петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25834 прочитания

    Онкоболните вече могат да се лекуват чрез радиохирургия и в България

    Какво представлява радиохирургията, за кои онкологични заболявания е най-подходящо да се прилага и какви са ефектите, споделя д-р Румен Лазаров – началник на отделение по лъчетерапия и радиохирургия в „Токуда Болница София”
    10 юли 2015, 15:08 a+ a- a

    В Токуда Болница София вече работи първият в България апарат за радиохирургия, който се използва за лъчево лечение на доброкачествени и злокачествени тумори. Очаква се до края на годината в България да има още два апарата за радиохирургия. В Пловдив в болница „Свети Георги” ще има „Кибернож“ (CyberKnife е марката на апарата, бел.р.), а в Националната онкологична болница в София ще има уред за томотерапия.

    Досега подобно лечение не бе възможно да се прилага в България и пациентите трябваше да търсят алтернатива в чужбина, най-често в Турция. От Министерството на здравеопазването обявиха, че от 1 юли здравната каса ще покрива лечение на онкологични заболявания с радиохирургия и роботизирана радиохирургия чрез две клинични пътеки, чиито цени са 3000 и 8000 лева.

    Д-р Румен Лазаров е началник на отделение по Лъчетерапия и Радиохирургията в Токуда Болница София. Той е специалист с над 20-годишен стаж в областта на лъчелечението и онкологията. Ръководил е отделението за планиране на лъчелечение в Националната специализираната болница по онкология. От 15 години е преподавател на рентгенови лаборанти в Медицински колеж „Й.Филаретова”. Професионалният му интерес е в сферата на съвременното лечение на онкохематологичните заболявания, рака на белия дроб, тумори на глава и шия.

    Срещнахме се с Д-р Румен Лазаров – началник на отделение по Лъчетерапия и Радиохирургия в Токуда Болница София, за да ни разкаже повече за радиохирургията, за кои онкологични заболявания е най-подходящо да се прилага и какви са ефектите.

    Д-р Лазаров, обяснете ни какво представлява радиохирургията и на какъв принцип работи?
    Радиохирургията е метод в лъчелечението. Не е оперативно лечение и няма нищо общо с хирургията. Дозата, която се концентрира в определен участък на тялото, обикновенно малък участък - до 3 сантимера в диаметър, е толкова висока, че се унищожават всички или почти всички клетки, които се намират в нея.  Поради това се получава ефект на изрязване и оттам идва името радиохирургия. Но няма нищо общо с хирургичното лечение. Един от апаратите, с който може да се работи, се казва „Кибернож“ (CyberKnife), което създава до известна степен погрешни впечатления. Казвам го, защото винаги, когато стане въпрос за този метод на лечене, винаги ми се обаждат пациенти, които питат могат ли да бъдат оперирани. Другото нещо, което искам още от самото начало да изясня, е, че това не е метод, който е вълшебна пръчица. Да, той се прилага основно при онкологични заболявания, но пациентите, които имат множество разпространения, множество разсейки или метастази, зависи коя дума се използва, не подлежат на такъв вид лечение. Те подлежат само на лекарствено лечение – било то химиотерапия, таргетна терапия, хормонална терапия или друг вид лекарствена терапия. Така че пациенти, които са с разпространение по цялото тяло или множествено разпространение в даден орган, подлежат на лекарствено лечение. Те не подлежат нито на оперативно, нито на лъчелечение. 

    Какво представлява радиохирургията и на какъв принцип работи?

    За кои онкологични заболявания е най-подходяща радиохирургията?
    Искам на първо място да продължа с метастазите. Да, това е много ефективен метод за лечение на метастази, но те трябва да бъдат максимум до три. Това са световно признатите стандарти и по правило не трябва да надхвърлят три сантиметра в диаметър. Това е максимумът, който по стандарт се работи с този метод на лечение. Освен метастатичните промени, свързани най-често с ликвидирането на онкологично заболяване вече по оперативен начин, може да се лекуват първични онкологични заболявания. Най-вече тумори на белия и черния дроб, които също са с малки размери. Доброкачествени и злокачествени тумори на мозъка, също с определените размери - има допълнителни изисквания, които са много подборни. Методът е изключително ефективен при пациенти с доброкачествени заболявания на хипофизата. Тези пациенти имат скъпо лечение, което се взима на пракитка постоянно. Докато с една такава процедура пациентът или пациентката могат да бъдат излекувани или да постигнат дългогодишна ремисия. Лекуват се други доброкачествени заболявания на мозъчните обвивки, на периферните нервни черепно-мозъчни системи, като резултатите от лечението са абсолютно еквивалентни с хирургичното лечение. В някои случаи тези заболявания са разположени на места, които са трудно достъпни за операция, а лъчите минават навсякъде и могат да достигнат безпрепятствено до тях.    

    За кои онкологични заболявания е най-подходяща радиохирургията?

    Този метод може ли да се прилага и за широко разпространени онкологични заболявания, като ракът на гърдата, на панкреаса?  
    При гърдата е възможно да се прави, но не е като метод на избор, а когато е необходимо. Основното лечение там е оперативното в комбинация с облъчване – химио- и хормонотерапия. Изключително точни са преценките, има много прецизни изисквания, включително и от здравната каса, така че мога много отговорно да заявя, че в 98-99 процента от случаите, пациентите се лекуват еднавко или почти еднакво  в цялата страна. За простатата има страшно много видове лечение. Там има много фактори, които влияят върху точната преценка, какво точно да се направи. Затова съветът ми към всички, които имат близки с такова заболявание или имат такова заболяване, стриктно да спазват решенията на онкологичните комисии. Това са неслучайно задължителни комисии, през които преминават пациентите, защото там участват хора от различни специалности и за всеки пацент се взема индивидуално решение, вземайки предвид всички фактори, които са важни за него. Просто решение не се взема от съветите само на един специалист.

    Колко човека ще могат да преминат лечение с радиохирургия в „Токуда Болница”? 
    Нашата апаратура не е нова апаратура. Тя е една приставка към съществуващия линеен ускорител, която му дава възможност да работи в такъв режим. Но за да се премине в такъв режим, са необходими няколко часа монтаж и демонтаж, поради което тази процедура е възможно да я правим само веднъж в седмицата, обикновено това ще е събота. Максималният обем, който можем да поемем, са 8 човека месечно. Предполагам, че в началото ще работим 4-5 човека в месеца и става въпрос само за глава. Тъй като, както казах, с тази апаратура се лекуват малки по обем формации. Когато става въпрос за бял и черен дроб, поради дихателните движения, тази формация се мести и се губи смисълът на изключителната прецизност. Трябва да има технология, която да премества облъчването заедно с дихателните движения, а в момента няма нито една такава апаратура в България, която може да се използва. Но съществуват алтернативни методи на лечение, които са с абсолютно еднакви резултати като този. Както за белия дроб – оперативно лечение, така и черния дроб. В последните 10-тина години навлязоха нови техники за оперативно лечение, включително с миниинвазивни методики. Включително пациентите се възстановяват много по-бързо и травматизмът от операцията е много по-малък. Така че това не е толкова фатално.

    Колко човека ще могат да преминат лечение с радиохирургия в „Токуда Болница”?

    Не е както е в случая на главата – има места, където е много неудобно, много травмиращо за оперативна интервенция и такива пациенти би трябвало да се насочават 100% за радиохирургия. 

    Колко процедури са необходими - една или повече?
    В повечето случаи се предпочита да се направи една процедура, тъй като се цели пълното унищожаване на клетките в определена област. И откъм технологични  причини. Това е доста трудоемка и прецизна работа, изисква изключителна прецизност и калибрация на машианата и на всичко около нея. Става въпрос за диагностика – магнитен резонанс, скенер. Поради тази причина се предпочита да се даде единична доза. Има случаи обаче, когато се прави в три процедури и в пет процедури. При всички положения се прави в рамките на една седмица. Но това са по-скоро изключения, отколкото правило. Важно е да се знае, че тежко болни не могат да бъдат лекувани с тази методика. Процедурата продължава някъде от порядъка на 30 до 60 минути, средно около 45 минути.  При това пациентът трябва да бъде в пълен покой. Не трябва да мърда изобщо, дори с милиметри. 

    Пациентът не е под упойка?
    Не, не е под упойка. Работи се с много високо енергийно лъчение. Работи се в лъчезащитен бункер. Екипът се намира на около 10 метра от пациента. В момента, в който той реагира по някакъв начин, времето, за което можем да стигнем до него и при най-добро желание, е в порядъка на 5 до 10 секунди. Така че тежко болни не могат да бъдат лекувани, защото не могат да издържат цялото това време. Прекъсването на процедурата за помощ на болния, някакъв вид лекар и реанимация, тотално нарушава схемата на лечение. Така че за съжаление не може да бъде прилагано на хора в тежко състояние. Това е хубаво да се знае. За съжаление надеждата, че това е нещо ново и може да помогне там, където всичко останало се е провалило, е много силна и поне 50% от пациентите, които се интересуват от този вид лечение, са точно такива, които не са подходящи.

    Колко процедури са необходими и как протича възстановяването? Има ли странични ефекти?

    Как протича възстановяването? След химиотерапията пациентите често получават усложнения. Тук има ли странични ефекти?
    Възстановяването е много леко. Ако в случай, че областта е близост до области, които е опасно да се увредят, лечението се дава не в една доза, а се разпределя в три или пет, за да може да се разпредели ефектът и да се намали натоварването като страничен ефект. Но по правило пациентите понасят много добре този вид терапия и по правило нямат тежки странични ефекти. 

