четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13971 прочитания

    Как една ученическа идея се превърна в бизнес за 1 млн. лв.

    20-годишният Любомир Янчев пред Economy.bg за трансформацията на проекта „Мелиса”
    18 септември 2015, 17:20 a+ a- a

    Преди две години Economy.bg ви запозна с 18-годишния ученик Любомир Янчев, който имаше амбицията да направи революция в дома ни със системата за автоматизация „Модерният иконом - Мелиса”. Днес както Любомир, така и идеята му са претърпели трансформация. Младият българин вече е собственик на компанията „Мелиса Клаймът”, която произвежда и продава устройство за интернет контрол на климатици, което обещава до 25% спестяване от консумираната енергия. Наскоро стартъпът получи инвестиция в размер на 1 млн. лв, за да започне да продава продукта си и на чужди пазари. Финансирането е от два инвестиционни фонда – Eleven и Rosslyn Capital.

    Как една ученическа идея може да се превърне в бизнес, който да спечели инвеститори и потребители, и какви са уроците по този път, Economy.bg разговаря с младия предприемач Любомир Янчев.

    За трансформацията на "Мелиса"

    Трансформацията
    „За две години „Мелиса” много се промени. От просто ученически проект тя се превърна в реална компания с краен продукт, който се продава. За мен това е голямо постижение”, разказва Любомир за трансформацията на идеята си. „Има и друга промяна – „Мелиса” си измести фокуса вече не да управлява цялата къща с всички уреди в нея, а само едно нещо - климатиците. „Мелиса” сега иска да бъде експерт само в едно. Когато спечелим доверието на нашите потребители, тогава бихме могли да предложим и друго решение”, отбелязва младият предприемач.


    Като причина за трансформацията той изтъква, че да се прави хардуерен бизнес е много трудно. „В началото имахме 100 хил. евро, което е недостатъчно. Ако трябваше да правим 10 продукта, капиталът, който щеше да ни е нужен, щеше да е много по-голям”. Признава, че: „дори и да имахме този капитал, вероятно нямаше да можем да се справим, защото това е твърде голяма лъжица за нашата уста на този етап”.

    Какво представлява „Мелиса Клаймът”?

    За продукта
    „Мелиса Клаймът” представлява устройство, което поставяте вкъщи близо до климатика. От смартфона си можете да контролирате всички негови базови функции – температура, вентилатори и т.н”, обяснява ни, как работи продуктът Любомир. Като негови предимства той изтъква, че „Мелиса Клаймът” ще се погрижи, когато се приберете вкъщи, да имате комфортна температура – затоплено място през зимата и студено през лятото. Другата цел на устройството е да намали сметката ви за ток. "Тестовете ни показват, че тя би могла да спести до 25%, като това зависи от климатичната инсталация, от изолацията на апартамента и т.н”. Плюс според младия предприемач е също, че с времето „Мелиса Клаймът” се научава на вашите навици и в един момент може да управлява целия климатик, без въобще да има нужда да се замисляте за неговото управление”.

    Пазарът
    „България не е никак голям пазар. Продават се около 130 хил. нови климатика годишно. Ако се обърнем към Турция, където се продават 1 млн. нови климатика, или към Гърция с близо 700 хил., виждаме, че та са много по-големи пазари”, обяснява Любомир причината фокусът им да бъдат пазари, като Турция, Гърция, Италия и Испания. „Мелиса Клаймът” работи с всякакъв вид климатици, стига те да имат дистанционно управление, без значение дали е на 10 години, или е чисто нов модел", подчертава предприемачът.
    Любомир признава, че вече има подобни продукти на пазара, като германския Tado, който струва 179 евро, и израелския Sensivo с цена от 199 долара. „Нашият се продава за 119 лв.”, посочва той.

    За инвестицията от 1 млн. лв.

    Инвестицията
    „Моя позната ме запозна с главния инвеститор Rosslyn Capital. Те много харесаха идеята и екипа ни и решиха да инвестират. Фондът Eleven също ни забеляза и инвестира. Първата инвестиция беше 100 хил. евро, а следващата, която получихме наскоро беше 1 млн. лв.”, обяснява процесът по намиране на финансиране Любомир. „За момента не сме планирали набиране на още капитал. Ако решим да се разрастваме, ще търсим, но за момента не планираме”, коментира той плановете на компанията.

    За уроците и личната трансформация

    Уроците
    „При стартирането на бизнес има някои златни правила, които е добре да се прочетат, но не е задължително да се следват. Абсолютно задължително обаче е още в началото на ниво идея да започнете да продавате – не просто да искате мнението на други хора, а да поискате предплата за продукта ви. Това човек да извади пари от джоба си е истинската валидация, че продуктът ви става за нещо”, съветва Любомир младите хора, тръгнали по неговия път.

    Личната трансформация
    „За две години самият аз се промених много. Животът ми се промени. Не очаквах, че в момента ще съм там, където съм. Тогава бях ученик, не знаех нищо”, споделя за пътя си за тези две години младият мъж.
    И макар да признава, че му е трудно да съчетава ученето с бизнеса (учи „Програмиране” в Нов български университет и едновременно с това преподава в Софтуерния университет), той се чувства предоволен от това, как се развиват нещата. „Всеки ден ставам с „Мелиса” в главата, с идеята да направя нещо по-голямо от мен”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк