четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4955 прочитания

    София с мрежа за приложение на „интернет на нещата“

    Столицата ще е един от първите градове в Европа, изцяло покрит от такъв тип мрежа
    15 септември 2016, 09:13 a+ a- a

    Млада компания, специализирана в хардуерни и софтуерни разработки в сферата на „интернет на нещата“ (Internet of Things - IoT), стартира пилотно в София мрежа за Internet of Things приложения.

    Столицата ще е един от първите градове в Европа, покрити изцяло от мрежа от типа LoRaWAN и първият с толкова широко покритие на 802.15.4 (стандарт за безжични мрежи).

    Компанията 6lowpan.io е основана от български хардуерни и софтуерни инженери, живеещи в САЩ, Испания и България и разработва хардуер и софтуер, имащ амбицията да свърже всички текущи мрежови протоколи в IoT света.

    Приложението на новата мрежа е изключително широко и може да послужи за оптимизация на услуги и дейности в различни сфери:
    - При здравните услуги мрежата може да служи в помощ на възрастни и трудно подвижни хора - за наблюдение на здравното им състояние, за изграждане на система за автоматично уведомяване и напомняне за лекарства, рецепти, паник бутони и други; за осъществяване на двустранна връзка между пациенти и болници.
    - Спортни услуги - комбинацията от BLE и LoRaWAN дава възможност за постоянна свързаност към системи за спорт без нуждата от телефон.
    - Градска среда - наблюдение на състоянието на градовете: замърсяване на въздуха, температура, улично осветление, сигурност, транспорт и други.
    - Земеделие - наблюдение на почва, влажност, състояние на реколтата, автоматизирано напояване, наторяване и т.н.
    - Smart grid - връзка между сгради и доставчици на вода, ток, топлинна енергия. Адаптивно подаване на нужните ресурси с цел оптимизация на разходите и намаляване на вредните емисии.
    - Digital signage - системи с известяване от типа цифрови надписи: спирки, натоварване на транспортни артерии, температура и т.н.
    - Комунални услуги - автоматизирано отчитане на ток, вода, топлинна енергия.
    - Автоматизирани сгради и домове - комуникация между свързания гражданин и заобикалящата го среда. Данните се използват за аналитична дейност и автоматично адаптиране към нуждите на човек.

    Казано накратко през IoT сензорите и данните от тях се постига по-добро качество на живот, по-добър здравен статус, по-ниски разходи и вредни емисии.

    Така изглежда хардуерното решение на 6lowpan.io

    Хардуерът, разработен от стартъпа, осигурява лесна и бърза интеграция между основните три протокола в IoT света: BLE (bluetooth low energy) за мрежи от много близко разстояние; 802.15.4 за мрежи от средно разстояние и LoRaWAN за мрежи на големи разстояния.

    „Първоначално идеята ни беше да съберем две технологии (BLE и 802.15.4) и да ги накараме да говорят общ език. За целта използвахме протокол, известен като 6lowpan.io или стандартния IPv6, но адаптиран за мрежи с много ниска консумация на енергия, работещи предимно на батерии и много близки разстояния”, споделя един от основателите на компанията Илиян Стоянов. „В последствие добавихме и технология за много големи разстояния известна като LoRaWAN и така събрахме в един хардуер 3 различни мрежови протокола, осигуряващи различни нива на свързаност и ги накарахме да работят заедно през IPv6”, допълва той.

    В основата на технологичните решения на 6lowpan.io определящ фактор е консумираната енергия. И трите мрежови протокола са известни с изключително ниската си консумация на енергия и осигуряват непрекъсваема свързаност с обикновени батерии от няколко месеца до няколко години, което отговаря на мисията на компанията не само да оптимизира консумацията на енергия, но и да намали въглеродния отпечатък. В същото време софтуерният подход на 6lowpan.io дава възможност за лесна интеграция с аналитични платформи и такива с изкуствен интелект като Watson на IBM, IoT Azure cloud на Microsoft и Autodesk Fusion Connect

    6lowpan.io е компания, основана миналата година в Барселона, от български инженери с дългогодишен международен опит в софтуерния и хардуерния сектор. Съоснователите на компанията са Илиян Стоянов, Анатолий Атанасов и Динко Цанев. Илиян и Анатолий са специалисти с дългогодишен опит в бранша, натрупан в гигантите в индустрията като HP, Cisco, IBM, Skrill, Uber и са работили над различни софтуерни и хардуерни проекти за Nokia, Samba, RedHat, VISA и Linux kernel. Динко има дългогодишен опит с логистична дейност в една от водещите компании в хранително-вкусовата промишленост в САЩ - Krispy Kreme.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 49 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн