сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2448 прочитания

    София с потенциал за регионален иновационен център

    От Европейския институт за иновации и технологии проучват възможностите столицата да стане регионален хъб в Югоизточна Европа
    22 юли 2016, 15:06 a+ a- a

    Представители на водещи европейски университети и членове на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) са на посещение у нас за проучване на възможностите и подготовка на София за установяването ѝ като регионален иновационен център в рамките на европейската мрежа на EIT. Това съобщиха от министерството на икономиката.

    В делегацията са включени представители на Imperial College London, Великобритания, Университета в Тренто, Италия, Техническия университет в Делфт, Холандия, Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция и Технически университет – Карлсруе, Германия.

    Инициативата на Европейския институт за иновации и технологии се фокусира върху създаването на центрове за иновации (Knowledge and Innovation Communities – KICs), които адресират няколко основни предизвикателства на европейско ниво – дигитална трансформация, енергийна ефективност, климатични промени, науки за живота и устойчиво използване на суровини.

    В момента в Европа действат 5 такива центъра, които са концентрирани в Западна и Северна Европа. „Подобен механизъм за насърчаване на иновациите все още не съществува в Югоизточна Европа, а това определя сериозни възможности за България, която има значителен иновационен потенциал“, посочи Проф. Маурицио Маркезе, вицепрезидент на Университета в Тренто, Италия и директор на иновационното звено в сферата на дигиталната трансформация (Inno Digital) на EIT.

    Пилотният проект на института в това направление стартира преди повече от 7 години, като основната му идея е да осигури рамка за сътрудничество между научната общност, бизнеса и държавните институции, чрез която да стимулира изграждането на иновационен капацитет и култивирането на талант.

    „Ефектът от тази инициатива е все още ограничен, необходимо е да привлечем и други страни, за да можем да адресираме тези предизвикателства на общоевропейско ниво”, посочи още проф. Маркезе.

    Проф. Ксавиер Баррия от Департамента по електронно инженерство към Imperial College London допълни, че именно чрез такъв център за иновации университетът е преминал през цялостна трансформация и през последните 15 години от изцяло научно ориентиран институт се е превърнал в изцяло насочен към бизнеса и неговите нужди.

    Визията за изграждане на регионален иновационен хъб в София е от ново поколение и предвижда интегрирането на две от направленията на EIT - дигитална трансформация и иновации в сферата на енергетиката. Това са и два от приоритетите, които българското правителство си поставя за развитието на високотехнологична и базирана на знанието икономика, уточняват от Министерството на икономиката.

    Чрез подобно интегриране на областите се създава изцяло нова форма на cross KIC колаборация, която открива много нови възможности, посочиха представители на водещите европейски университети.

    Министър Лукарски приветства идеята и посочи, че концепцията за изграждане на такъв център за иновации кореспондира напълно с идеята зад изграждането на първия научно-технологичен парк у нас - „София Тех Парк“.

    През септември предстои посещение на официална българска делегация в централата на EIT в Будапеща, където ще бъде представен проектът за изграждане на иновационния хъб в София.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 20 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 22 часа