петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10451 прочитания

    За втора година в София ще се проведе конференция за програмиране за мобилни устройства

    Всеки може да се включи в състезаниeто за най-добра идея и реализация на мобилно приложение с награден фонд от 20 000 лева. Научете повече от Николай Любчев – Event Director на MobCon България
    11 март 2015, 14:19 a+ a- a

    За втора поредна година на 5-ти април в София ще се проведе специализираната конференция за програмиране за мобилни устройства и мобилни технологии MobCon BG. Събитието в България е продължение на проведената в САЩ конференция за мобилен бизнес и технологии, а у нас се организира от технологичната компания MentorMate.

    И тази година в рамките на MobCon BG ще се проведе и състезаниe за най-добра идея и реализация на мобилно приложение с награден фонд от 20 000 лв.

    Повече за конференцията и конкурса MobDemo ни разказа Николай Любчев – Event Manager на MobCon България.
     
    Научете повече за конференцията MobCon – за програмата, темите и лекторите, от Николай Любчев – Event Director на MobCon България




    Г-н Любчев, за втора поредна година организирате конференцията MobCon. Разкажете ни повече за събитието, каква е целта му?
    MobCon е международен бранд за конференции с две годишни издания в САЩ и едно в България. В Америка събитията са насочени към бизнеса и как мобилните технологии помагат за развитието му, а в България конференцията е с чисто техническа тематика.
    С това издание, което ще се проведе на пети април в София, MobCon се превръща в разпознаваем бранд на картата на техническите конференции в Централна и Източна Европа.
    Правим MobCon за втори път, защото първия път ни се получи добре, имаше голям интерес, а нуждата от подобен форум, посветен на мобилните технологии и програмирането за мобилни устройства, става все по-осезаема с бурния растеж в сферата.

    Какво ново ще има на конференцията и какво сте запазили от първото издание?
    Тази година решихме да добавим към MobCon и две нови събития. На 28 и 29 март ще се проведе мобилен хакатон, по време на който отбори ще разработват прототип или идея на мобилно приложение. 3-те най-добри предложения ще участват директно в състезанието MobDemo. Участието в хакатона е напълно безплатно и всеки с познания в програмирането, дизайна и маркетинга за мобилни устройства може да участва. 
    На 4 април ще се проведат уъркшопи, на които посетителите ще могат да научат как се пишат приложения за Apple watch и смарт дрони, какви са особености на дизайна за мобилни устройства и как да използваме уеб технологии в един мобилен свят.

    Кои ще са лекторите и темите на конференцията тази година?
    Тази година отново сме подготвили интересен микс от над 20 български и чуждестранни презентатори. На конференцията ще присъстват лектори от световни компании, лидери в областта си като PayPal, Google, Couchbase, Ebay, Sixt, лектори от средни по размер компании като MentorMate, MobiSystems, SBTech, както и от тепърва прохождащи стартъпи.  
    Презентациите в деня на конференцията ще са 20 и ще се случват в 4 паралелни потока. Темите, които сме подготвили за присъстващите, са разнообразни, като сме се стремили да обхванем последните новости в областта. Сред тях са: надеждно съхранение на информация, нов потребителски интерфейс и библиотеки в Android, време на работа на Swift, съпоставено с Objective-C, обратно инжинерство в Android, навлизането на виртуалната реалност в ежедневието, използването на Azure за разработване на мобилни приложения, разработване на приложения с HTML5 за Tizen, писане на приложения за умни дронове, различни видове тестване, мобилни разплащания, „интернет на нещата“ и други.   

    За кого е подходящо събитието?

    За кого e събитието?
    Основната насоченост на MobCon е към програмисти, които се занимават с разработка на мобилни приложения, или програмисти, които имат интерес в тази сфера и искат да се научат как се прави. Също на база миналогодишния опит на събитието ще присъстват дизайнери, тестери и инвеститори.

    Колко човека очаквате тази година?
    Миналата година очакванията ни бяха за 400 човека и се изпълниха. Тази година очакваме бройката да е 600 човека, като тук включваме и посетителите на уоркшопите и хакатона.

    Каква е цената?
    Билетът за конференцията струва 99 лв. Билет за конференцията плюс уъркшоп струва 119 лв. Билетите включват посещение на всички лекции, един уъркшоп по избор, обяд, кафе-паузи и пакет с промо материали.

    Кой може да участва в състезанието MobDemo и каква е наградата?

    Тази година ще има ли отново състезание за мобилно приложение в рамките на събитието?
    Да, отново ще проведем състезанието MobDemo за най-добра идея или прототип на мобилно приложение, в което публиката гласува и избира победителите. Новото тази година е, че трима от общо 8-те участници ще дойдат от хакатона.

    Каква е разликата между хакатона и състезанието MobDemo?
    И в хакатона, и в МobDemo може да участва всеки, като идеята на хакатона е там тепърва да се изградят тимове, които да реализират своите идеи, а в МobDemo участват вече готовите реализирани идеи.

    Какъв е наградният фонд?
    Запазили сме наградния фонд от миналата година и той е: за първо място - награда от 2 хиляди лева кеш и 10 000 лева кредит за програмиране, 2-ра награда е 5000 лева кредит за програмиране и 3-та награда е 3000 лева кредит за програмиране. Реално с този кредит победителите могат да наемат програмисти, които да работят за тях и да им помогнат да завършат проекта си.
     
    Реализираха ли се приложенията на миналогодишните победители?
    Една част от тях - да. Като пример мога да дам приложението Jey assist, което спечели 1-во място миналата година. Идеята му е да помага да не се изпусне промоция на харесани предварително дизайнерски марки. Версията за iOS на Jey assist беше разработена основно с кредитите, които те спечелиха.

    Повече информация за събитието MobCon BG вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство