълнителен плюс на материала е, че той е много гъвкав. В момента материалът е в ранен етап на разработка, но според Лънт може да се постигне добра ефективност на поносима цена.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 8 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години