    Казахте, че не е вълшебна пръчица, но е иновативно за България. Вие сте първата болница, която ще прилага този метод, нали?
    Да, ние сме първата болница, която има специализирана приставка за лечение в такъв режим на работа. Това може да бъде направено за всеки един линеен ускорител от последно поколение, които са инсталирани последните две години в България. Това са горе-долу около 15 нови машини. Може да бъде направено и без приставка, но в такъв случай възможността да постигнем точност от порядъка на 1-2 милиметра, отпада. Можем да постигнем точност в порядък от 5 милиметра, което е два пъти и половина по-малка точност. Затова преценката за това лечение определено трябва да бъде направена много внимателно, от специалисти на високо ниво.

    Много от онкоболните, които търсят възможност за лечение в чужбина, знаят за „Киберножа“ в Турция, за който вие обяснихте, че е марка на подобна апаратура. Тези хора вече имат ли алтернатива в България?
    Да, имат алтернатива. Още повече, че в най-скоро време би трябвало до края на годината, но по моя преценка може би ще е в началото на следващата, България да разполага и с трите възможности за радиохирургия. Едната вече имаме с помощта на линеен ускорител със съответната приставка и със съответната прецизност. Второ, ще има две специализирани машини, които могат да правят радиохирургия, тъй като те по принцип са пригодени за такава работа или и за такава работа. В Пловдив ще има „Кибернож“, а в Националната онкологична болница ще има томотерапия, която също е апаратура с висока разделителна способност за облъчване, която може съвсем спокойно, без допълнителна приставка, да работи в режим за радиохирургия. Така че ще имаме и трите възможности. Общо взето, не е важно каква е машината. Важно е да се спазват показанията и протовопоказанията за това лечение. 

    Това са нови машини. Нашите специалисти подготвени ли са да работят с тях?
    Става въпрос за Националната онкологична болница, болница „Свети Георги” в Пловдив и „Токуда Болница”. Може би това не са първите болници по големина и екипи в страната, може би някоя от тях е на 4-то или 5-то място, но при всички положения това са болници, които са в първата петица по качество на лечението и по комплект от специалисти по многостранност на предлаганите услуги. Така че при положение, че се намират в едни от най-добрите болници, мисля, че ще попаднат в ръцете на едни от най-добрите специалисти.

    Колко би струвало леченето с радиохирургия?

    В чужбина това лечение е много скъпо. Какво ще струва тук?
    Това лечение е без алтернатива. Въпреки че клиничната пътека е нереално финансирана, тя покрива горе-долу от порядъка на една трета от разходите за лечението, ръководството на болницата взе решение, че до края на годината, докато е тази клинична пътека, да се работи само по здравна каса, т.е. пациентите няма да имат никакво допълнително заплащане. Надяваме се от догодина да има промяна в клиничните пътеки. Имаме съответните постъпки както от министерството, така и от здравната каса. Дай боже да се случи. Ако не се случи, ще мислим за допълнително финансиране от страна на пациентите, просто защото да - действително това е еднодневна процедура, но за да се направи тази процедура, е необходимо горе-долу някъде около 5-6 часа работа само за един пациент и блокиране на апаратурата. Тя не може да работи през това време с други паиценти. За сравнение ще ви кажа, че средната натовареност на една такава машина е между 50 и 60 човека дневно. Всъщност за времето, за което трябва да блокираме машината, биха минали 30 паценти, които са със стандартно лечение.

    Но ще е на по-ниска цена, отколкото в Турция например?
    Ако се наложи да имаме например лист на чакащите, няма да бъде чак толкова по-евтино. Ще бъде по-евтино с около 20%, тъй като основната стойност, която се калкулира в услугата, не е лекарски труд или консумативи, а е стойност на апаратурата. А тя е абсолютно еднаква и в Турция, и в Гърция, и в България, и в Германия. Само две фирми, продават линейни ускорители.  „Кибернож“ и томотерапия се продават от трета фирма. И всъщност това са трите фирми, които работят с такава апаратура. Така че цените са абсолютно еднакви, незавимисимо в коя страна се намира, и това формира горе-долу между 50 и 70 процента от стойността на услугата.

    Вие отскоро работите с новата апаратура. Идват ли много хора да питат дали са подходящи?
    След пресконференцията, която имахме, общо взето се обаждат между 10 и 20 човека на ден. За съжаление, повече от половината не са подходящи. За това е наистина важно да се знае това, което казах в началото на разговора, че пациентите, които са с множествени промени в тялото, не са подходящи за този метод на лечение.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 44 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS