четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7833 прочитания

    За да съществува биткойн, трябва да има икономика около него

    Как се развива виртуалната валута в България, какво е бъдещето й и какви бизнеси възникнаха около нея, вижте какво споделиха експерти по време на конференция в София
    11 декември 2014, 16:29 a+ a- a

    Предшественици и бъдеще на биткойн

    История и бъдеще
    „Колкото повече съществува биткойн, толкова по-вероятно е да продължи да съществува”. Така председателят на Българската Биткойн Асоциация Павел Чорбаджийски коментира бъдещето на криптовалутата по време на първата биткойн конференция у нас. Според него през 2019 ще станем свидетели на лавинообразно възприемане на виртуалната валута. По думите му биткойн е част от вълна, започнала преди много години. По време на форума той припомни предшествениците на биткойн. „Бъдещето не е на една валута. Ще има хиляди валути”, отбеляза Чорбаджийски в заключение.

    Предимства и недостатъци на биткойн

    Плюсове
    „Биткойн позволява на всеки да има своя собствена банка”, отбеляза предимствата на криптовалутата Иво Василев, основател на reloyalty.com - компания за мобилни разплащания, използваща биткойн. По думите му биткойн е много по-бърз, по-евтин, по-надежден и по-достъпен от традиционните средства за разплащане.

    Минуси
    „Проблемът е, че биткойн разплащанията изискват потвърждение”, коментира минусите Владислав Драмалиев, основател на Coinfixer.com и Curex.bg, предлагащи криптоброкерски и криптоборсови услуги в България.
    Друг минус според Иво Василев е високата амплитуда в цената на биткойн, което не дава чувство за сигурност на хората. Проблем според него е, че не е ясно как се регулира и че правителствата не са нясно как да реагират на появата на биткойн.

    Как изглежда типичният биткойн потребител?

    Профил на биткойн потребителите
    „Хората, които купуваха биткойн миналата година, когато виртуалната валута изживяваше бум, бяха по-скоро спекуланти, търсещи възможност за краткосрочна печалба”, очерта профила на типичния купувач на биткойн Владислав Драмалиев. „Миналата година бяха хора, които повече разбират от софтуер или хардуер. В момента се забелязва навлизането на финансовия сектор на хора с по-високи възможности, които виждат потенциал в криптовалутата”, допълни той. По думите му най-добрият начин да разбереш как функционира биткойн, е като си закупиш известно количество биткойни и започнеш да оперираш с тях.

    Биткойн бизнеси

    Биткойн екосистема
    „За да съществува биткойн, трябва да има икономика около него. Появяват се все повече компании, които не се занимават само с „копаене”, а интересът е да се изгради икономика около това къде да се ползват биткойните, къде могат да се заемат, икономика, която излиза от фокуса върху копаенето”, коментира промяната в биткойн екосистемата Ясен Янков, основател на платформата за отдаване на биткойн заеми Bitlendingclub.

    Какво представлява "блокчейн" технологията и какво е значението й?

    Подобна позиция изрази и Тодор Брешков от фонда за инвестиции Launchhub. „Целият регион основно се занимаваше с „копане” заради евтиния ток. С течение на времето все повече хора влизат в екосистемата. Ние все повече се срещаме с компании, които се опитват да направят нещо върху технологията. „Миньорството” вече започва да отмира. Разликата за една година като компании в региона е огромна”, подчерта инвеститорът.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам